RowerowyTomasz Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Witam forumowiczów i proszę o pomoc. Posiadam chyba dość nietypowy problem i jakkolwiek nie przetrząsałbym internetu nie potrafię znaleźć rozwiązania. Otóż podczas jazdy po wyboistym terenie z roweru wydobywa się odgłos który najlepiej opisać jako stukanie. Początkowo myślałem że to pancerze w ramie, ale oglos zaczął pojawiać się nawet przy mniejszych wybojach, gdy pancerze pozostawały nieruchome. Ostatnio udało mi się odtworzyć ten odgłos na stojąco gdy: nacisnąłem lekko przednia klamkę hamulca (na tyle że rower pozostawal w spoczynku) i zacząłem nim bujać w przód i tył. Gdy zacisnę hamulec mocniej, odgłos ustaje. Rower to Kross Esker 2 więc stery ma zintegrowane. Rozkręciłem je, wyczyściłem, nie pomogło. Kierownica na mosktu odkręcona, skręcona z powrotem dalej nie pomogło. Gdy zaciskam tylni hamulec i poruszam rowerem taki dzwiek się nie wydobywa. Naciąg szprych również w porządku. Co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Stukająca tarcza CL lub co bardziej prawdopodobne... ruszające się klocki w zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyTomasz Napisano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Hej, dzięki za odpowiedź. Ruszające się klocki w zacisku też były moim tropem, ale wyjąłem, wygiąłem sprężynkę rozchylającą klocki i nadal nic. Tym bardziej że luz między klockami w zacisku nie różni się za bardzo między przodem a tyłem, a problem występuje tylko z przodu... Tarczy nie sprawdzałem, ale próbowałem poruszać palcami łapiąc za pająka. Nie wyczułem żadnych luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Klocki w zacisku mają ruch przód-tyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Tak jak pisze @Mihau_. Nie chodzi o ruch na boki, tylko tak jak ciągnie je tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyTomasz Napisano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 A coś z tym można zrobić czy tak już musi być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Nic nie zrobisz. Czasami klocki innych producentów mają minimalnie większy wymiar, przez co nieco mniej stukają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyTomasz Napisano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Dzisiaj próbowałem ruszać kierownica również na boki i charakterystyczne klikanie również występowało. Co prawda nie z takim natężeniem jak gdy ruszam przod tył ale ewidentnie dało się słyszeć ten sam odgłos. To normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Mało precyzyjny opis, ciężko zrozumieć co właściwie robiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.