Skocz do zawartości

[Stery] scott urwałem gwiazdkę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ludzie pomocy !!  Jako, ze jestem wykwalifikowanym idiota jak i laikiem warsztatowym postanowiłem zredukować luzy w sterach. Zdjąłem kiere wczensiej, kręciłem śruba od kapsla na tyle, ze cos chrupnelo. Teraz ani wkręcić ani wykręcić. Co robic drogie gremium 🙏. Jesli to mozliwe nie wysyłajcie mnie do serwisu. Po pierwsze mam mega daleko, po drugie jestem fanem „zrob to sam”. Z gory Dziekuje za merytoryczne porady 

nie wiem tez jak wstawić zdjecie :/

Napisano

A poluzowałeś wcześniej śruby mostka? Nie mniei jednak trzeba wykręcić ów śrubę gwiazdki i ją wyminić na nową (i/lub gwiazdkę). Podważ czymś kapsel i kręć bo zapewne gwint na śrubie się zerwał.

Napisano

Jak wybić od dołu? Wbijać w dół, bo od dołu będzie się zapierała.

A najlepiej rozwiercić, najmniej roboty.

Napisano

Wiem jak to zrobić, ale gwiazda się zapiera, bo taka jej rola. Wbijając w dół, tego oporu nie ma.

Rozwiercanie jest najszybsze, bo gwiazda się po prostu rozpadnie.

Zerwałeś gwint w całej gwiazdce? Może śruba była krótka i złapała tylko kawałek?

Napisano

No nie zapiera się bo jak złapiesz ją gwintem od dołu widelca to wyciągasz ją wybijając w dół. Zakładasz na pręt lub długą śrubę nakrętkę z szeroka podkładką, na to kawałek rurki i wybijasz w dół. Tak jak wybijasz/prostujesz na zewnątrz wgniecenie w karoserii.

Jak jest wiertarka i wykwalifikowany laik operator-właściciel roweru ma jak to umocować aby mu coś nie zeszło na główkę sterową to wiertara jest najszybszym i najlepszy rozwiązaniem tak jak mówisz.

Napisano

Masz trzy opcje. Wybierz która Ci bardziej pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...