Skocz do zawartości

[pobór do wojska]co robić?

Pikul

Rekomendowane odpowiedzi

z tak delikatna alergia, jak katar sienny raczej by cie wzieli. albo w jakis sposob (oczywiscie legalny :D) zalatwisz sobie "cos powazniejszego", albo musisz isc do wojska. oczywiscie mozna probowac skladac podanie o unikniecie sluzby wojskowej, ale zgadzaja sie na to tylko w okreslonych przypadkach (np. jedyny zywiciel rodziny). ewentualnie mozesz zlozyc podanie o odroczke z powodow osobistych (chyba jedna taka mozna dostac) ale to tylko odlozy w czasie "wyrok". jednym slowem najlepsza ucieczka od wojska jest szkola.

ja w kwietniu bede mial jakis egzamin, nastepnie w wakacje moge, ale nie musze byc wziety na 4-6 tygodniowy kurs. w ten sposob bede mial zalatwione wojsko i zostane przeniesiony do rezerwy. oczywiscie taka opcja przysluguje tylko studentom :D

ja nie stwierdziłem ze gdzies prawnie jest usankcjonowane to ze jak masz kat. D to ciezko znalezc prace

opinie moja opieram na doswiadczeniu moich znajomych poszukujacych pracy oraz znajomych prowadzacych firmy.

jak ktos ma D tzn. ze jest na cos przewlekle chory, ma jakies dolegliwosci itd. wiec jest prawdopodobienstwo ze kiedys taka osoba pójdzie na długie zwolnienie lekarskie a jako pracodawca nie mam ochoty za to płacic, wtedy taka osoba jest bezproduktywna, zajmujaca niepotrzebnie etat etc. .

jednym to nie przeszkadza inni przez kat. D maja sporo kłopotów

nie dostaniesz sie na WAT z kat D :D wiec po temacie

Zapisz sie zaocznie gdzies zaplac pare zloty i nie chodz nawet ( 2 weekendy w miechu zajec ) to tak jakbys kupil zaswiadczenie na rok starcza w sumie chociaz skoro idziesz w lutym to zorientuje sie dokladniej.

Druga sprawa pracodwacy czasem patrza na kategorie i np jak masz D a praca fizyczna to bedzie zastanawial sie co tobie jest , a wygladasz na zdrowego ;] , sporadycznie ale czasem takjest poprostu.

Za to jak masz A i migasz sie od sluzby nikt na stale pracy ci nie da , bo jak cie dorwa straca pracownika ktorego co dopiero np przeszkolili i szkoda im czasu i kasy wiec dobrze jest miec sluzbe jakos odbebniona w sumie jak sie nie studiuje.

Ja ciekaw jeste co bede mial po uczelni bo do woja za nic nie pojde, dla mnie tojedno wielkie.... ekhm wiec sam bede za jakis czas kombinowal.

Ej a jakby zostać świadkiem Jehowy? :D Oni pukają do mnie co kilka dni więc jakby co ja nie miałbym problemu xD Albo muzułmaninem? :D Albo zasłaniać się że jesteś zatwardziałym pacyfistą? W podr (:blush:) od PO było napisane, że takich od razu dają do służby zastępczej. Poważnie da się w ten sposób wykręcić? :D

możliwe ja juz wypadłem z obiegu... pamietam że jakieś 10lat temu qmpel służący w Brygadzie Desantowo Szturmowej dostawał żołdu podstawowego sic! 67zł/mieś :|

Czasy się zmieniły to i stawki poszły w góre :|

zamiast do woja można pójść do policji, straży miejskiej, pożarnej, do pracy w więzieniu etc... na pewno kasa jest większa niż w woju i mniej się męczysz... ale w naszych czasach jak powiesz w komisji że nie chcesz iść to mogą ci dać kat.D... teraz jest więcej chętnych do woja niż miejsc i im jest na rękę żeby ciebie odprawić a wziąć jakiś tępych dryblasów z PGRu i "niech oni się cieszą"...

pzdr

• 5 miesięcy temu...

