Skocz do zawartości

[Napęd Single Speed w góralu] Jak zamontować

kvxzko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam tani rower Mtb Davos 4.0 i chciałbym spróbować zamontować w nim napęd typu single speed. W rowerze zamontowane są przeżytki Shimano Tourney, a na wolnobiegu dodatkowo jest napisany numer mf-tz21. Co potrzebuje do zrobienie napędu single speed (oprócz naciągacza łańcucha)? 

A jak się "alufelgi" sprawują? 😁

Napinacza w sumie nie potrzebujesz, możesz wykorzystać posiadaną przerzutkę ograniczając pracę śrubami. Potrzebujesz wolnobiegu 1rz, korby z 1 blatem (chyba, że da się usunąć zbędne z obecnej) i łańcucha. No i ewentualnie suportu jeśli korba będzie wymagała innego

Alufelgi dobrze sie sprawują. Wytrzymały nawet kilka skoków z różnej wysokości. Wracając do tematu,  z przodu da sie chyba odkręcić dwie zębatki, lecz z tyłu sprawa wygląda tak że wszystkie zębatki są przykręcone do najmniejszej zębatki. 

Cytat

lecz z tyłu sprawa wygląda tak że wszystkie zębatki są przykręcone do najmniejszej zębatki. 

Ale ja wiem jak jest zbudowany wolnobieg i żadne zębatki nie są do najmniejszej przykręcone. Ale mniejsza

Odkręcasz niepotrzebne zębatki korby, kupujesz wolnobieg 1rz, kupujesz łańcuch 1rz i składasz. Później ewentualnie wymiana suportu czy korby jeśli linia łańcucha będzie nie do zaakceptowania

niedawno rozkręcałem koło i zauważyłem że mam tam łożyska kulkowe, samej piasty nie odkręciłem bo nie mam klucza i boję się że wolnobieg 1rz nie będzie pasował. I jeszcze jedno czy tam będę potrzebował jakiś dystansowych podkładek czy czegoś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...