Petros601 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Witam Szukam roweru nowego do 5000zł Moja masa to 80kg. Rower ma jeździć w 80% po ścieżkach leśnych, lekkim terenie, gravel, wyścigi XC - Opony 29 - Napęd 1x10 / 1x12 - Nieco bardziej sportowa geometria do szybkiego pokonywania lasów - XC chyba to się nazywa? - wytrzymała rama - bez zawieszenia z tyłu - z przodu dobry markowy amor na powietrze - możliwość dodania bagażnika -lekki 11 - 13 kg Znalazłem tylko takie ale nie ma ich oficjalnie w polskich sklepach: JEALOUS AL 8.0 https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-80-2022/ Może coś podobnego od Krossa / Giant'a lub innych marek dostępnych w polskich sklepach? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Na pewno w tym budżecie nie znajdziesz nic nowego, ważącego 11-12 kg (tyle ważą 2 - 3 x droższe karbony), a ten Radon w średnim rozmiarze z pedałami to już pewnie okolice 13 kg... Większość rowerów przeznaczonych do nazwijmy to "jazdy sportowej", nie posiada mocowań pod bagażnik - to raczej domena budżetowych konstrukcji, a te ważą minimum 14-15 kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Zapomnij. Albo nie ten budżet, albo nie te wymagania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 merida 500 lite? nie wiem jakie ma możliwości jeśli chodzi o montaż bagażnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 A ten? https://www.cube.eu/pl/2022/bikes/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-greynlime/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 No to zapomnijmy o bagażniku 13 kg może być Ten Cube całkiem fajny. Jest gdyby miał zwykłe deore zamiast xt powien być tańszy. Jest taka wersja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 1 godzinę temu, luker7 napisał: merida 500 lite? Sprawdź ile kosztuje, bo chyba masz mocno nieaktualne informacje, jak ją chcesz za 5k kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 ano. było 5.5k i nie wiem kiedy wskoczyło 6k. skupiłem się na wadze roweru i nie zwróciłem uwagi, że autor chce napęd 1x . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 No i kończy się jak zwykle ostatnio, tzn. kierunek "Dec" i Rockrider... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Są dobre te rowery z dec? Widze że słabo z dostępnością rozmiaru L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Stosunek cena/osprzęt raczej nie do pobicia - przykładowo model 740 na karbonowej ramie za 7.5 k, a za porównywalny "renomowane" marki krzykną kilka k więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 No dobra. ale mi nie zależy żeby przerzutka byłą super Wystarczy zwykłe deore, żadne slx czy xt. Chce dobrą ramę i amortyzator co najmniej średni i Dobre obręcze kół z prostym napędem. Rockrider pachnie mi rowerem z super przerzutką żeby sie sprzedał i oszczędnościami na ramie/piastach itp. Chyba że się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 może przekraczajacy budżet kross level 7.0? rama karbon, amor recon, osprzet deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Czy warto iść w poprzedni standard (Level to jeszcze rama pod piastę 142, a nie 148) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Jeśli nie planuje się wymiany ramy w przyszłości to nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 nowy level 7 jest w boost. ciekawe ile waży ten rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Możliwe, choć powinni to podać, skoro do tej pory podawali starszy standard... Gdzieś znalazłem info, że 12.2 kg (klik), ale raczej bym się nie podniecał, i przyjął, że to masa najmniejszego rozmiaru na średnim kole, a i to nie jest pewne, ale powiedzmy, że realne. EDIT model piasty sugeruje boost'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 dzwoniłem i ponoć suport jest shimano PF a nie bsa. Taki burdel na stronie mają, że tabelki geo level 7 i 8 się różnią a to ponoć te same ramy. W ostatnim tygodniu lipca podjadę i zobacze osobiście tego kross'a (jak nie sprzedadzą ), jednak celuje w level 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 A jaki najlepszy level na aluminiowej ramie? Boje sie że mi sie ten karbon połamie podczas transportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 @luker7 Przypomina mi to historie z Rometem - widać Kross nie chce wyjść przed szereg @Petros601 Eee tam, bez paranoi - jak nikt nim nie będzie rzucał, ani non stop gleb na kamulcach typu telewizor zaliczał, to nic się nie stanie (do mnie jakimś cudem dotarł cały >200km, a przecież ludzie z zagranicy ściągają). Głównie chodzi o pilnowanie momentów dokręcania śrub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 W dniu 17.07.2022 o 10:49, luker7 napisał: dzwoniłem i ponoć suport jest shimano PF a nie bsa. Taki burdel na stronie mają, że tabelki geo level 7 i 8 się różnią a to ponoć te same ramy. W ostatnim tygodniu lipca podjadę i zobacze osobiście tego kross'a (jak nie sprzedadzą ), jednak celuje w level 8. level 7 i 8 mają suport bsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Oreba Alma H30 to dobry rower? To jest typowy XC na szybkie szutry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 To ma być w końcu "typowy XC" czy na "szybkie szutry"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 A to nie to samo? Chodzi o rower na oponach 29 cali do szybkiego pokonywania lasu i szutrów a nie gór Szubki to znaczy lekki, z małymi oporami toczenia i lekko pochyloną geometrią aby zredukować opór powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Orbea Alma to ma tylko spoko ramę ktora akurat mi sie bardzo podoba. Szczegolnie ta z zielonym napisem;). Sam sie zastanawialem czy nie kupic najtanszego modelu ok 4k, sprzedac wszystko poza rurkami i zbudowac na tym rower. Natomiast wychodzi 7-7.5k. Moim zdaniem radon 8.0 w tej cenie nie ma konkurencji, ale co z tego skoro jest niedostępny;) Osprzetowo wszystko w.nim mi pasuje ale za żadne skarby bym nie kupil białego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.