Skocz do zawartości

[Piasta] sztywna oś - stukanie/strzelanie - Trek Domane

MrEmek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam Trek Domane Al4 (kupiony w czerwcu). Mam z nim ogromny problem. Podczas jazdy można usłyszeć stukanie/strzelanie dobiegające z przedniej piasty. Rower był już raz reklamowany z tego powodu w sklepie gdzie był kupowany. W sklepie powiedzieli, że to normalne przy sztywnych osiach, jednak mimo to zareklamowali i Trek przyjął reklamacje dając nowe koło w zeszłym tygodniu. Dzisiaj po przejechaniu paru kilometrów z nowym kołem strzelanie ponownie się pojawiło. Stąd mam pytanie do Was. Czy też macie takie problemy ze strzelającą piastą przy sztywnych osiach? Rower nie był tani, a to strzelanie jest bardzo niekomfortowe i rozważam oddanie roweru (już dwa razy był na reklamacji).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Przemek

Napisano

Hej schwinn0,

Rower kupiłem w czerwcu i wszystko wtedy było smarowane. Dodatkowo już reklamowałem przednią oś z tego samego powodu i w zeszłym tygodniu odebrałem nowe koło - montowali mi je w sklepie gdzie kupowałem i powiedzieli że smarowali wszystko.

Napisano

Tak, gwint czysty i nic nie jest zapiaszczone (rower nie ma jeszcze 20 km :) ). Jestem pewien, że to przednie koło - druga osoba to weryfikowała (jechałem powoli a ona nasłuchiwała)

W sklepie powiedzieli, że łożyska kulkowe tak mają. Jednak mimo to Trek przyjął reklamacje i dał nowe koło.

Ja osobiście jeździłem na innych rowerach z niższej półki cenowej ze sztywnymi osiami i takiego problemu nie miałem nigdy, stąd dziwne jest dla mnie twierdzenie sklepu.

Napisano

Głupoty. Nic nie powinno strzelać, a jak uważają że to jest normalne, to oddaj rower w ramach rękojmi. 

Napisano

Mi też się wydaje, że nic nie powinno strzelać. W takim razie mam obawy czy sklep będzie mi chciał tak łatwo oddać pieniądze jeśli mówili, że to normalne. 

Zresztą przy reklamacji drgającej klamkomanetki też mowili,  że tak ma być, ale jednak shimano przesłało nową klamkomanetkę. 

Dzięki za Wasze opinie!

Napisano

Hej DOKUMOSA,

W sumie to nie spisałem numeru seryjnego koła... Ale na początku jak mi oddali rower to nie było problemu, więc zakładam że rzeczywiście zmienili. Po jakoś 5/10 km wystąpiło stukanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...