Martinus_vm Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Witajcie powoli zmierzam do wymiany lancucha w moim Marinie 4corners 2022 rozmiar ramy L. Może ktoś to przerabiał i odpowie mi do jakiej długości powinieniem skrócić łańcuch przy zmianie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Do takiej jaką masz obecnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinus_vm Napisano 5 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Ok, ale już zdążyłem wymienić łańuch, to będzie 3 łańćucha Rower jeździ, przerzutki się zmieniają, poza z przodu 2 na 3, pzoa tym jest dosyć głośno. Stąd myśl, że łańcuch pewnie zostawiłem zbyt długi, ale oryginalnego już nie mam do przyrównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Cytat pzoa tym jest dosyć głośno. wystarczy nasmarować Czy długość łańcucha jest odpowiednia najprościej ocenić na podstawie pozycji przerzutki w skrajnych przełożeniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Można też użyć instrukcji obsługi napędu, która jasno mówi jaka powinna być długość łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 U Łukasza znajdziesz też wzór matematyczny, co prawda nie polecany jako główna metoda ale ja stosowałem jak wymieniałem kasetę. https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Swoją drogą, ile km zrobiłeś że to już trzeci łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinus_vm Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 około 2500 km, może troche więcej Niby nie dużo, ale łańcuch Btwin 9 rzędowy wykazał mi wyciągniecie o 0,75 % już po koło 500 km, a dopiero ostatnio kupiłem przymiar Pedros który pozwala rozróznić zużycie rolek od wyciagniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Wymiana łańcucha co 800km? Srogo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinus_vm Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 1 minutę temu, RabbitHood napisał: Wymiana łańcucha co 800km? Srogo! No nie do końca. Na pierwszym KMC X9 zrobiłem z 1600-1700 km, natomiast na drugim niecałe 500 km. Teraz jeżdzę juz na 3, mam zrobione z 400 km i wydaje mi sie że powinienem go skrócić. Staram się wymieniać łańcuchy dosyć prewencyjnie, w ten sposó na jednej kasecie obracam bez problemu 6 do 8 łańcuchów i dalej nic nie przeskakuje FInansowo to sie moze niezbyt opłaca biorąc pod uwage koszt kaseta/ łańcuch, natomiast łańcuch moge wymieniać od ręki samemu, a kasety nigdy sam nie zmieniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 No to sprawdź sobie czy masz duża/duża zębatka bez przerzutki +2 ogniwa (trochę inaczej jest przy fullach). Wzorów matematycznych nie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 10 godzin temu, Martinus_vm napisał: FInansowo to sie moze niezbyt opłaca biorąc pod uwage koszt kaseta/ łańcuch, natomiast łańcuch moge wymieniać od ręki samemu, a kasety nigdy sam nie zmieniałem. Prawdę mówiąc, jest to jeden z najgłupszych argumentów jaki kiedykolwiek słyszałem. Wymiana kasety to 10 minut roboty, być może mniej. Koszt podstawowych narzędzi, zamknie się w 40-50 zł z przesyłką. Powiem więcej. Jak nie chcesz kupować narzędzi, to zdejmujesz koło, idziesz do normalnego serwisu i robią Ci podmiankę za 10-20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.