MikeStorm Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Rower nowy z końca kwietnia Kross Trans Hybrid. Hamulce mt200, tarcze 160, klocki żywiczne. Od początku problem z przednim hamulcem. Mimo iż został wyczyszczony odtłuszczony oraz odpowietrzony to słabo hamuje. Co dziwne w trakcie zalewania poprzez zacisk oryginalnym różowym olejem shimano pokazał mi się na początku w lejku klamki biały olej stopniowo przechodząc w różowy. Podczas hamowania z prędkości powyżej 20km/h przodem słychać lekki terkot dopiero jak mocniej docisnę to ustaje i hamuje ale nie staje dęba tylko spowalnia. Tył działa idealnie od razu prawie blokuje koło. Mam przejechane z 800km i nic się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 A klocki wymieniałeś ? Jeśli zatłuściłeś to żadne czyszczenie nie pomoże . Ja odtłuścił bym jeszcze raz tarczę i założył nowe klocki . Rozumiem że klamki łapią od razu i masz na nich opór tak jak w tylnym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Jeszcze pewnie na tarczach shimano z niskiej lub średniej półki. W takiej konfiguracji to nigdy nie będzie przyzwoicie hamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Zaciemniasz temat , autor pisze o wyraźnych problemach , a nie o ocenie ogólnej jakości hamulca . Sam mam MT 200 na shimanowskich tarczach i taki zestaw może i powinien działać poprawnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeStorm Napisano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 31 minut temu, WaGiant napisał: A klocki wymieniałeś ? Jeśli zatłuściłeś to żadne czyszczenie nie pomoże . Ja odtłuścił bym jeszcze raz tarczę i założył nowe klocki . Rozumiem że klamki łapią od razu i masz na nich opór tak jak w tylnym . Problem od nowości no ja ich nie zatłuściłem ale możliwe że dostałem je w takim stanie. Klocki mam jakieś ceramiczne i je założę w dotyku te żywiczne wydają się ok. Tak klamki łapią od razu opór mam taki sam z przodu i z tyłu. Jeszcze mnie ciekawi co robił tam biały olej? Czy to normalne? Coś się wytrąciło z oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Z olejem nie pomogę , nie wiem ale klocki proponowałbym założyć dedykowane , organiki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 A wdrap się raz na górkę i zjedź pedałując i cały czas hamując średnią siłą przodem. Już wiele razy widziałem cuda z hamulcami, które po jednym przepałowaniu nabierały takiej ostrości, jakiej w życiu bym się nie spodziewał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 8 godzin temu, WaGiant napisał: Zaciemniasz temat , autor pisze o wyraźnych problemach , a nie o ocenie ogólnej jakości hamulca . Sam mam MT 200 na shimanowskich tarczach i taki zestaw może i powinien działać poprawnie . Też mam. W dwóch rowerach. Na tarczach shimano ledwo spowalniają. Na tarczy np. trktro tr160-24 jestem w stanie postawić rower na przednim kole przy mojej masie ~100kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeStorm Napisano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 40 minut temu, cervandes napisał: A wdrap się raz na górkę i zjedź pedałując i cały czas hamując średnią siłą przodem. Już wiele razy widziałem cuda z hamulcami, które po jednym przepałowaniu nabierały takiej ostrości, jakiej w życiu bym się nie spodziewał... Nie spalę tak tarcz? Hmm może zmiana tarczy z przodu na te tr pomoże? Z tyłu bym zostawił skoro ok ale ten przód porażka. Do zwalniania się nadaje ale ostre hamowanie odpada. Spodziewałem się więcej po tych hamulach a tymczasem zwykłe V na chwilę obecną biją te na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 (edytowane) Najpierw zamien klocki przód z tyłem po uprzednim odtłuszczenuu tarcz i zobacz czy jest jakaś poprawa. Po zamianie trseba troche dać się klockom dotrzeć do innych bruzd na tarczy. Edytowane 19 Lipca 2022 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeStorm Napisano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Ok dzięki za rady najpierw założę nowe klocki jak to nie pomoże to będę szukał innej tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi