HarveyDent Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Chłopcy i dziewczynki przez 3 lata wypadłem trochę z MTB i szukam pomocy jak w tytule. 3-4 lata temu na topie cena/jakość był Canyon, ale chyba się trochę wyzmieniało. Karbon, koło 29", ~100mm skoku. Budżet na używany rower w PERFEKCYJNYM stanie, ale jestem w stanie ciut zwiększyć za NOWY rower jeśli warto. Biorę po 300 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa propozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 No cena/jakość, to teraz chyba tylko Dec, tylko kwestia dostępności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Jak zawsze poleciłbym specja epica, ale spec poleciał z cenami. Ja dorwałem jeszcze stary rocznik w normlanych pieniądzach. Wcześniej chciałem brać Sparka - mają na stanie różne kolory i rozmiary: https://sklep.zuchlinski.com.pl/rower-scott-spark-rc-comp,121,58395.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 W tym budżecie nowych rowerow chyba lepiej od tego sparka wyglada (specyfikacja na papierze) https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/cross-country-bikes/lux/cf/lux-world-cup-cf-6/3137.html?dwvar_3137_pv_rahmenfarbe=BK%2FWH Termin dostawy nie tak odległy. No i mam jeszcze propozycje lezaka magazynowego https://swiatrowerow.com.pl/kross-earth-4-0-2020.html Warto? Wszelkie sugestie mile widziane. Ceny zwariowaly ale jet tego plus. Okazuje sie ze 3-letnia szosa na Ultegrze Di2 prawie na siebie "zarabiała" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Ja bym osobiście, z tego co tu proponowane, brał Luxa. Spark ma beznadziejny napęd! Kross ma GX'a, ale w napędach SRAMOWSKICH mam zastrzeżenia co do kultury pracy, w domu mamy dwa rowery z SRAM, jeden GX a drugi XO (oba x12), oba są denerwujące głośne w okolicach środka kasety, będę robił na dniach "dremel" mod na kasecie bo zwariować z tym można Ja jeżdżę na podobnym napędzie jak w LUX: kaseta SLX, przerzutka i manetka XT, korba Deore i działa to LUX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Na Sparka nie ma co patrzeć, to nowa konstukcja i niestety cierpi na choroby wieku dziecięcego, ma wiele niedoróbek. Na początku roku strasznie się na niego napaliłem i śledziłem grupy oraz fora. Na moje szczęście były niedostępne. Canyon coś kombinował z geometrią Luxa i zrobili Luxa WC, wprowadzili też modyfikacje ramy w postaci IPU 2.0 i integracji kabli, nie wygląda to źle, ale cena jest o 3 tys. wyższa niż cena Luxa CF 7, poprzednika dostępnego jeszcze kilka tygodni temu z dokładnie tą samą specyfikacją. Nie wiem, co w tej cenie oferuje Orbea, ale OIZ to bardzo fajna rama i jeśli Scott nic nie wymyśli w kwestii poprawienia konstrukcji Sparka, to będzie moją następną. Zerknij jeszcze na SUPa i KTMa. No i jak już zwrócono uwagę, wybierz coś na Shimano. Będzie lepiej i taniej. SRAM to gówno. W tym roku wymieniłem napęd na Shimano i jestem szczęśliwym człowiekiem bez spadającego łańcucha i kaset znikających w oczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Głos za luxem. Wszystko jedno którym, ale jest na Shimano. Sam mam luxa od stycznia i sobie chwalę 😅 Dorzuć jeszcze Orbeę Oiz i Rose Thrill Hill. Wszystkie mają podobną geometrię, jednak orbea jako jedyna miała mix osprzętowy i dość klockowate koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Rose Thrill Hill bardzo bardzo.... Mam sentyment bo miałem kiedyś szosę od nich. Ma Shimano, SIDa a to umiem samemu serwisować (o serwisie Foxów nie wiem zbyt wiele) Tylko ten czas dostawy 22 tygodnie:/ W każdym bądź razie dzięki za naświetlenie tematu. Wiem już mniej więcej w czym się poruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Z pełnym serwisem nowych SIDów nie jest tak kolorowo, bo mają tłumiki Charger, Charger 2, RaceDay itd. To niestety już nie Motion Control, gdzie pełen serwis ogarniało się w godzinę w domowych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Dzięki @TheJW To jest kolejna cenna informacja. Czyli stajnia z której pochodzi zawieszenie przestaje mieć znaczenia 😕 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Na korzyść rock shoxa przemawiają dużo tańsze zestawy serwisowe i dużo dłuższe interwały międzyprzeglądowe, oraz mniej restrykcyjne wymogi gwarancyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Nie można mieć wszystkiego (napęd shimano + amortyzacja RS) więc jest napęd srama, ale amory RS. Ciut ciężej niż pierwotnie zakładałem, ale za to więcej radochy z jazdy. Stał na OLX i kusił... A na imię mu Canyon Lux Trial CF 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.