Skocz do zawartości

[rower do 5000 PLN] Rockrider vs KTM. Prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie przepraszam administracje nie jestem w 100 pewien czy to odpowiedni wątek. Jeśli nie, proszę o przeniesienie 😇

Mam do wyboru 2 rowery w podobnej cenie. Znana markę KTM słynąca z wytrzymałości na dobrych częściach w tym segmencie i tzn ponoć masówkę z Rockridera na świetnych częściach lecz moją wątpliwość wzbudza jakość roweru xc 120. Czy ktoś jest w stanie udzielić opinii czy ten rower jest lepszy i czy problemy z wytrzymałością to już stare złe widmo przeszłości firmy rock rider. Wiem ze części są z wyższej półki, jedyną obawą jest żywotność i ergonomia użytkowania.

KTM ultra sport 29 rozmiar L :

https://kieta.pl/produkt/rower-ktm-ultra-sport-29-l-48-2021/

rock rider XC 120 rozmiar L

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-120-29-nx-eagle/_/R-p-330101

• Mod Team

Z Rockriderem i ogólnie z rowerami z Decathlonu nie ma problemu. Dobra obsługa gwarancyjna, jakość podobna jak u innych bardziej znanych producentów w niższej cenie.

Sam używam i chwałę, bo nic się nie dzieje niepokojącego ze sprzętem.

@bogus czy Xc120 (ogólnie rowery XC) sprawdza się tez do jeżdżenia po asfalcie? oczywiscie wiem ze to nie kolarzówka ale chciałbym z niego korzystać w różnoraki sposób Jako wlaściciel XC 500 jesteś w stanie dać swoją opinie? Czy poruszanie sie po mieście sprawia Ci problem?

XC 120 to z tego co pamiętam dożywotnia gwarancja na ramę.

Mój kumpel ma takiego drugi rok i nic się z nim nie dzieje. 

Moja żona też na takim lata i problemów z nim nie ma.

Pytanie jest co w nim może się stać skoro wszystkie komponenty są markowe a rama ma gwarancję dożywotnią ?

Ogólnie mówiąc walczę ze sobą i z logiką bo rower KTM bardziej mi sie podoba i wydaje mi się ze może łatwiej przystosować sie również do miejskiej jazdy. 

Komponenty stoją po stronie XC120 jak i głos większości ludzi 

Minusy po stronie KTM to brak sztywnej tylnej osi oraz napęd od Shimano, chociaż czy poważnie Sram NX jest az tak lepszy niz Deore ?

Oraz czy rockshox gold(XC120) są zauważalnie lepsze niz silver(KTM)?

W internecie nie ma praktycznie żadnych recenzji KTM ULtra (jakiegokolwiek z tej serii) przez co trudno wydać mi osąd.

XC 120 ma zdecydowanie lepszy amor z tłumikiem debon air.   Sztywne osie, markowe koła (Sun Ringle) na łożyskach maszynowych, maszynowe stery i jest lżejszy.

Moim zdaniem jest to wyczuwalne.

Jeśli bardziej podoba ci się KTM, bierz KTM. Po co masz się męczyć z napisem Rockrider :)

• Mod Team

Amortyzator jest zdecydowanie po stronie XC120. NX vs Deore, powiedziałbym, że to ten sam poziom.

KTM jest o tyle problematyczny, że bez sztywnej osi z tyłu w przyszłości będą trudności z modyfikacjami.

Z wyboru na pewno będziesz zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...