Pawelw3 Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Witam, postanowiłem zakupić nowy model Rometa Aspre 2 z 2022 roku. Będzie to mój pierwszy gravel i tutaj nasuwa się pytanie, w związku ze zmianą geometrii waham się pomiędzy dwoma rozmiarami (między 56 a 58 cm). Będzie to mój pierwszy gravel, a niestety ze względu na gigantyczny problem z dostępnością tego modelu, przymiarka raczej odpada. Sam posiadam 187 cm wzrostu i przekrok 87 cm, a wiem, że ten model został wydłużony. Dodatkowo, na co zwracać uwagę (gdyby była taka możliwość) przy ew. przymierzaniu roweru, chodzi mi o taką typową przymiarkę sklepową, nie jakiś dłuższy przejazd. Załączam rozmiarówkę, którą wygrzebałem gdzieś z odmętów internetu. Niestety po licznych próbach kontaktu z producentem, dowiedziałem się, że Romet nie posiada tabeli rozmiarów swoich rowerów. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Pawelw3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Jeżeli ta tabela jest prawdziwa (chyba różnie z tym bywało w Romecie), to na pewno nie rozmiar XL (oznaczony) - on jest na kogoś zdecydowanie powyżej 190cm. Przy przymiarce sklepowej mógłbyś rozpatrywać M i L, no ale M byłby zdecydowanie zbyt agresywny na pierwszy tego typu rower. Zostaje Ci L w mojej ocenie. Tak czy inaczej, ten rower jest słabym kandydatem na pierwszy rower z barankiem - pozycja będzie niska/agresywna jak na gravela, oczywiście może Ci to odpowiadać przy odpowiednim rozciągnięciu/wytrenowaniu itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Na pewno bazowo (jeśli wierzyć tabeli) to rozmiar "L" jest pierwszym wyborem przy takich wymiarach. 1 godzinę temu, Pawelw3 napisał: Dodatkowo, na co zwracać uwagę (gdyby była taka możliwość) przy ew. przymierzaniu roweru, chodzi mi o taką typową przymiarkę sklepową, nie jakiś dłuższy przejazd. Na nic. Niestety "pięciominutowa" przymiarka (jesli rower nie jest przestrzelony o kilka wymiarów) absolutnie nic nie powie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Rozmiar L, główka ramy będzie miała 17cm. Jest to bardzo mało. Ja przy 193 w gravelu mam 21cm. Osobiście szedł bym w Xl i krótki mostek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Cytat Rozmiar L, główka ramy będzie miała 17cm. Jest to bardzo mało. Ja przy 193 w gravelu mam 21cm. I co z tego? Liczy się stack a nie sama główka. Tylko i wyłącznie L. A jeśli uważasz, że pozycja będzie zbyt agresywna to inny rower 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi