RafalB Napisano 24 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Do wojska najczesciej garna sie debile(sa pewnie wyjatki), niestety ale tak wyszlo ze zostaja tam ludzie ktorzy niepotrafili zakombinowac i wymigac sie od syfu. To ze gdzies jest wzglednie fajnie to tylko potwierdzenie reguly ze polskie wojo z poboru to kibel totalny gdzie logiki prozno szukac. Kazdy dzien w wojsku to dzien stracony, szkoda babrac sobie zyciorys! Problemy z praca przy kategorii D to sciema wymyslana przez idiotow ktorzy podbudowuja sobie ego ze byli w syfie i maja kat A Inna kwestia jezeli ktos dostal na czysto D a ma np. porazenie mozgowe...tu z praca moze byc roznie. Osobiscie mialem sluzbe zatepcza w bardzo ciekawym i sympatycznym miejscu ktore wspominam bardzo milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A na PO mówił nam gość, że płaskostopie ("platfus") zwalnia z przeszkolenia. Prawda to? Może tylko jakieś wyjątkowo mocne i totalne, bo dużo ludzi chyba ma płaskostopie..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Odgrzebujemy stary temat, ale kolega zapytał : U mnie ( jeszcze teraz czytam w zeszycie ) nie zwalnia. Dobry i działający sposób by nie iść do wojska : udowodnić, że jest się pacyfistą. Nie jest to lekkie, ale do zrobienia dla pewnej rzeszy osób. No chyba, że ktoś jest naprawdę tym pacyfistą, a nie tylko w czasie poboru Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek89xc Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Proponuje wziąć przykład z kolegów z Kabaretu Moralnego Niepokoju Może się uda http://kabarety.tworzymyhistorie.pl/074_ka...ja_poborowa.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 panowie... za rok kończy się przymusowe wcielanie do wojska... w 2010r WP ma być całkowicie zawodowe... wystarczy załatwić sobie na rok jakąś pracę lub szkołę/studia etc i po kłopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 wymeldowalem sie i po sprawie, beda mnie sciagac za czas jakis;P no chyba ze poczekam az do ustanowienia sluzby zawodowej:P pppppozdro pppppanie poruczniku:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mam kumpla na roku, który ma kategorię "E". Chłopak jednak jest w pełni sprawny i bez problemu dostałby "A", gdyby nie to, że chciał uciec od wojska i pogadał ze znajomym z komisji lekarskiej. Jakby nie patrzeć chłopak ma lipę do końca życia, gdzie nie pójdzie do pracy (nie daj Boże na kierownicze stanowisko) to jak go sprawdzą w papierach to ja nie wiem Nie jest to kolejna super opowieść kumpla mojego kumpla którą opowiedział mi kumpel. Widziałem jego książeczkę wojskową - E. Haha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 wymeldowalem sie i po sprawie, beda mnie sciagac za czas jakis;P no chyba ze poczekam az do ustanowienia sluzby zawodowej:Ppppppozdro pppppanie poruczniku:P A z fiskusem się rozliczasz? Wymeldowanie niewiele daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 U mnie ( jeszcze teraz czytam w zeszycie ) nie zwalniaNo właśnie, wydawało mi się to podejrzane.. Dzięki za odp w 2010r WP ma być całkowicie zawodowe... A to świetnie, bo jak widać, mam tylko 16 lat Więc mnie już pobór nie obejmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslav Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Do 2010? Ja słyszałem o 2012 W tym roku na studiach mam to całe przeszkolenie wojskowe. 3 marca mam egzamin a potem 6 tygodni wojska. Z tym, że z tymi 6 tygodniami sprawa wyglada tak: Co roku jest ok 15 tys. chętnych, a oni mają tylko 3 tyś. miejsc... w skali całego kraju. Jeżeli Ty sie zgłosiś że chcesz iść a oni Cie nie wezmą z braku miejsc.. to wtedy masz wbita rezerwe.. no i kaprala.. jeżeli zdałeś egzamin. Przyczym biorą najpierw studentów tych kierunków które mogą sie przydać w wojsku. Oczywiście w każdej chwili można z tego zrezygnować. W tedy idzie się na 3 miesiące do wojska (po studiach). Swoją drogą mójk kolega niedawno skońćzył zasadniczą służbe.. i był zadowolony.. długie i płatne wakacje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czyli tacy studenci jak ja (kierunek Elektrotechnika) mają duże szanse na przeszkolenie :/ Tak się zastanawiam, skoro ma być zawodowa i studia skończe (teoretycznie w 2011) to nie lepiej olać w moim przypadku to przeszkolenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A z fiskusem się rozliczasz? Wymeldowanie niewiele daje. no a wlasnie ze daje, nawet w WKU ci powiedza ze jak sie wymeldujesz to cie przestana scigac bo cie oficjalnie nie ma w kraju. Uwierzcie mi, to wystarczy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 http://fakty.interia.pl/ciekawostki/news/d...jskowej,1054344 tak akurat mi sie klineło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z tego co pamiętam z PO, to nawet jak nie dostaniesz listu z powiadomieniem, to i tak musisz iść na rejestrację w roku, w którym kończysz 18 i za rok na komisję. Jak nie pójdziesz i się w przyszłości zameldujesz to mogą Cię ścignąć. Inna sprawa, że pewnie nie będzie im się chciało. A przy poszukiwaniu pracy lepiej jest mieć uregulowany stosunek do służby wojskowej, nie ważne czy A czy D, ważne żeby cos było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 7 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 juz zaczynaja siegac po ludzi w wieku okolo 27-29lat bo wszystkie mlodsze roczniki szoruja mopem albo zmywaja garnki w wielkiej brytani lub irlandi! chcialem tylko zauwazyc ze ta wypowiedz daleko mija sie z prawda i nie powinno oceniac sie po ogole, ja np studiuje w UK. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 7 Lutego 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Kupcie sobie dzisiejszą gazetę wyborczą są choroby wymienione dla symalantów którzy chcą wojsko ominąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 27 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Zamiast tracić kasę na "Wyborczą" lepiej nauczyć sie na pamięć kilku postów z Forum i powtarzać je głośno na komisji poborowej, odroczenie lub uznanie za niezdolnego ...gwarantowane. Podać przykłady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 28 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Albo zrobić coś sporo bardziej sensownego: 1) na komisji mówić prawdę że niewiele nam dolega - dostaniemy A i nie będziemy potem przez przyszlego pracodawcę traktowani jak nierozgarnięte kaleki, kiedy zobaczy co innego niż A 2) po maturze zacząć sobie studiować... jeśli ktoś chce, może w trakcie (bodaj między I a II rokiem) zrobić sobie kurs PO - wtedy rezerwa po III praktycznie murowana. A jeśli nie, to i tak nas do niej przeniosą w związku z redukcją poboru Ja kursu PO nie zrobilem, nie przekroczyłem bram żadnej jednostki wojskowej, tylko co roku zanudzałem tych w WKU o rezerwę, podtykając zaliczony indeks... i od grudnia mam free do końca życia (o ile nie napadnie nas Wujek Osama ). Oczywiście poza uwolnieniem się od służby wojskowej, ze studiów wynosi się też wykształcenie, co niewątpliwie jest takim miłym bonusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 28 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja przed obroną na studiach na ostatnim roku dostałem dwa wezwania na wstawienie się do WKU w celu weryfikacji danych, za pierwszym razem zaniosłem zaświadczenie z Polibudy, że jestem przed obroną (musi być podpisane przez rektora - bo jak będzie samodzielny referent z dziekanatu to panowie w zielonych mundurkach tego nie przyjmą). Potem po 2 miechach dostałem następne wezwanie - wtedy przyniosłem im zaświadczenie, że się obroniłem (kazali przynieść dyplom po tym jak go odbiorę). Jeśli uczelnia sama nie wyśle oficjalnego zaświadczenia trzeba przynieść dyplom i od tego momentu leci czas - 12 miesięcy do momentu przeniesienia do rezerwy. W tym okresie 12 miesięcznym mogą Cię powołać do woja na 3 miechy ale nie muszą - jeśli się uda to po 12 miesiącach jesteś automatycznie przeniesiony i masz spokój z wojem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 28 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A ja myślałem że na zdjęciu z mieczem jesteś Ty w wojsku ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Lutego 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 heh, odbiegając od tematu to jest to zdjęcie wystawione na portalu plfoto.pl, rewelacyjne jest. Ludzie brać się za studia to wojsko o was zapomni bo nie będziecie opłacalni dla nich. A w 2012 i tak zniosą obowiązek służby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Pierd... jak potluczony, pracodawce g*wno obchodzi jaka masz kategorie w syfie. A może tak tochę cooltooralniej? HĘ? To ciekawe, bo sam się spotkałem z paroma przypadkami (typu C i D), którzy dzięki temu teraz albo robią w firmach rodzinnych, bo nigdzie indziej roboty nie znaleźli, albo zmuszeni są starać się o grupę. I zdecydowanie nie jest to "fr elita". Choć i tak najlepszym wyjściem są IMO studia - inwestujemy tylko czas i trochę chęci, czasem parę PLN, a korzyści sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 To w Poznaniu syf dzieli sie na kategorie ? U nas na prowincji syfa nie dzielą na kategorie tylko leczą penicyliną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Syf = Wojsko Nigdy w zyciu nie slyszalem ze zdrowy czlowiek z zalatwiona niska kategoria mial jakiekolwiek problemy w pracy z tego powodu. Podejmujac prace pracodawca kieruje przyszlego pracownika na odpowiednie badania do lekarza medycyny pracy i to jest wyznacznik. Wnisokuje z tego ze Twoi znajomi musieli dostac kat. za jakies konkretne uposledzenie fizyczne badz umyslowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 2 Marca 2008 Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Piszesz ... Podejmując pracę pracodawca kieruje przyszłego pracownika na... .Ale jesteście pracowici w Poznaniu ! Pracodawcy jeszcze podejmują pracę! Na badanie nie maja czasu więc wysyłają na nie przyszłego pracownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.