Skocz do zawartości
  • 0

HURAGAN CRD

Gość no to siup

Pytanie

Gość no to siup
Napisano

Czy https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_CRD,10,815,816,16230,2023.html#0000004B4E53-49 to dobry wybór jako pierwsza szosa ? Siedziałem, chwilę jechałem i całkiem wygodnie mi było, bardziej mi chodzi o to że nie jest na tarczach i bez sztywnych osi, wiem że to nie wymóg ale chciałem też podejść do tematu przyszłościowo z myślą o jakimś upgrade.

Cena jak za karbon jest zacna, jeszcze udało mi się ugadać w cenie zmianę owijki na fajniejszą ale trochę obawiam się że może być problem z wsadzeniem opony 28c, a taką docelowo bym chciał, co prawda sprzedawca twierdzi że wejdzie ale widząc z jakimi oporami wchodzi 25c to mam pewne obawy.  

Ktoś może ma, jeździł lub zna ten rower ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stacku akurat romet nie podaje. Biorąc jednak pod uwagę znane wymiary, kąty itd można szacować, że L-ka ma w granicach 555-565

Disc 1 ma identyczne parametry jak crd więc L

Gość Amator
Napisano

Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas. 🍺

Apropo, co one już poznikały ze strony Rometa???

I jeszcze jakiś błąd na stronie sieci sklepów które nimi handlują. Nie można wybrać rozmiaru ramy. 

No to jak ja mam Stack 580mm, brak podkładek i mostek na minusie to te 15-25mm nie jest jakąś wielką różnicą.

Napisano

Nie wiem czy poznikały, nigdy na to nie zwracałem uwagi a np. huragan disc to miał być chyba już na ubiegły sezon a do tej pory nie widziałem

Gość Amator
Napisano

Poznikały, bo były w ofercie. Leki jeszcze przedwczoraj.

Wracając jeszcze do Reach..

Moja rura pozioma ma 610mm+mostek 90mm+ przesunięcie chwytu na mini rogi 40mm =740mm

W Lce będzie 559 + mostek 90 lub 100mm + Reach baranka 80mm? = 729/739mm

Nie wiem jak względem tego będzie umieszczony suport, a to istotne dla moich kolan. Przypuszczam, że w szosie ok, a u mnie nadrabiam właśnie przesuwaniem siodła max do przodu bo rura podsiodłowej bardziej się u mnie kładzie nóż w tej szosie...

Napisano
Cytat

Reach baranka 80mm? = 729/739mm

Chwyt masz na klamkomanetce a nie kierownicy więc dolicz te ~20-30 mm

Reach pomiędzy szosami w podobnym rozmiarze różni się max o jakieś 10mm więc bez problemu do zniwelowania na prętach. Do tego rowery szosowe fabrycznie mają sztycę z offsetem, zwykle 20mm więc tak samo można wymienić 0mm

Gość Amator
Napisano

Z tego co widzę, to ten crd ma karbonową sztycę bez ofsetu. U mnie mam Race Face z ofsetem -20mm którego zakładałem przez chwilę na +20 do mini lemondki. Siodło max do przodu.

Notabene wyglądało to śmiesznie.

Wychodzi mi cały czas podobnie. Na pewno nie tak samo, i wiem, że każdy cm czy nawet mm na skraju regulacji jest cenny...

Napisano

Jakaś szansa, że 51cm (M) będzie dobre na 182 cm i nogę 85/86cm?

Napisano

Z nazwy 51... w rzeczywistości 54,5... z dość niskim kokpitem. No cóż, to zależy od Twoich pleców i od Twoich preferencji. Generalnie brać w ciemno trochę ryzykowne bo sporej części ludzi o Twoich proporcjach ciała podejdzie rozmiar L a M-ka okaże się zbyt "sportowa". Chociaż mnie osobiście gdybym celował w tego Rometa to kusiła by właśnie M-ka mostek bym wymienił pewnie na dłuższy i na pewno sztycę na taką z offsetem.

Napisano

Do dłuższych wycieczek mam gravela, tutaj szukam czegoś typowo sportowego, ale jednak jakiś ultragibki nie jestem. Tak prosto z kartonu może być ciężko z tym rozmiarem i konieczne by były jakieś modyfikacje, tak?

Napisano

Ja mówię o sobie, dla mnie po zakupie rozmiaru M (innego bym nie chciał) zapewne konieczna była by sztyca z offsetem i dłuższy mostek, ja mam krótsze nogi... tak więc tułów mam dłuższy. Czy Tobie w ogóle podejdzie ten rozmiar nie wiem, skąd mam wiedzieć? Dla każdego "sportowo" oznacza co innego. Więc to nie zależy tylko od tego czy się teoretycznie mieścisz. Bo "mieścisz" się i na M i na L.

Napisano

Mam takiego Cuba https://www.cube.eu/pl/2022/bikes/road/gravel/nuroad/cube-nuroad-ex-flashstonenorange/ w rozmiarze L i jest dla mnie odrobinę za długi. Ciężko mi odnieść te wymiary, bo nie mam wystarczającej wiedzy, a w tym przypadku wysokość rury podsiodłowej jest w Cube mniejsza niż w Romecie 54, a tam wysokość ramy mam na styk i stojąc mam mały luz pod kroczem, ale za to Cube jest zdecydowanie dłuższy

Napisano

Masz rower o rozmiar za duży, i to nie "odrobinę" bo te np. 15mm to dużo. Kto ci go dobierał?

Przede wszystkim to licz się z tym, że na takim romecie w rozmiarze M kierownica będzie jakieś 5cm niżej, kosmiczna różnica

Napisano

Strona Cube sugerowała między M a L, a że dostępny był tylko L to wziąłem :) Zdaję sobie sprawę, że pozycja będzie inna (może nie zdaję sobie sprawy jak bardzo), ale właśnie szukam czegoś bardziej sportowego niż obecny, który jest bardzo rekreacyjny

Gość Amator
Napisano

Wróciłem z przymiarki do CRD 54 L.

Wszystko jest ok, po za zawadzaniem czubkiem buta SPD o oponę. W 57 XL jest tylko 1cm dłuższy wymiar między osiami. Będzie prawie to samo, bo zahacza znaczenie.

Siedziałem również na Huragan 0? Rozmiar 53 i takiego problemu brak. Inna geo. Szlag.

Gość Gość Amator
Napisano

A gdzie są dostępne te rowery? 

Napisano

Gościu amatorze, a gdzie znalazłeś dostępne te rowery?

Gość Amator
Napisano

Wczoraj był jeszcze w Krakowie L.

Główny dystrybutor Rometa czyli Pro Rowery.

Ponoć w Polsce w tej sieci, wczoraj były jeszcze 3szt. Xl i nie wiem jakie jeszcze.

Wracając do czubka buta.

Dziś mierzyłem w Decathlon buciki SPD nie SL, i zmieniając moje przydlugawe 44 na 43 zyskam 1cm. Z geo wynika, że kolejne 0,9cm wybierając ramę XL. Czy to by wystarczyło? Nie wiem, z uwagi na zawiłości, odpuściłem temat. 

Dalej uważam, że to dobry deal.

Dziękuję za wszystkie informacje.

Amator 

Napisano

Ciężko wyobrazić sobie bardziej idiotyczne podejście do zakupu

Kupować celowo za dużą ramę czego skutki będziesz odczuwać przez 100% czasu spędzanego na rowerze w imię wyeliminowania zjawiska, które nie ma żadnego wpływu na jazdę i występuje wyłącznie na postoju albo manewrach wykonywanych "dla jaj" przy minimalnej prędkości. Podczas normalnej jazy rowerem nie kręcisz kierownicą tak mocno żeby zahaczyć o but. 

Toe overlap występuje w każdym rowerze szosowym o agresywnej geometrii. Wyjątkiem mogą być osoby, które mają nieproporcjonalnie małe stopy

Napisano

Cześć,

Ustawiłem sobie powiadomienie o dostępności na stronie Rometa na rozmiar 54 i gdy wczoraj przyszedł mi e-mail, od razu kupiłem go. Przeszedłem przez mnóstwo stron do wypełnienia, do tego chciałem kupić na raty więc kolejne formularze i czekanie na akceptacje banku. Po czym dostaje maila: 

"

Witam

Niestety zakupiony rower nie jest już dostępny. System aktualizuje stany co jakiś czas dlatego zakup był możliwy. Pytałem o planowaną dostępność i będzie to najprawdopodobniej styczeń. W tej sytuacji, że jest to kredyt chyba najlepiej będzie odstąpić od umowy kredytowej.

Za zaistniałą sytuację serdecznie przepraszam."

Wkurzyłem się niemiłosiernie, ponieważ robię z siebie idiotę w banku i muszę teraz wszystko odkręcać. Myślałem, że taka poważna firma jak Romet ma w miarę rozwinięty system sprzedaży, gdzie nie jest wielką trudnością ustawić odświeżanie stanów magazynowych w systemie.

Nic mnie tak nie wkurza jak sprzedawanie produktów, których nie ma się na stanie.

Także przestrzegam przed tym. Lepiej najpierw zadzwońcie i spytajcie o dostępność.

Napisano

Nigdy nie kupowałem na raty, ale wydaje mi się, że we wszystkich sklepach tak będzie, bo samo "włożenie" produktu do koszyka nie oznacza jego kupna. Ktoś mógł w podobnym czasie co Ty go kliknąć, ale zapłacił on-line i to on stał się szczęśliwym posiadaczem 🙂.

Gość Amator
Napisano

@Mihau Tak, to też brałem pod uwagę, że rower będzie niedopasowany, dlatego odpuściłem. Dla mnie to zjawisko nie jest pomijalne i  przeszkadzało by mi, i to nie przy pajacowaniu... 

Nieistotne. Dziękuję Ci jeszcze raz za poświęcony czas.

Ps. Da się znaleźć ramę Race bez tego wadzenia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...