Microman Napisano 23 Lipca 2022 Napisano 23 Lipca 2022 Cześć Wszystkim, posiadam ultralekki (full carbon) rower MTB na kołach 26'' i trochę przespałem kwestię zapewnienia sobie zapasu ogumienia w czasach, kiedy ten rozmiar kół odchodzi już do lamusa. Nie jestem żadnym zawodnikiem XC - jeżdżę amatorsko, ale zależy mi na utrzymaniu najwyższych parametrów ogumienia, w tym niewielkiej wagi. Obecnie posiadam opony Rocket Ron Evo z mieszanką PaceStar, TLR - EPI 127, waga 465g dla rozmiaru 2.1''. Szukam tych opon od jakiegoś czasu i niestety, wszędzie odbijam się od ściany... Jeśli u kogoś przypadkiem zalegają takie gumy lub wiecie, gdzie mógłbym kupić takie opony, to bardzo proszę o info. Na allegro można jeszcze znaleźć model Rocket Ron 26'', jednak w tańszym wykonaniu - z mieszanką Addix, EPI 67. Chętnie wezmę też pod uwagę propozycje innej opony (oby wciąż dostępnej), która będzie miała podobne parametry do tej poszukiwanej przeze mnie. Proszę jeszcze o nie sugerowanie zmiany roweru lub modyfikacji na większe koło - to nie to ćwiczenie Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi! Pozdrawiam, Andrzej
cervandes Napisano 23 Lipca 2022 Napisano 23 Lipca 2022 Race Kingi RaceSport 2.2 475g https://www.bike-discount.de/en/continental-race-king-2.2-racesport-26x2.2-folding
Q_u Napisano 23 Lipca 2022 Napisano 23 Lipca 2022 One są trwalsze od tych najtańszych Race Kingów? Bo jeśli nie, lub takie same to opony nadają się co najwyżej na szuterki lekkie, bo moje 2 sztuki po 2 sezonach wyglądały tragicznie, miały poharatane boki, praktycznie poprzecinane przez korzenie i kamienie. A jeżdżę bardzo ostrożnie i raczej wolno. Z ciekawostki, to kompletnie nową załatwiłem zjeżdżając powoli z krawężnika, zsuneła się bokiem, pod kątem i przerysowało ją konkretnie, tak, że poszła w kosz.
Mod Team sznib Napisano 24 Lipca 2022 Mod Team Napisano 24 Lipca 2022 Super lekkie opony z zasady mają cieniutkie boczne ścianki i są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia. Ja z lekkich opon dawno się wyleczyłem. Teraz specjalnie szukam takich powyżej 700g, wtedy wiadomo że to będzie odpowiednio wytrzymałe.
uzurpator Napisano 24 Lipca 2022 Napisano 24 Lipca 2022 10 godzin temu, Q_u napisał: Bo jeśli nie, lub takie same to opony nadają się co najwyżej na szuterki lekkie, bo moje 2 sztuki po 2 sezonach wyglądały tragicznie, miały poharatane boki, praktycznie poprzecinane przez korzenie i kamienie. Wydaje mi się, że masz trochę wygórowane wymagania. W rowerze w którym robię dystanse to bywa, że opona w 3 miechy schodzi - zwłaszcza te lepsze modele na tyle.
Alsew Napisano 24 Lipca 2022 Napisano 24 Lipca 2022 No i między RaceKingiem a Rocket Ronem które obecnie ma autor tematu jest przepaść jeśli chodzi o możliwości w terenie... No chyba że opona ma być tylko lekka to spoko. Z porządnych gum na 26 są dostępne opony Vittoria TNT tyle że to nie kondomy dla gryzipiorków którym marzą się "ultralekkie" MTB z poprzedniej epoki. 22 godziny temu, Microman napisał: Proszę jeszcze o nie sugerowanie zmiany roweru lub modyfikacji na większe koło A dlaczego nie? Koła 27,5 powinny się zmieścić 😁
Q_u Napisano 24 Lipca 2022 Napisano 24 Lipca 2022 32 minuty temu, uzurpator napisał: Wydaje mi się, że masz trochę wygórowane wymagania. Nigdzie nie pisałem o zużyciu, czy jak to ująłeś o schodzeniu. Zauważyłem tylko, że są bardzo delikatne, wrażliwe na bocznych ściankach. @Alsew Vittoria TNT, ale która bo co najmniej 3 modele znalazłem na 26" ( Peyote, Barzo i jeszcze jakąś ).
uzurpator Napisano 24 Lipca 2022 Napisano 24 Lipca 2022 @Q_u To, że opona po jakimśtam okresie użytkowania jest poszatkowana, poprzebijana i ogólnie wygląda słabo to też element zużycia. Wielokrotnie wyrzucałem opony które wciąż miały sporo bieżnika, ale były tak pokancerowane życiem, że już były niebezpieczne w użyciu.
Q_u Napisano 24 Lipca 2022 Napisano 24 Lipca 2022 Chyba nie przeczytałeś co pisałem. Jeden zjazd spokojny po krawężniku i ścianka poszatkowana. Kilka wyjazdów po kamieniach i korzeniach i strach dalej jeździć, bo oplot na wierzchu. Nie mam fotek, bo opony poszły do dzieciaków na cioranie po mieście, może gdybym Ci podesłał tą po 20 km jazdy i jednym krawęzniku i kilku korzeniach to pojąłbyś o czym pisze. Race King są delikatne, bardzo delikatne bocznie. Dobra, koniec rozmowy, bo offtop robisz. Pzdr.
Microman Napisano 24 Lipca 2022 Autor Napisano 24 Lipca 2022 Bardzo dziękuję Wszystkim za pomoc i udział w dyskusji! Kupię opony Race Kingi RaceSport, polecone przez Kolegę Cervandes, i zobaczymy jak się spiszą... Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Wszystkich na forum! Andrzej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.