Wystarczy się zgłosic do swojego WKU i powiedzieć że się chce odbyć przeszkolenie wojskowe. Polega to na miesięcznym (chyba) kursie pare godzin w tygodniu gdzie w zasadzie nic sie nie robi i dojeżdża się na niego ze swojego domu. Jeżeli ktoś odbębni to przeszkolenie nie zostanie juz powołany do wojska nawet w przypadku kiedy nie będzie konytuował nauki.

Panowie ja bym sie bał walczyc o "powazne" zaswiadczenie zeby dostac kategorie D bo mozna miec naprawde problemy z praca. Sam znam przypadek gdzie koles zaplacil 1tys za paiery do kategorii D a pozniej 2500zl jak nie mogl wyjechac do szkocji do pracy. Takie same sytuacje sa ostatnio w polsce.

Ja za to mialem inna historie. Skonczylem jeden kierunek studiów(zgodnie z rozpporządzeniem ministra obrony narodowej moj rocznik odroczony po ukonczeniu studiów) i pojechalem do WKU z informacją, że chciałbym iść do podoficerskiej we wrocku ale z możliwościa kontynuowania studiów na drugim kierunku. Mialem na oku studia zaoczne na AE, sam za nie placilem i nie domagalem sie zadnych doplat do nauki z armii. Baba Żandarm z która rozmawialem poinformowala mnie, ze armia to nie karuzela z ktorej mozna wyjsc i wejsc z powrotem. Tak mnie wk...ila ze wiecej sie tam nie pojawilem. Tak krzyczeli ze osoby z wyzszym wysylaja na kij wie jakie kursy a jak ja chcialem na swoj koszt zrobic drugi kierunek studiów bo bylo wielkie halooo ze wogole o cos takiego pytam. Za to ucielem sobie mila pogawedke jak po ukonczeniu drugich studiów pojechalem do WKU po wpis i trafilem na mila panią ktra powiedziała, że nie wie na kogo trafilem ale wielka szkoda ze nie trafiłem do niej wczesniej.

a po skończonych studiach już nie biorą do woja? czy będzie trzeba odbyć to przeszkolenie miesięczne? bo obowiązek jest chyba dla wszystkich (bez sensu).

Oczywiście że mogą zabrać....chociaż przeważnie wyglada to tak, że każdy rocznik który kończy studia zostaje jakby anulowany i nie biorą go do wojska. Pomimo tego dobrze jest przejść tak zwane przeszkolenie wojskowe w czasie studiów, które tak jak pisałem jest śmieszne i nic się tam nie robi, bo automatycznie po tym osoba ta przenoszona jest do rezerwy i nie dostanie już wezwania do wojska.

wojsko polskie moze wcielic do wojska mezczyzn do piecdziesiatego roku zycia bez wzgledu na rodzine, kariere zawodowa itd. juz zaczynaja siegac po ludzi w wieku okolo 27-29lat bo wszystkie mlodsze roczniki szoruja mopem albo zmywaja garnki w wielkiej brytani lub irlandi! niedawno w wyborczej byl obszerny artykul na ten temat.

pamietacie piosenke kazika..."piosenka trepa"?

Gdy byłem małym chłopcem, to chciałem być żołnierzem

I trzydzieści lat minęło, a ja dalej w to wierzę

Serdeczne życzenia na święto narodzenia

Boga Słońca, Saturna, na ile dziś wyceniasz?

Lubię poranki gdy bramy otwierają

Idzie do zmielenia tłum całą zgrają

W swoje ręce ich wezmę i w kolegów ręce wezmę

Wypuszczę za dwa lata wymiętego jak szmata

O, długa szkoła, nauka niewesoła

Tu krótka nauka, zabawy kupa

Brązowe buty dla całej grupy

Wojsko czeka, wzywa z daleka

A ty oddaj krajowi co mu się należy!

