Trocin12 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Cześć, na forum jestem nowy i przychodzę z zapytaniem. Chciałbym po taniości zrobić sobie fajnie działający napęd, aktualnie mam 1x9 na wysłużonej już Deorce RD-M592. Chciałbym założyć jednak przerzutkę w systemie Shadow+ ze sprzęgiełkiem, oczywiście wiem że zakładanie przerzutki 10s do kasety i manetki 9s nie zadziała bo jest różnica w skoku linki, ale z tego co wiem to manetki Sram 9s mają bardzo zbliżony skok do tych 10s Shimano. Czy więc dało by się połączyć zwykłą 9 rzędową kasetę HG z przerzutką Shimano 10s i manetką od Sram 9s? Z góry bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi Uprzedzając wszystkie pytania: Czemu 1x9? - Ponieważ w takim terenie i stylu jakim jeżdżę zupełnie mi taki układ napędu wystarcza. Nie prościej było by założyć kompletny napęd 1x10? - Niestety nie mam wystarczająco pieniędzy by taki kompletny napęd kupić, i po części jest to też dla mnie nie opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Nie zadziała. Potrzebujesz kompletu kaseta, łańcuch, manetka i przerzutka. Możesz poszukać wśród używanych części, zawsze wyjdzie nieco taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Jak chcesz mocniejszego naciągnięcia sprężyny, to zmień ustawienie naciągu. Jest to możliwe w RD-M592. Jeździłem dobre kilka lat na takich napędach, między innymi właśnie z RD-M592. Dawało to radę, a zrzucanie łańcucha było incydentalne. Sprzęgło oprócz zalet, ma też wiele wad. Ja za nim średnio przepadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 1 godzinę temu, bogus napisał: Nie zadziała. Dlaczego nie? Takie połączenie działa prawidłowo, nawet był temat już: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) No chyba rzeczywiscie zadziała, bo matematyka się zgadza. Manetka Sram x9 ciągnie 4mm, wspolczynnik przerzutki dynasys 1.1-1.2, to daję przesuw 4.4/8mm, a kaseta 9x ma odległość pomiędzy zębatkami ~4.4mm. Edytowane 16 Lipca 2022 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Będzie działać, temat został omówiony na tym forum kilka lat temu, na forach zagranicznych też są informacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trocin12 Napisano 27 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 A koniecznie musi to być przerzutka z systemem Dyna-Sys? Czy może być jakakolwiek 10 rzędowa? Nie ukrywa okazyjnie kupiłem przerzutkę Deore RD-M5120 z systemem ShadowRD+ ale bez systemu Dyna-Sys. Będzie to jednak działa z manetką 9rz od srama? Czy jednak przez nieuwagę z chrzaniłem sprawę? W dniu 16.07.2022 o 09:13, remover napisał: No chyba rzeczywiscie zadziała, bo matematyka się zgadza. Manetka Sram x9 ciągnie 4mm, wspolczynnik przerzutki dynasys 1.1-1.2, to daję przesuw 4.4/8mm, a kaseta 9x ma odległość pomiędzy zębatkami ~4.4mm. Czyli jednak musi być system Dyna-Sys? Czy zwykła przerzutka 10s da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Mi się wydaję że wszystkie przerzutki Shimano MTB 10x i 11x są DynaSys. No chyba że Shimano ostatnio wymyśliło kolejną niekompatybilność. Niech ktoś mądrzejszy się wypowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi