HerrMann Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Mam nadzieję, że rozwiązanie mojego problemu jest trywialne. W Meridzie BIG 9 300 LITE posiadam fabryczny napęd 2x10. Jako tylna przerzutkę zastosowano tu Shimano Deore M4120 Shadow. I właśnie z nią jest problem "akustyczny". Przerzuca błyskawicznie, precyzyjnie, ale gdy z przodu jest wrzucony łańcuch na duży blat, zauważalnie słychać jego pracę z tyłu i to praktycznie niezależnie od tego którą zębatkę obsługuje. Po zrzuceniu na mały blat z przodu, wszelkie odgłosy z tyłu milkną. Zaznaczam, że wodzik przedniej przerzutki nigdy nie ociera o pracujący łańcuch. O co może chodzić? Jaka jest na to rada? Denerwuje mnie to, gdyż w innym rowerze, z zamontowaną z tyłu przerzutką SLX tył jest praktycznie zawsze bezgłośny. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Łańcuch przez tylną przerzutkę dobrze przełożony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 24 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Oczywiście. Sądzę, że przy źle przełożonym zgłaszałbym o wiele więcej problemów z napędem. 🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Jeśli zrzucenie na młynek powoduje ustanie problemu to szukałbym w przerzutce, może kółeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.