Szósta rano, stado zrywa się z barłogów

Ja na tym terenie, wicie, drugi po Bogu

Moja żona uciekła dawno z jednym porucznikiem

A ty czołgaj się, czołgaj, pokażę ci żeś nikim

A w sobotę w restauracji z przyjaznymi kolegami

Gdy się tydzień tyra, w końcu trzeba się zabawić

I kapitan, podporucznik i chorąży ci to powie:

"Zatem koledzy na zdrowie"

Tu krótka nauka, zabawy kupa

Deszcz już pada dwa tygodnie, nie ma czasu na rozmowy

Teraz ganiam was w błocie, kto nie umarł ten zdrowy

Ale dłuży się czekanie na coś od tygodni

Lecz od czego jest wódka i spirytus na wartowni

Tutaj miasto małe, w nim spędzam życie całe

I ja patrzę przez palce na to wszystko czasami

I nie chcę wam nic mówić, no bo zobaczycie sami

Będzie bicie pasami, fala rządzi kotami

Tu krótka nauka, a zabawy kupa

Pamiętniki ubogiej młodzieży

Pamiętniki ubogiej młodzieży...

żołd wynosi ok140 zeta do tego dochodzą płatne przepustki jednorazowe "PJ" - w zależności od stawki żywieniowej dostajesz ok 10-20 zeta za dobę na przepustce, czyli miesięcznie można wyciągnąć ok 200 zeta.

wiem o czym gadam bo wyszedłem z woja w marcu tego roku i za niecałe 60 dni idę znowu na ćwiczenia dla rezerwistów.

jeśli nie chceta iść do woja idźcie na studia i starajcie się o przeszkolenie dla studentów, wtedy idziesz do MON-u na niecałe 50 dni a wychodzisz mając 2 belki :-)

ja po 9 miechach nie mam nic :-) nawet 1 beleczki

nie ma się czego bać. wojsko to jedna wielka ściema, zamuła totalna, przytyłem jakieś 6 albo 7 kilo, ale mój kumpel 12 :-)

w woju nic nie robisz po za ściemnianiem do 15 kiedy jest kadra i leżeniem na wyrku przez resztę czasu.

o organizacji jakichkolwiek zajęć można zapomnieć, przynajmniej u mnie w jednostce, co prawda był pingpong i piłkarzyki, no i playstation :-D

wojsko nie jest wcale takie straszne jak słychać w opowiadaniach, ja wspominam je bardzo miło, bo np. fajnie było połazić sobie z kałachem na poligonie i postrzelać z ostrej :-)

nie namawiam nikogo do wstąpienia do armii ale mówię wam, że watro bo to fajne i niezapomniane przeżycie.

pozdr

a po skończonych studiach już nie biorą do woja? czy będzie trzeba odbyć to przeszkolenie miesięczne? bo obowiązek jest chyba dla wszystkich (bez sensu).

Od dobrych 10lat juz nie ma poboru osób które ukończyły studia. Wszystko jest na podstawie rozporządzenia Ministra na każdy rok. Z tym, że np. na kolejny rok może to sie zmienic i bedzie kicha ;). Juz jeden plakalze wykształciuchów w kamasze wezmie.

poczytajcie sobie przed zasnieciem... http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,4291591.html

ja osobiscie wole pracowac i starac sie isc do przodu. wojsko, a tymbardziej polskie wojsko to marnowanie czasu. wiekszosc kadry to sfrustrowane wiejskie glupki, ktore gnebiac innych staraja sie czuc lepszymi. to dobre miejsce dla ludzi nie majacych co z soba zrobic lub dla ktorych sluzba wojskowa to jedyna szansa na minimalne przebicie sie w hierarchi spolecznej. w mojej opini wodke moge pic w domu, a posuwanie panienek przez dziure w plocie to jakos nie w moim stylu. obawiam sie tego, ze popadl bym w ostry konflikt z przelozonymi bo nie wyobrazam sobie wykonywania rozkazow wydanych przez np. dziewietnastoletniego gowniarza, ktory darl by sie na mnie "czolgajta sie!" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...