Skocz do zawartości

[~5000 PLN] rower cross; 80% ścieżki, 20% teren

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Przyszedł czas u mnie na zmianę roweru starego (mongoose cross) na nowy. W skrócie aby nie pisać długich historii: 

- 180cm / 75kg

- jeżdżę 80% trasy miejskie, 20% lasy (podjazdy, downhill - amatorsko), Trójmiasto i tamtejsze lasy 

- szukam czegoś co:

1. ma hydrauliczne hamulce

2. ma dobry amortyzator (powietrzny?) RockShox? (FOX nieosiągalny z tego co szukam)

3. da radę podpiąć siedzenie dla dziecka z tyłu (dlatego, też nie MTB?) - w niedalekiej przyszłości posadzę za sobą dzieciaka (ma dopiero 4 msc :))

W oko wpadły mi (także z polecanych na forum) poniższe modele:

Cube Acid 5499
Cube Attention SL 4999
Cube Attention 4749
Cube Aim SL 3749
Kross Level 8.0 4939
Kellys Gate 50         brak
Scott Aspect 910 5399

Nie mogę znaleźć polecanego Kellys Gate 50 nigdzie, a reszta jak wyżej.

Cube Aim SL - ten akurat model jest wyposażony w sprężynowy amortyzator i "gorsze"(?) podzespoły. Mam odłożone na rower do 5k ale cały czas głowię się czy jednak nie wystarczy mi np taki Aim SL. Dlaczego mam zagwostkę? Do tej pory miałem do czynienia z amortyzatorami sprężynowymi, dosyć słabymi i mega słabo działały, jakiś uraz mam, dlatego chociaż ten 1 podzespół chciałbym aby był dobry.

Czy dobrze myślę? Czy lepiej iść w jakiś MTB lub inne modele? Nie ukrywam, że najbardziej 'podoba' mi się Acid, a następnie Kellys..

Pozdrawiam!

• Mod Team

Akurat Level i Gate to nie są crossy.

Z pozostałych wybrałbym tego który jest najlepszy sprzętowo.

Jak chcesz poczuć różnice to amortyzator powietrzny jest koniecznością, bo sprężyna zawsze nie będzie dostosowana do twoich preferencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...