hawkeye Napisano 8 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Cześć! Szukam roweru do jazdy głównie po ścieżkach i drogach leśnych. Ma być przeznaczony dla kobiety, ale nie musi mieć "damskiej" ramy. Baranek odpada. Jako, że moje zainteresowania i wiedza skupiona jest wyłącznie wokół MTB to na początek proszę o pomoc w ustaleniu rodzaju roweru. Rozważałem rower typu cross, natomiast nie jestem przekonany czy przedni amortyzator byłby w tym przypadku jakąś wartością dodaną, a waga tego typu rowerów jest mało zachęcająca. Idąc tymi tropami trafiłem na rowery typu fitness z faworytami w postaci Meridy Speeder i Cube SL Road. Jakie jest Wasze zdanie w temacie doboru takiego roweru oraz jaki model byście polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Jeżeli się obędzie bez korzeni, grubego tłucznia i agresywnej/dynamicznej po nich jazdy, to wystarczą fitness'y, choć niekoniecznie Speeder (warto brać taki, który przyjmie w razie czego nieco szersze opony). Najlepiej by było w miarę możliwości przetestować rowery podczas jazdy - są wypożyczalnie, choćby w popularnym sklepie na "D", ale i w mniejszych sklepach również. Skoro wiesz z czym się wiąże jazda na MTB, to powinno być łatwiej, przynajmniej w teorii, bo w praktyce, to osoba "docelowa" powinna mieć ostatnie zdanie, na czym che jeździć. Cross rozsądnie wyposażony, może być całkiem sensowną propozycją - wystarczy, że amor będzie powietrzny, a napęd powiedzmy klasy Deore z 2 lub 1 rzędową korbą (zakładając niepoślednie możliwości Pani, która będzie jeździć). Masa takiego roweru powinna być porównywalna do MTB z tego samego przedziału cenowego. Dostępność może mieć zmaczenie przy wyborze, ale dodałbym Marin'a DSX i Polygon'a Heist, a dla porównania także coś pokroju Rockrider'a i Riverside'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.