Skocz do zawartości

[MTB XC do 5000zł] Szybki MTB 29 do jazdy po lasach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam roweru nowego do 5000zł
Moja masa to 80kg. Rower ma jeździć w 80% po ścieżkach leśnych, lekkim terenie, gravel, wyścigi XC
- Opony 29
- Napęd 1x10 / 1x12
- Nieco bardziej sportowa geometria do szybkiego pokonywania lasów - XC chyba to się nazywa?
- wytrzymała rama
- bez zawieszenia z tyłu
- z przodu dobry markowy amor na powietrze 
- możliwość dodania bagażnika
-lekki 11 - 13 kg

Znalazłem tylko takie ale nie ma ich oficjalnie w polskich sklepach: JEALOUS AL 8.0
https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-80-2022/

Może coś podobnego od Krossa / Giant'a lub innych marek dostępnych w polskich sklepach?
Dzięki

• Mod Team

Na pewno w tym budżecie nie znajdziesz nic nowego, ważącego 11-12 kg (tyle ważą 2 - 3 x droższe karbony), a ten Radon w średnim rozmiarze z pedałami to już pewnie okolice 13 kg...

Większość rowerów przeznaczonych do nazwijmy to "jazdy sportowej", nie posiada mocowań pod bagażnik - to raczej domena budżetowych konstrukcji, a te ważą minimum 14-15 kg...

No dobra. ale mi nie zależy żeby przerzutka byłą super
Wystarczy zwykłe deore, żadne slx czy xt.
Chce dobrą ramę i amortyzator co najmniej średni i Dobre obręcze kół z prostym napędem.

Rockrider pachnie mi rowerem z super przerzutką żeby sie sprzedał i oszczędnościami na ramie/piastach itp. Chyba że się mylę

• Mod Team

Możliwe, choć powinni to podać, skoro do tej pory podawali starszy standard...

Gdzieś znalazłem info, że 12.2 kg (klik), ale raczej bym się nie podniecał, i przyjął, że to masa najmniejszego rozmiaru na średnim kole, a i to nie jest pewne, ale powiedzmy, że realne.

EDIT  model piasty sugeruje boost'a ;)

• Mod Team

@luker7  Przypomina mi to historie z Rometem - widać Kross nie chce wyjść przed szereg ;)

@Petros601  Eee tam, bez paranoi - jak nikt nim nie będzie rzucał, ani non stop gleb na kamulcach typu telewizor zaliczał, to nic się nie stanie (do mnie jakimś cudem dotarł cały >200km, a przecież ludzie z zagranicy ściągają).
Głównie chodzi o pilnowanie momentów dokręcania śrub.

W dniu 17.07.2022 o 10:49, luker7 napisał:

dzwoniłem i ponoć suport jest shimano PF a nie bsa. Taki burdel na stronie mają, że tabelki geo level 7 i 8 się różnią a to ponoć te same ramy. W ostatnim tygodniu lipca podjadę i zobacze osobiście tego kross'a (jak  nie sprzedadzą ), jednak celuje w level 8.

level 7 i 8 mają suport bsa.

Orbea Alma to ma tylko spoko ramę ktora akurat mi sie bardzo podoba. Szczegolnie ta z zielonym napisem;). 

Sam sie zastanawialem czy nie kupic najtanszego modelu ok 4k, sprzedac wszystko poza rurkami i zbudowac na tym rower. Natomiast wychodzi 7-7.5k. 

Moim zdaniem radon 8.0 w tej cenie nie ma konkurencji, ale co z tego skoro jest niedostępny;) Osprzetowo wszystko w.nim mi pasuje ale za żadne skarby bym nie kupil białego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...