Pajak0214 Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Witam grono nie jestem nowy tu ale niestety nie mogę się dostać na stare konto(później z tym powalczę) A teraz do rzeczy. Posiadam bixs sauvage 450 w którym długość montażowa dampera to równe 200mm, obecnie założony jest damper 210mm i ogólnie wszystko gra i buczy nie zaobserwowałem żadnych problemów. Chodzi mi po głowie montaż dampera 190mm i tu moje pytanie czy zmiany długości o 1cm na + lub - od wyjściowej długości montażowej może spowodować jakieś "problemy"? Na chłopski rozumu założenie krótszego dampera spowoduje, że rama nie będzie na maxa "rozciągnięta" i powiększy kąt główki dobrze myślę? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Krótszy damper może powodować kolizję elementów wahacza i głownego trójkąta przy dobiciu tylnego zawieszenia. Prościej i taniej będzie zamontować stery redukujące kąt główki ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Pogorszy też kąt podsiodłowy i może spowodować że będziesz walił korbami o glebę w pewnych sytuacjach. Rozważ może tulejki offsetowe (http://www.proshox.com/) lub tak jak pisze @Galvatron stery redukcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.