Skocz do zawartości

[dziwne odgłosy] z okolic przedniego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów i proszę o pomoc. Posiadam chyba dość nietypowy problem i jakkolwiek nie przetrząsałbym internetu nie potrafię znaleźć rozwiązania. Otóż podczas jazdy po wyboistym terenie z roweru wydobywa się odgłos który najlepiej opisać jako stukanie. Początkowo myślałem że to pancerze w ramie, ale oglos zaczął pojawiać się nawet przy mniejszych wybojach, gdy pancerze pozostawały nieruchome. Ostatnio udało mi się odtworzyć ten odgłos na stojąco gdy: nacisnąłem lekko przednia klamkę hamulca (na tyle że rower pozostawal w spoczynku) i zacząłem nim bujać w przód i tył. Gdy zacisnę hamulec mocniej, odgłos ustaje. Rower to Kross Esker 2 więc stery ma zintegrowane. Rozkręciłem je, wyczyściłem, nie pomogło. Kierownica na mosktu odkręcona, skręcona z powrotem dalej nie pomogło. Gdy zaciskam tylni hamulec i poruszam rowerem taki dzwiek się nie wydobywa. Naciąg szprych również w porządku. Co to może być?

Hej, dzięki za odpowiedź. Ruszające się klocki w zacisku też były moim tropem, ale wyjąłem, wygiąłem sprężynkę rozchylającą klocki i nadal nic. Tym bardziej że luz między klockami w zacisku nie różni się za bardzo między przodem a tyłem, a problem występuje tylko z przodu... Tarczy nie sprawdzałem, ale próbowałem poruszać palcami łapiąc za pająka. Nie wyczułem żadnych luzów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...