Skocz do zawartości

[Zebatka tylna] napęd, cykanie przy pedałowaniu/obciązeniu

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem ze zlokalizowaniem przyczyny uporczywego cykania (przy każdym obrocie korbą),  które aktywuje się podczas pedałowania:

-kaseta HG62  ma ok 2500km (na poprzedniej zrobiłem z 15tys km, nie jeżdżę siłowo) , na niej były założone 2 nowe łańcuchy – KMC x93 i x73

na x93 nic się nie działo, założyłem x73 i po roku używania zaczęło się cykanie –na nim właściwie za każdym przekręceniem korby

Podjechałem do serwisu, Pan stwierdził ze kaseta zjechana i łańcuch x73 tez. Tak na próbę zmieniłem łańcuch na x93, i na nim:

-o ile jadę po płaskim , nie ma cykania

-jakiś podjazd, użycie większej sily – zaczyna się cykanie

Sprawdziłem/wymieniłem:

-suport BB52- był wymieniany miesiąc temu, myślałem ze po tej wymianie ustąpi. Cykało, serwisant wykręcił go, a w srodku był syf który usunął, posmarował czyms, zakręcił. Nie cykało przez tydzień , pozniej zaczelo się i już trwa.

-sztyca – czysta, zresztą jak pedałuję, ale nie siedzę to tez cyka

-napęd czyszczę

-koła praktycznie nowe- 2 letnie  (na poprzednich taki efekt stukania powodowaly luzujące się szprychy)-> teraz piasty Novatec łożyska maszynowe

-podejrzewałem pedały –po siłowym dokręceniu przez serwisanta ustąpiło, ale wróciło po tygodniu

Czy ktoś ma pomysł co to może być? Efekt nie występuje przy kręceniu pedałami bez obciążenia.

kaseta-hg62.jpg

Jeśli tydzień nie cykało po wykręceniu suportu i nasmarowaniu mufy to raczej gdzieś tu problem - może mufa zowalizowana, wynieciona? 

Swoją drogą kiedyś pół dnia szukałem źródła cykania co jeden obrót i się okazało, że końcówka linki p.przedniej haczyła o korbę.

dzieki niestety to nie linki..

4 godziny temu, RabbitHood napisał:

Wszystko zależy jak brzmi to cykanie. Dla mnie jak ktoś mówi o cykaniu to od razu mówię źle ustawiona przerzutka podbiera wyższą zębatkę.

i to by sie objawialo tylko na podjazdach/po depnieciu?

6 godzin temu, Dokumosa napisał:

może mufa zowalizowana, wynieciona? 

co to znaczy? zdziwilo mnie ze po wymianie suportu (przeciez powienien wyczyscic mufę), tydzien pzniej był tam brud. jezdzilem po asfaltowych sciezkach.

a kasete jak oceniacie? wrzucilem jej zdjecie bo jeden dziadek z serwisu powiedział ze łanuch x73 ją zajechał. Co mnie zdziwiło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...