mis2900 Napisano 8 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Witam , Dwa miesiące temu wymieniałem na nowy napęd w swoim Romecie , po 6 latach. Suport , korba i łańcuch pracują bez zastrzeżeń , ale wolnobieg ( Shimano MF-TZ50 ) był uszkodzony - podczas pedałowania wydawał dzwięk w postaci rytmicznego stukania. Zwróciłem i przysłali mi nowy - tym razem , również podczas pedałowania słychać dzwięk podobny do strzelania ( najczęsciej i naj-intensywniej podczas rozpoczynania pedałowania , a więc przy sporym obciążeniu. ) W obu w/w wypadkach , gdy założyłem inny wolnobieg ( pracował w innym rowerze około 2/3 lata , jakiś starszy model Shimano troche inaczej zbudowany niż te nowe ) negatywne dzwięki ustawały. Co więcej , wolnobieg po zwrocie sprawdziłem także na innym kole , z inną piastą - również strzela. I teraz moje pytanie , czy Shimano rzeczywiscie robi teraz tak fatalne wolnobiegi , czy może problem leży gdzie indziej ? Dodam jeszcze , że próbowałem dokręcać wolnobieg z mniejszą , pozniej większą siłą i również próbowałem wariantu z duzą ilością smaru , ale nic to nie pomogło. Zastanawiałem się czysto teoretycznie nad piastą , łańcuchem i śrubami mocującymi koło do ramy. Piasty w obu w/w kołach w stanie bdb , gwinty też. Łańcuchów sprawdzałem ze 3 sztuki , śrub dwa komplety. Sądze więc że to wolnobieg , ale z drugiej strony niechce mi się wierzyć żeby oba były aż tak fatalnej jakości. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Czy do nowego wolnobiegu zakładasz nowy łańcuch czy dziwisz się, że na jakimś starym/wyciągniętym źle pracuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 No właśnie też się zastanawiałem. Sprawa jest prosta - jak musisz wymienić zębatki z tyłu to wymieniasz i łańcuch - a często i zęby z przodu. Inna kwestia, że wolnobieg to technologia schodząca pakowana jedynie w najtańszych budżetowcach - nikt tutaj o jakość dbać nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mis2900 Napisano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Być może napisałem coś nie zrozumiale , ale zaraz to poprawie. Wymieniłem na nowy cały dotychczasowy napęd , łącznie z łańcuchem ( CN-HG40 ). Dopiero po tej wymianie zaczęły się w/w kłopoty z wolnobiegiem. Rozumiem że jakość wolnobiegu może być niska , jakieś delikatne luzy są do zaakceptowania , ale regularne hałasowanie , i to na dwóch nowych z rzędu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Mam w elektryku (przeróbka) wolnobieg 7 rzędowy. Każdy chodzi bardzo źle od nowości, trochę lepiej spisuje się sunrace ale bez szału. Aktualnie mam sunrace 13-34 7rz i łańcuch kmc x8. Podczas kręcenia jest ok, jak nie pedałuje albo jadę po wertepach odgłosy wydaje jakby był zbyt luźno spasowany. Archaiczna technologia, nie poradzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mis2900 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Nic nie poradze , ale jezdzić trzeba , a przy takim strzelaniu to przyjemność z jazdy spada. Mam kupować wolnobiegi do skutku z nadzieją , że któryś będzie w końcu normalnie działał , przesiąść się na kasete czy może spróbować wolnobieg rozkręcić , nasmarować i złożyć z powrotem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Z tego co wymieniłeś jedynie przesiąść się na kasetę. To jest jedyny skuteczny sposób. Szkoda kasy, wolnobieg już pozostanie lipny i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.