Skocz do zawartości

[Piasta tylna] Shimano 141 QR w Marin Rift Zone 2022

krzywy187

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, zakupiłem niedawno Marina Rift Zone 1 2022, jest tam tylna piasta "Shimano HB-MT200B, 141 QR, Centerlock, Standard Freehub Body" i moje pytanie czy ta piasta da radę w górach (Flowowe traski i lekkie enduro)? To nie jest sprzęt z najwyższej półki ale chce mieć spokojna głowę że się nie posypie. Ciekawi mnie też czy da się przerobić 141 QR na sztywną oś ? Czy bez niej będzie mi się źle jeździć ?

Kupiłeś z taką to jeździj, martwił się będziesz jeśli padnie. 

Sztywna oś to cecha ramy, jeśli są klasyczne otwarte haki to nic z tym nie zrobisz. Jedyne co to niektórzy producenci piast oferują stosowne endcapy do swoich wyrobów umożliwiające montaż przelotowej "a la sztywnej osi". Pytanie czy to występuje w kombinacji z tym pseudo-boostem 141mm (to jest dopiero absurd tej konstrukcji - boost "żeby było sztywniej" + klasyczna "miękka" oś pod szybkozamykacz ;) )

Ostatnio składałem koło na tej piaście z uwagi na słabą dostępność modeli pod "szpilkowy boost" 141mm. Inną opcją jest przeróbka DT Swiss 350 148mm dokupując end capy na szpilkę, ale wtedy wychodzi z 700 stów za samą piastę, więc z opcji na bogato zrezygnowałem 🙂

Wracając do Shimano HB-MT200B, to przeczytałem chyba nawet tutaj na forum pewno zdanie co do budżetowych piast Shimano - jak sobie ją przeserwisujesz na starcie, to będzie działała latami. Więc zaraz po zakupie ją rozkręciłem, wyczyściłem z fabrycznego smaru, zaaplikowałem teoretycznie lepszy i skręciłem ponownie. I taka uwaga - fabrycznie piasta była za mocno skręcona - nie obracała się płynnie, tylko skokowo było czuć każdą kulkę. Na razie przejechałem na niej niewiele kilometrów w lekkich warunkach terenowych typu las, więc trudno mi powiedzieć o jej żywotności...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...