spidelli Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 19 godzin temu, skom25 napisał: Jeździłem na 1x jakieś 5-6 lat. Naprawdę nie ma co się bać przekosów. Owszem ale chyba też sporo zależy od implementacji napędu w konkretnym rowerze. W DSX 1, którego próbuję sprzedać nie jest to chyba najlepiej rozwiązane - do Deore z tyłu jest gównolitowa korba na kwadrat no name. Z drugiej strony, pamiętasz moje płacze nad regulacją przedniej przerzutki w Tiagrze - na Cortinie zrobiłem 1100 km z sakwami, głównie po płaskim, chociaż zdarzały się krótkie i strome podjazdy. Ani razu nie miałem problemu z ocieraniem przerzutki, nie zabrakło mi też przełożeń w układzie 46/36 11-34 - ani na podjeździe ani tym bardziej przy dokręcaniu - czasami zdarzało się z górki albo goniłem żonę jak się zatrzymałem robić zdjęcia, choć korzystałem z blatu to nie korzystałem z najszybszych przełożeń. Podsumowując - napęd 2x nie jest taki zły, trzeba się trochę zaprzyjaźnić z przednią przerzutką. W Cortinie miałem ją na dzień dobry krzywo przykręconą. Temat regulacji jest do ogarnięcia. Napęd 1x też ma swoje wady, nie tylko zalety. Może warto w 2x zastanowić się nad zmianą kasety albo tarcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Zostawie to 2x co jest ale chętnie bym wymienił obie tarcze z przodu na mniejsze. Myśle że 44t i 28t było by idealne lub coś koło tego. Ale 50t to za dużo Gdzie to kupić ? jak szukać bo jest 100 rodzajów i nie wiem co bedzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Nie kupisz takich tarcz do tej korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 A inne mniejsze niż standard? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Tarcze robi się w standardowych rozmiarach. Dużą ogarniesz 46 a małą 30. W ogóle to bym sobie innej korby poszukał a tę pogonił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 13 godzin temu, skom25 napisał: Ja ostatnio jechałem 60 km/h, też z góry ale bez wiatru. Nawet wrzuciłem chyba najmniejszą koronkę. Tylko co z tego, skoro trwało to 15 sekund, a na tym konkretnym rowerze spędziłem już kilkadziesiąt, jak nie kilkaset godzin przez ostatnie dwa lata. A dokręcanie jadąc z góry, nie za bardzo ma sens. A jak z góry jest przez ponad 2 km? Jechałem dzisiaj trasę Krasnystaw - Stary Zamość - Wierzba - Orłów - Krasnystaw, 47 km, średnia 26,7 km/h, damką z napędem 42/34/24, 11-28. Od Podkrasnego do Starego Zamościa jest zjazd długości 2,2 km. Miałem nie kręcić przez kilka minut? Kręciłem tym co mam, ale na 42/11 już powyżej 45 km/h jest młynek i efektywność spada. Na innym zjeździe na tej trasie było wprawdzie 63 km/h, a na stromym podjeździe spadało nawet do 10 km/h, ale dużo lepiej sprawdziłaby się tu klasyczna korba trekkingowa 48/38/28. A tu niektórzy zachwalają napędy 1x z blatem 36 w crossie z Deca. Autor tematu kupił niewłaściwy rower i tyle. Do ciągnięcia przyczepki z dzieckiem dużo lepszy byłby zwykły cross z napędem 3x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Cytat Miałem nie kręcić przez kilka minut? A co by ci się stało jakbyś nie kręcił? Jechałeś "damką", rowerem rekreacyjnym a nie przeznaczonym do ścigania lub osiągania jak największych prędkości. Wbij sobie w końcu do głowy, że rower jest po prostu codziennym środkiem transportu, występuje w kilku różnych typach i nie każdy z nich ma odpowiadać twoim, co się już niejednokrotnie na forum przejawiało, odosobnionym potrzebom i wyobrażeniom na dany temat Zupełnie jakbym dziwił się dlaczego fiat 500 mojej dziewczyny nie chce jechać 200 po autostradzie. Po prostu nie jest do tego zaprojektowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Brawo! Wreszcie ktoś goni tych mitomanów co im wiecznie brakuje blatu z górki i pod tenże promil swoich tras dobierają napęd Zaraz wyjdzie, że zawodnicza szosowa korba to też mało. Zresztą wuj z nimi, niech pajacują, tylko ktoś inny nie wie o co kaman i to czyta i bierze za dobrą monetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 W dniu 17.07.2022 o 06:40, Mihau_ napisał: Rozumiem, że jeśli przez 51 tygodni w roku jeżdżę samochodem wyłącznie po mieście na krótkich odcinkach a przez tydzień mam "wakacje" i jadę kilkaset kilometrów nad morze to powinienem sobie kupić limuzynę z mocnym dieslem żeby mi się na trasie dobrze jechało? O motoryzacji też nie masz pojęcia. Wbij sobie do głowy, że nawet w takich miejskich autach skrzynie biegów są tak zestopniowane, że najwyższy bieg często jest "nadbiegiem" i pozwala na osiągnięcie teoretycznej prędkości maksymalnej dużo wyższej niż możliwa do osiągnięcia na prostej drodze przy mocy, jaką dysponuje silnik. Moim samochodem klasy B, z benzynowym, wolnossącym silnikiem o pojemności kartonu mleka, z góry i z wiatrem pojadę nawet 190 km/h, a obroty silnika wciąż będą w bezpiecznym zakresie. I to nawet nie o to chodzi, by tak szybko czasem pojechać w sprzyjających warunkach na niemieckiej autostradzie, ale raczej o to, by móc nawet w mieście (przy ograniczeniu podniesionym do 70 km/h) jechać na najwyższym biegu (5-ce), przy obrotach silnika nieco ponad 2000, gdy chodzi tylko o podtrzymanie prędkości. W zależności od sytuacji, te 70 km/h mogę jechać na 2-ce (6000 obr/min, czyli blisko obrotów mocy maksymalnej, np. rozpędzając się pod górę na górskiej serpentynie), 3-ce, 4-ce lub nawet 5-ce. Czy w rowerach ma obowiązywać jakąś inna logika i inna fizyka? Tak naprawdę, z technicznego punktu widzenia, jadąc rowerem trasę typu pętla lub tam i z powrotem, połowę trasy mamy pod górę, a połowę z góry, bo idealnie płasko to nigdy nie jest. Dochodzi jeszcze prawie zawsze wiejący jakiś wiatr i już mamy sytuację, że wiązanie przełożenia tylko z prędkością przestaje mieć sens. Nie ma czegoś takiego jak " twarda korba" czy " twarde przełożenie", bo wszystko wynika z aktualnych oporów ruchu i sił związanych z grawitacją. Nie ma również czegoś takiego jak idealna kadencja, bo to też zależy od aktualnego obciążenia i zapotrzebowania na moc (i tak samo jest z obrotami silnika w samochodzie). Długie przełożenia w rowerze mają dużo sensu nie tylko w jeździe sportowej, ale również turystycznej i ekonomicznej, tylko trzeba umieć to wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Ta, miejski samochód, 190 km/h i bezpieczne obroty. Focus MK3 1.6 benzyna 105 KM. Przy 120 km/h mam już około 3k RPM. Przy 190 km/h, zbliżam się do czerwonego pola. Rzeczywiście, nadbieg, bezpieczne obroty, zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 @skom25 widocznie nie masz pojęcia o motoryzacji, tym bardziej o jeżdżeniu z góry i z wiatrem. A o tych nadbiegach to już czytam kolejny raz i kolejny raz tylko się uśmiecham pod nosem bo ktoś się zatrzymał na czasach golfa 2/3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Chciałem tylko aby mi ktoś mniejszy blat doradził a zamiast tego - dowiedziałem sie jak szkrzynie biegów działa w samochodzie - wiem ile fiat 500 jedzie na autostradzie - wiem że musze jeździć 50km/h z górki Dzięki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Napisałem Ci już dawno, że do tej korby nie kupisz mniejszych zębatek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Takie życie, do popularnych rzeczy są części zamienne/akcesoria a do mniej popularnych nie * dodam jeszcze, że fiat 500 to ogólnie gruz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 2 godziny temu, Mihau_ napisał: @skom25 widocznie nie masz pojęcia o motoryzacji, tym bardziej o jeżdżeniu z góry i z wiatrem. A o tych nadbiegach to już czytam kolejny raz i kolejny raz tylko się uśmiecham pod nosem bo ktoś się zatrzymał na czasach golfa 2/3 No to przeczytaj jeszcze to, bo wciąż nie rozumiesz: https://en.wikipedia.org/wiki/Overdrive_(mechanics) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Panowie, kończymy tą zbędna dyskusję. Jeśli macie ochotę debatować na tematy motoryzacyjne to polecam założenie innego tematu. Autor jeśli będzie miał dodatkowe pytania to proszę o informację w sprawie ponownego otwarcia tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.