Dychaz Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Witam posiadam DUŻE luzy w amortyzatorze, w sensie jak dobijam amortyzator jak już na zamiar wracać do swej właściwej formy to się nadzwyczajnie mocno odbija, tak jakby szarpie nim do góry wie ktoś jak to zniwelować? Dziekuje za pomoc😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Nie masz "amortyzatora" tylko sprężynę, sprężyna działa właśnie w taki sposób. Dobre widelce mają tłumienie odbicia (czyli amortyzator), twój nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Jak wyżej, to jest tylko atrapa a nie pełnoprawny amortyzator. I właśnie odkryłeś dlaczego on i jemu pokrewne nie działają i jest to tylko ordynarna ściema dla nabrania przeciętnego klienta, który chce mieć w rowerze takie bajery ale nie chce za to zapłacić Ze sposobem działania nic nie zrobisz. Skasowanie luzów może byłoby możliwe, gdyby były dostępne do tego nowe ślizgi. Jedyne co możesz zrobić, to podstawowy serwis (rozebrać, wyczyścić, nasmarować), choć nadal pracy to nie polepszy. Pozostaje wymiana na nowy podobnej "klasy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Koledzy z Forum mają rację. Nie słuchałem dobrych rad, a mój "amortyzator" po rozbiórce, pomimo trzymania w suchym miejscu, po nieco ponad miesiącu od zakupu ma już ślady korozji. Starłem i przesmarowałem, co się dało, ale gdy zacznie poważniej niedomagać, zainstaluję to: https://accent-bikes.com/produkty/czesci/widelce/widelce-sztywne/widelec-mtb-29-alu Zysk jeśli chodzi o wagę to około 2 kg! Jeśli nie stać Cię na amortyzator za 1000+, pomyśl o sztywnym widelcu aluminiowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.