Skocz do zawartości

[10-15k] Full XC\Maraton

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopcy i dziewczynki przez 3 lata wypadłem trochę z MTB i szukam pomocy jak w tytule. 3-4 lata temu na topie cena/jakość był Canyon, ale chyba się trochę wyzmieniało.

Karbon, koło 29", ~100mm skoku. Budżet na używany rower w PERFEKCYJNYM stanie, ale jestem w stanie ciut zwiększyć za NOWY rower jeśli warto.

Biorę po 300 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa propozycji

W tym budżecie nowych rowerow chyba lepiej od tego sparka wyglada (specyfikacja na papierze) https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/cross-country-bikes/lux/cf/lux-world-cup-cf-6/3137.html?dwvar_3137_pv_rahmenfarbe=BK%2FWH

Termin dostawy nie tak odległy. No i mam jeszcze propozycje lezaka magazynowego https://swiatrowerow.com.pl/kross-earth-4-0-2020.html Warto? 

Wszelkie sugestie mile widziane. 

Ceny zwariowaly ale jet tego plus. Okazuje sie ze 3-letnia szosa  na Ultegrze Di2 prawie na siebie "zarabiała" :D

Ja bym osobiście, z tego co tu proponowane, brał Luxa. Spark ma beznadziejny napęd! Kross ma GX'a, ale w napędach SRAMOWSKICH mam zastrzeżenia co do kultury pracy, w domu mamy dwa rowery z SRAM, jeden GX a drugi XO (oba x12), oba są denerwujące głośne w okolicach środka kasety, będę robił na dniach "dremel" mod na kasecie bo zwariować z tym można ;)
Ja jeżdżę na podobnym napędzie jak w LUX: kaseta SLX, przerzutka i manetka XT, korba Deore i działa to LUX ;) 

Na Sparka nie ma co patrzeć, to nowa konstukcja i niestety cierpi na choroby wieku dziecięcego, ma wiele niedoróbek. Na początku roku strasznie się na niego napaliłem i śledziłem grupy oraz fora. Na moje szczęście były niedostępne.

Canyon coś kombinował z geometrią Luxa i zrobili Luxa WC, wprowadzili też modyfikacje ramy w postaci IPU 2.0 i integracji kabli, nie wygląda to źle, ale cena jest o 3 tys. wyższa niż cena Luxa CF 7, poprzednika dostępnego jeszcze kilka tygodni temu z dokładnie tą samą specyfikacją.

Nie wiem, co w tej cenie oferuje Orbea, ale OIZ to bardzo fajna rama i jeśli Scott nic nie wymyśli w kwestii poprawienia konstrukcji Sparka, to będzie moją następną. :) Zerknij jeszcze na SUPa i KTMa.

No i jak już zwrócono uwagę, wybierz coś na Shimano. Będzie lepiej i taniej. SRAM to gówno. W tym roku wymieniłem napęd na Shimano i jestem szczęśliwym człowiekiem bez spadającego łańcucha i kaset znikających w oczach.

Głos za luxem. Wszystko jedno którym, ale jest na Shimano.

Sam mam luxa od stycznia i sobie chwalę 😅

Dorzuć jeszcze Orbeę Oiz i Rose Thrill Hill. Wszystkie mają podobną geometrię, jednak orbea jako jedyna miała mix osprzętowy i dość klockowate koła.

Rose Thrill Hill bardzo bardzo.... Mam sentyment bo miałem kiedyś szosę od nich. Ma Shimano, SIDa a to umiem samemu serwisować (o serwisie Foxów nie wiem zbyt wiele) Tylko ten czas dostawy 22 tygodnie:/

W każdym bądź razie dzięki za naświetlenie tematu. Wiem już mniej więcej w czym się poruszać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...