aRSSi Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Witam, na wstępie przepraszam administracje nie jestem w 100 pewien czy to odpowiedni wątek. Jeśli nie, proszę o przeniesienie 😇 Mam do wyboru 2 rowery w podobnej cenie. Znana markę KTM słynąca z wytrzymałości na dobrych częściach w tym segmencie i tzn ponoć masówkę z Rockridera na świetnych częściach lecz moją wątpliwość wzbudza jakość roweru xc 120. Czy ktoś jest w stanie udzielić opinii czy ten rower jest lepszy i czy problemy z wytrzymałością to już stare złe widmo przeszłości firmy rock rider. Wiem ze części są z wyższej półki, jedyną obawą jest żywotność i ergonomia użytkowania. KTM ultra sport 29 rozmiar L : https://kieta.pl/produkt/rower-ktm-ultra-sport-29-l-48-2021/ rock rider XC 120 rozmiar L https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-120-29-nx-eagle/_/R-p-330101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Jeśli nie przeszkadza Ci napis Rockrider to ten z Deca zdecydowanie lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Z Rockriderem i ogólnie z rowerami z Decathlonu nie ma problemu. Dobra obsługa gwarancyjna, jakość podobna jak u innych bardziej znanych producentów w niższej cenie. Sam używam i chwałę, bo nic się nie dzieje niepokojącego ze sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aRSSi Napisano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 @bogus czy Xc120 (ogólnie rowery XC) sprawdza się tez do jeżdżenia po asfalcie? oczywiscie wiem ze to nie kolarzówka ale chciałbym z niego korzystać w różnoraki sposób Jako wlaściciel XC 500 jesteś w stanie dać swoją opinie? Czy poruszanie sie po mieście sprawia Ci problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Generalnie nie lubię jeździć po mieście, ale nie ma w tym problemu. Oczywiście przełożenia nie są dostosowane do ruchu w mieście, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by się na tym rowerze poruszać wśród samochodów. 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 XC 120 to z tego co pamiętam dożywotnia gwarancja na ramę. Mój kumpel ma takiego drugi rok i nic się z nim nie dzieje. Moja żona też na takim lata i problemów z nim nie ma. Pytanie jest co w nim może się stać skoro wszystkie komponenty są markowe a rama ma gwarancję dożywotnią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aRSSi Napisano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Ogólnie mówiąc walczę ze sobą i z logiką bo rower KTM bardziej mi sie podoba i wydaje mi się ze może łatwiej przystosować sie również do miejskiej jazdy. Komponenty stoją po stronie XC120 jak i głos większości ludzi Minusy po stronie KTM to brak sztywnej tylnej osi oraz napęd od Shimano, chociaż czy poważnie Sram NX jest az tak lepszy niz Deore ? Oraz czy rockshox gold(XC120) są zauważalnie lepsze niz silver(KTM)? W internecie nie ma praktycznie żadnych recenzji KTM ULtra (jakiegokolwiek z tej serii) przez co trudno wydać mi osąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Widelec w KTM-ie wygląda na Judy Silver, czyli zdecydowanie gorszaą konstrukcję niż Recon Gold. SRAM NX to mniej więcej odpowiednik SLX-a. Na pewno nie jest gorszy niże Deore, choć ma wężyszy zakres przełożeń (11-50 vs 10-51). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 XC 120 ma zdecydowanie lepszy amor z tłumikiem debon air. Sztywne osie, markowe koła (Sun Ringle) na łożyskach maszynowych, maszynowe stery i jest lżejszy. Moim zdaniem jest to wyczuwalne. Jeśli bardziej podoba ci się KTM, bierz KTM. Po co masz się męczyć z napisem Rockrider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aRSSi Napisano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Dobra Panowie, biorę XC120 najwyżej oddam do lakiernika XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Amortyzator jest zdecydowanie po stronie XC120. NX vs Deore, powiedziałbym, że to ten sam poziom. KTM jest o tyle problematyczny, że bez sztywnej osi z tyłu w przyszłości będą trudności z modyfikacjami. Z wyboru na pewno będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Obklej gazetami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.