Skocz do zawartości

[okulary] fotochromy 1-3 z ciepłym zabarwieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, czy znacie jakieś fotochromy 1-3 kategorii z ciepłym zabarwieniem (np. lekko brązowe)?

Mam teraz Rudy Project Stratofly ze szkłami ImpactX 2 Black i to  świetne okulary, ale dają zimne, trochę niebieskie zabarwienie. Nie szukam kolorowych szkieł takich jak pomarańczowe, mogą być czarne, ale "cieplejsze".

Dodatkowe zalety: lustrzanki, uniwersalne (na rower, do chodzenia)

Napisano

Ja mam Uvex Sportstyle 802 z fotochromem i mają raczej neutralne zabarwienie - z pewnością nie zimne. Mi bardzo pasują, ale gdybyś miał możliwość je przymierzyć, to sam byś ocenił czy to jest to. Uwaga - występują w dwóch rozmiarach: small i normalnym, więc trzeba uważać. Ja nie mam szerokiej twarzy i mam wersję small, ale gdyby były ciuteńkę węższe, to już by były za małe. 

Napisano

Teraz też wybrał bym te dymione. 

Jak sobie radzisz z czyszczeniem wewnętrznej powierzchni? Ona ma jakąś warstwę przeciw parowanie przez co nie idzie ich wytrzeć np z potu bo wszystko się maże a ściereczka się do tego klei  

Napisano

Na pewno są dwa kolory szkieł? Na stronie producenta i w kilku sklepach podają tylko szkła "smoke".

Czy dymione to są lustrzanki?

Dopisane: doczytałem, że lustrzanki u uvexa to Litemirror, więc te smoke to nie lustrzanki. Uvex Sportstyle 803 race v mają te litemirror. Może ktoś ma?

Dopisane 2: przeczytałem też że są uvex sportstyle 812 V które mają szyby z zakresem s0-s3. Tylko już nigdzie nie są dostępne, nie produkują ich? Ciekawe czemu...

Napisano
11 godzin temu, PawelW84 napisał:

Teraz też wybrał bym te dymione. 

Jak sobie radzisz z czyszczeniem wewnętrznej powierzchni? Ona ma jakąś warstwę przeciw parowanie przez co nie idzie ich wytrzeć np z potu bo wszystko się maże a ściereczka się do tego klei  

Na początku miałam z tym problem, ale z czasem to się wytarło. Obecnie myję je pod kranem wodą i płynem do naczyń, a potem wycieram do sucha.

Napisano
W dniu 16.07.2022 o 09:01, Sziva napisał:

Na początku miałam z tym problem, ale z czasem to się wytarło. Obecnie myję je pod kranem wodą i płynem do naczyń, a potem wycieram do sucha.

To chyba jedyny sposób na ich wyczyszczenie

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć,

ja się podczepię pod temat gdyż właśnie przez przypadek kupiłem okulary jak w temacie (GOG E668-3). Mają wyraźne różowe/czerwone wybarwienie co nie do końca mi pasuje. Otoczenie w ostrym słońcu zyskuje na kontraście, ale w cieniu mam wrażenie, że traci (w porównaniu z neutralnymi/szarymi okularami). Ponoć model E668-2 ma szare wybarwienie. I teraz mam dylemat czy wymieniać.

Jakie Wy macie doświadczenia jeśli chodzi o barwione szkła pod kątem jazdy MTB, czyli nie tylko po otwartych przestrzeniach, ale także przez las?

https://gog-eyewear.pl/pl/oferta/falcon-c-e668-3-grilamid-tr90-matt-black-green

Napisano

Ale tu się nie zrozumieliśmy - to ciepłe zabarwienie mi się właśnie nie podoba. Bardziej zależało mi na doświadczeniach z pierwszej ręki - czy są okoliczności, w których czerwone się sprawdzają i dlaczego (w czym są lepsze od innych kolorów)? A jak z innymi odcieniami?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...