marvelo Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 14 godzin temu, przemeg napisał: Kadencja 68 to jest dużo za mało. 90 przyjmuje się za wartość optymalną, wiadomo, wszystko zależy ale staraj się mieć bliżej100. Podawanie optymalnych kadencji bez uwzględnienia obciążenia (czyli potrzeby generowania określonej mocy) jest zupełnie bez sensu. Jeśli już, to można sformułować ogólną zasadę, że duże moce (względne, dla danego rowerzysty) wymagają wyższych kadencji niż małe. Stosowanie wysokiej kadencji podczas jazdy z małym obciążeniem jest bezsensownym marnowaniem energii i zwiększaniem strat mechanicznych w napędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja (edytowane) Tak, tylko kolega autor pytania o którym mowa, ma typowy objaw niskiej kadencji i za dużego obciążenia siłowego, przez co ubija kapuche i dlatego go odcina a nogi nie podają po 60 kilometrach. Edytowane 1 Maja przez przemeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja (edytowane) W dniu 18.04.2024 o 09:36, KNKS napisał: Idąc tym tokiem rozumowania równie dobrze można stanąć na schabowego z ziemniakami albo golonkę z frytkami Przy jeździe turystycznej nie ma to większego znaczenia, unikałbym jedynie potraw ciężkostrawnych, powodujących wzdęcia albo pikantnych. Na co dzień nie jadam frytek ale na sakwach frytki, kiełbasa (wurst), gofry czy piwo z budki przy trasie (DE, AT, CZ) to element obowiązkowy Przy jeździe sportowej albo treningowej to już inna inszość ale zakładam, że jak ktoś wchodzi na ten poziom to nie pyta na forum Edytowane 1 Maja przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Cytat unikałbym jedynie potraw [...] powodujących wzdęcia Albo i nie - zawsze można wykorzystać dodatkowy napęd odrzutowy 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Dziękuje wszystkim za cenne rady. Własnie wróciłem z wyprawy i 100 pękła 😍Jestem taki szczęślwy jakbym trafił 5 w totka. Jedzenie pomogło. wziąłem kabanosy, czekolade 70% i banana. Dodatkowo po 70 kilosach zjadłem burgera wołowego. Do 40 kilosa szło świetnie. Kadencja powyżej 80 i zero zmęczenia. Piłem co 15 minut a jadłem co 30 min na zmiane czekolade i kabanosa. Potem dopadła mnie polna droga 10 kilosów po dziurach i juz o kadencji mogłem zapomnieć. Postój miałem godzinny na obiad i małe bezalkoholowe. Po 80 km pojawiło się mrowienie w udach ale do bomby było daleko, ale to co sie wydarzyło po 85 kilometrze to chyba jakiś cud. Kadencja 80-90 i predkośc 35 km/h żadnych bólów nóg ani tyłka a czułem sie jakbym jechał elektrykiem. Co prawda na tą końcówke zosrtawiłem sobie najlepszy asfalcik jak po stole sie jedzie ale i tak jeszcze nie moge w to uwierzyć. Podsumowując całość wyszło mi 100,23 km, czas 5:18 , speed 18.9 i kadencja 75. Jak na 108 kilowego brzuchacza ulańca to jestem zadowolony 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja Gratulacje!! Pierwsza setka to zawsze sukces. To jedzenie to jednak bym ograniczyl, bo na pierwsze 200km bedziesz musial zapakowac caly plecak jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja @jartan ale z tym jedzeniem na trasie nie przeginaj w druga stronę . Z opisu twojej pierwszej setki właśnie tak czynisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja (edytowane) W dniu 30.04.2024 o 23:14, marvelo napisał: Podawanie optymalnych kadencji bez uwzględnienia obciążenia (czyli potrzeby generowania określonej mocy) jest zupełnie bez sensu. Jeśli już, to można sformułować ogólną zasadę, że duże moce (względne, dla danego rowerzysty) wymagają wyższych kadencji niż małe. Stosowanie wysokiej kadencji podczas jazdy z małym obciążeniem jest bezsensownym marnowaniem energii i zwiększaniem strat mechanicznych w napędzie. Specjalnie sprawdziłem tzn zwróciłem uwagę jak jest u mnie. Kadencję bliską 90 a nawet wyższą mam tylko przy szybkiej jeździe, tzn jak cisnę powiedzmy około 40-45 km/h i to nie jest wcale jeszcze najszybsze przełożenie. Jadąc spokojnie nigdy nie jadę z tak wysoką kadencją bo byłoby to dla mnie marnowanie energii, takie puste kręcenie w miejscu, nieoptymalny wysiłek. To pewnie dlatego, że szybsze przełożenia są już tak ciężkie że nie da rady ich zastosować i chcąc utrzymać prędkość np pod wiatr muszę kręcić szybkiej jednak na tym wolniejszym. A te najszybsze stosuję tylko gdy jest naprawdę lekko, np z górki. Ale i wtedy kadencja jest wysoka, bo już prędkości przekraczają 50 km/h i brakuje przełożenia żeby jechać szybciej. Edytowane 3 Maja przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 3 Maja Udostępnij Napisano 3 Maja Ja wrzucę czasem 53/11 (opona 700x23-25) już przy 45 km/h, gdy jest z wiatrem i lekko z górki i spokojnie się utrzymuje prędkość, mając ekonomiczną kadencję około 75 obr/min. Ale żeby się rozpędzić na prostej do takiej prędkości to już muszę kręcić nawet powyżej 100 obr/min na dużo lżejszym przełożeniu, no i długo tej prędkości nie utrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 4 Maja Udostępnij Napisano 4 Maja U mnie podobnie, chociaż 100 rzadko przekraczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 4 Maja Udostępnij Napisano 4 Maja apropo kadencji. Dlaczego przy około 100 podskakuje mi tyłek a stopa musi "gonić" pedał? To brak siły, kondycji czy wytrenowania? a może złe ustawienie siodełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja @jartan To jest wypadkowa wprawy, pozycji na rowerze oraz długości korby. Przy 100 nic nie powinno podskakiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi