Modricz Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Witam, nazywam się Kamil. Szukam jakiegoś roweru do 4000 tys, mogę jak będzie to miało duży sens dołożyć jeszcze max 500zl. Mam 32 lata i w wieku 17 lat kupiłem pierwszy rower który nazywał się KROSSER PANIC. I co najlepsze mam go do dziś, jedyne co było z nim robione to nowe hamulce, opony i centra kół. Tak poza tym nic, a powiem szczerze że dostawał konkretnie w kość. Skoki, leśne drogi, zjazdy itp. Chcę czegoś nowego ale ogólnie to jestem laikiem w temacie rowerów. Szukam czegoś na asfalt np do pracy, bądź do miasta ale też żeby zrobić wypad do lasu, ścieżki itp. Fajnie by to był rower na kołach 29, by posiadał amor powietrzny oraz przerzutki min 2*x bym mógł pośmigać po ścieżkach na spokojnie i na asfajcie się dobrze rozpędzić. Oglądałem parę rowerów ale to tyle bo nie znam się. na pewno bardziej wyglądowo podobają mi się rowery MTB od tych CROSSOWYCH. Raczej nie będę robił nim długich tras. Max 30-40 km. Proszę mnie nie zlinczować, potrzebuję Waszej pomocy oraz rad. A na pewno potrzebuję propozycji dla mnie. Pozdrawiam All Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Chyba najprościej - kierunek Decathlon, i jak mają, to Riverside, albo Rockrider (decyzję najlepiej podjąć po jeździe próbnej). Można jeździć niższymi modelami jeżeli nie będzie docelowych, a potem kupić właściwy, nawet wysyłkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modricz Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Byłem patrzeć na Rockridery, tyle że one mają przerzutki z przodu 1*x a ja szukam 2*x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Fakt, one są zdaje się tylko pod 1x... Nowych rowerów z 2 x jest coraz mniej - głównie najniższa półka, reszta niestety (albo i stety) 1 x... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modricz Napisano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Czyli w tym przedziale nie kupię nic? Szukam uniwersalnego roweru więc minimum 2*x żebym mógł się jakoś rozpędzić na asfalcie 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vertezo Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 @Modricz z Crossa ok 4.5k to jeżeli byś cudem trafił Giant roam 1 który ma blat 2x Lub canyon Pathlite 5 ale za te dwa modele raczej cena podejdzie pod 5k złotych. Powyżej 5k pojawia się trochę więcej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Spokojnie, na jednorzędowym napędzie też da radę się rozpędzić, nie jest tak źle Przykładowo na 10-tym z 12 przełożeń i blacie 32, bez problemu te +/- 3 dychy się leci na pożarówkach - wystarczy w miarę żwawo kręcić, ale też bez przesady z kadencją. Różnica będzie taka, że ktoś jeżdżący z niską kadencją, szybko zajedzie małe zębatki. Co do samego zakupu, to część ram jest przystosowana wyłącznie pod napęd 1x, więc kupując rower, i nie wykluczając ewentualnej zmiany na 2x, trzeba brać to pod uwagę. Ostatnią deską ratunku dla osób jeżdżących z niższą kadencją, jest ją zmienić, albo szukać ramy w której zmieści się dostatecznie duży blat, przy czym rowery z pogranicza cross/fitness mają zazwyczaj większe możliwości od MTB w tym zakresie (np. w Polygon Heist X7 - to akurat bardziej pogranicze cross/MTB - jest fabrycznie blat 38, i być może nie jest to maksimum, a w wielu MTB będzie to 34, max 36). Większość ludzi posiadających napędy 2 lub 3 rzędowe, i tak korzysta głównie z jednego blatu (część z nich wyłącznie)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modricz Napisano 8 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Mam nadzieje ze jeszcze się ktoś odezwie i coś zaproponuje bądź wyrazi swoją opinię na Wasze propozycje 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Nie porównuj roweru na podstawie napędu 1x czy 2x. Należy zweryfikować przełożenia a nie ilość zębatek korby. Może być tak, że napęd 2x będzie miał taką samą rozpiętość jak 1x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modricz Napisano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Aaaa chyba że tak. A zaproponujesz coś z własnego doświadczenia mi w tym przedziale pieniężnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-hardtail/_/R-p-331946 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modricz Napisano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Czyli w tej cenie pozostaje mi jedynie ten z decathlonu? https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore/_/R-p-330066 Czy ma ktoś jeszcze jakieś propozycje dla mnie? Dodam że mój wzrost to 177 i waga 88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Northtec ma w tym budżecie i crossy i mtb z powietrznym amorem. I sprawdz Indiane. Starsze modele x-pulser były wg recenzji calkiem przyzwoite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.