Kierownik0 Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Ludzie pomocy !! Jako, ze jestem wykwalifikowanym idiota jak i laikiem warsztatowym postanowiłem zredukować luzy w sterach. Zdjąłem kiere wczensiej, kręciłem śruba od kapsla na tyle, ze cos chrupnelo. Teraz ani wkręcić ani wykręcić. Co robic drogie gremium 🙏. Jesli to mozliwe nie wysyłajcie mnie do serwisu. Po pierwsze mam mega daleko, po drugie jestem fanem „zrob to sam”. Z gory Dziekuje za merytoryczne porady nie wiem tez jak wstawić zdjecie :/
Dokumosa Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 A poluzowałeś wcześniej śruby mostka? Nie mniei jednak trzeba wykręcić ów śrubę gwiazdki i ją wyminić na nową (i/lub gwiazdkę). Podważ czymś kapsel i kręć bo zapewne gwint na śrubie się zerwał.
JackFrost Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Spróbuj wykręcić podważając kapsel. Jak się nie uda to wybić gwiazdkę od dołu rury w amortyzatorze, kupić nową i nabić.
Gość Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Jak wybić od dołu? Wbijać w dół, bo od dołu będzie się zapierała. A najlepiej rozwiercić, najmniej roboty.
JackFrost Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Normalnie, montujesz pręt gwintowany od dołu i wybijasz w dół albo od dołu wybija się górę długim śrubokrętem zaginając listki gwiazdki do wewnątrz.
Gość Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Wiem jak to zrobić, ale gwiazda się zapiera, bo taka jej rola. Wbijając w dół, tego oporu nie ma. Rozwiercanie jest najszybsze, bo gwiazda się po prostu rozpadnie. Zerwałeś gwint w całej gwiazdce? Może śruba była krótka i złapała tylko kawałek?
JackFrost Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 No nie zapiera się bo jak złapiesz ją gwintem od dołu widelca to wyciągasz ją wybijając w dół. Zakładasz na pręt lub długą śrubę nakrętkę z szeroka podkładką, na to kawałek rurki i wybijasz w dół. Tak jak wybijasz/prostujesz na zewnątrz wgniecenie w karoserii. Jak jest wiertarka i wykwalifikowany laik operator-właściciel roweru ma jak to umocować aby mu coś nie zeszło na główkę sterową to wiertara jest najszybszym i najlepszy rozwiązaniem tak jak mówisz.
Dokumosa Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Nikt nie wyciąga starej gwiazdki. Przebija się starą głębiej i montuje nową.
Kierownik0 Napisano 8 Lipca 2022 Autor Napisano 8 Lipca 2022 To wiercić czy próbować podważać i wykręcać ? Śruba kręci sie w kolko bez efektu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.