nossy Napisano 1 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 24.10.2022 o 13:42, artur_ napisał: Podepnę się pod temat. Używka dla całkowicie początkującego. Czy się opłaca? https://www.olx.pl/d/oferta/rower-kolarski-giantm-CID767-IDQTLMH.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 opłaca się...conduct to dobry system i najlepszy z hybrydowych-dzięki krótkiej lince do centralki działa niemal jak pełne hydro, mało awaryjne tylko wygląda lipnie. Mostków na olx i w giant storach jest trochę więc jakby co problemów nie będzie. Licznik montujesz na mostku, lampkę na kierze i po temacie- nie wiem co tam jeszcze chciałoby się montować. M-ka będzie dobra. U mnie przy 176cm M w contendzie ar idealnie (wiadomo liczy się długość giry itp.). Plusem każdego ar jest to , że wsadzisz tam 35c lub 38c i zrobisz lekką szutrówkę. Minusem ar2 w stosunku do ar1 jest osprzęt (tiagra vs 105, hamulce conduct vs 105, koła sr2 vs pr2- te drugie trochę lżejsze i nieco mniej awaryjne- choć powiedzmy sobie szczerze po wymianie kół i opon na lżejsze ten rower zaczyna zupełnie inaczej jeździć. Te pr2 to chyba jeszcze starszy model z erto 17...nowe mają już 22mm). W oby dwóch masz siodło giant contact forward- bardzo fajne siodło, ale dla osób, które stosują wąskie siodła, niecałe 130mm. W nowych masz jakąś kanapę ponad 140mm szerokości. No i tu przechodzimy do sprzętu, który wsadziłeś przed chwilą...przy tym przebiegu będą to raczej normalne rzeczy jak napęd (kaseta, łańcuch), klocki itp. Warto obadać ramę pod kątem przetarć i ew. pęknięć oraz sztycę- w jednym drugim jest już d-fuse karbonowy. Gdyby to byłoby bliżej to sam bym po niego pojechał bo w garażu ar czeka na upgrade i by mi się wtedy nie opłacało. p.s. Tylko ten niebieski ma opis, że to rozmiar S, a dalej że m-ka... Edytowane 1 Listopada 2022 przez nossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Niebieskiego ogladalem w weekend i faktcznie stan bdb i juz bym kupil, gdyby nie to, że wydawał się jakiś taki za mały na M (na FV wpisane nawet L). Naklejki nie było więc zadzwoniłem do salonu Gianta podajac nr ramy bo nie dawało mi to spokoju. Jak sie okazało, z systemu wyskoczył rozmiar S....właściciel zmienił już ogłoszenie ale widzę, że tylko w tytule. Powracając do tego AR 1 na 105. Co ile wymienia się kasete i łańcuch w takim napędzie (średnio oczywiście bo wiem, że to też sprawa indywidualna)? Czy od razu po kupnie należałoby wymienić razem z klockami? To chyba nie rozrząd w samochodzie, przy używce, że lepiej od razu w ciemno? Jak dobrze hamuje, a napęd nie szwankuje to jaki jest limit na wymianę? Ile powinienem na tym jeszcze pojeździć? Zestaw kaseta+łańcuch+klocki do 105 orientacyjnie z wymiana ile mnie wyniesie? Ostatnie najważniejsze. Czy za 4tys warto? Dzieki! Edytowane 2 Listopada 2022 przez artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Kaseta 200-250, łańcuch 120. Klocki to szeroki temat bo dedykowane mają teraz astronomiczne ceny i ciężko je kupić także trzeba sobie znaleźć zamienniki, ja jeżdżę na takich za 25 plnów/oś. Elementy eksploatacyjne wymienia się kiedy się zużyją a nie profilaktycznie, czas zużycia zależy od warunków, techniki jazdy, kultury serwisowej właściciela Warto Edytowane 2 Listopada 2022 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 10 godzin temu, artur_ napisał: Używka z przebiegiem 5tys km. Co moze niepokoic i czy juz cos do wymiany? Przy takim przebiegu może (nie musi) się okazać, że jeszcze nic nie jest do wymiany, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 za 4k warto (nawet cena dziwnie dobra) tylko ciekawi mnie jedna rzecz na zdjęciu...mianowicie zacisk sztycy lub coś co na owym zacisku jest. W contendzie zacisk jest w ramie, a tutaj jakby coś dodatkowego na zacisku było ponad ramą. Nie mogę dojrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 To prawda. W innym contendzie tego nie bylo. Wlasciciel twierdzi ze ma to od nowosci i przez to tak sie porysowala sztyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Dziwna akcja, pierwszy raz widzę coś takiego...sztyca się porysowała bo latała góra/dół. Wg właściciela to zacisk czy jakiś dodatkowy uchwyt montażowy do czegoś tam? Zadzwoń sobie do jakiegoś giant store może powiedzą coś więcej. Teraz, nossy napisał: Dziwna akcja, pierwszy raz widzę coś takiego...sztyca się porysowała bo latała góra/dół. Wg właściciela to zacisk czy jakiś dodatkowy uchwyt montażowy do czegoś tam? A może jakiś adapter do dfuse żeby zwykłą sztycę wsadzić.Zadzwoń sobie do jakiegoś giant store może powiedzą coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Sztyca jest oryginalna D-fuse. A porysowała się od przymiarek do butów spd. Kilka razy wystarczyło dźwignąc i już tak się porysowała...ponoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Co może być powodem, że Giant nie może znaleźć numeru ramy u siebie w systemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Nic nie stoi na przeszkodzie ale jeśli wymaga to jakiegokolwiek wysiłku to mają to w pompie. Nie mają obowiązku szukać takich informacji dla kupującego z drugiej ręki... to nie będą tego przesadnie szukać. Ty byś szukał bo jakiś Artur ma problem? Edytowane 3 Listopada 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 48 minut temu, artur_ napisał: Sztyca jest oryginalna D-fuse. A porysowała się od przymiarek do butów spd. Kilka razy wystarczyło dźwignąc i już tak się porysowała...ponoć. Wystarczy że zacisk nie był w pełni dokręcony i sztyca zjechała pod cięzarem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Niby nie ale jak za pierwszym razem dzwoniłem to podali. Rzetelnie i bez marudzenia powiedzieli wszystko nt. roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Skoro już wszystko podali to może nie chce im się powtarzać tego samego drugi raz 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Tym razem pytałem o inny rower:) Wcześniej pisałem wam o takim niebieskim Contendzie 2 Odpowiedź Gianta nt. obejmy: Cytat Dzień dobry, Obejma taka występuje jest ona dodatkiem do roweru i służy w przypadku gdybyśmy chcieli zamontować błotniki. Nie musimy z niej korzystać. Pod nią jest właściwa obejma która trzyma siodło. Odpowiedź Gianta nt. wielkości ramy: Cytat Niestety nie, prawdopodobnie według informacji jakie otrzymałem z Giant Polska, może być to rama po wymianie gwarancyjnej. Edytowane 3 Listopada 2022 przez artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 A pytałeś w zwykłym sklepie co ma gianta czy giant store? Może tak być, że rama była walnięta, wgnieciona, coś z lakierem-mnóstwo baśni idzie do tego dopisać. Najważniejsze, że się wyjaśniło z tym adapterem na sztycy. Czy na tej ramie też nie ma podanego rozmiaru? Zawsze możesz zmierzyć rurę podsiodłową i wtedy wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Lepiej zmierzyć główkę ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 4 minuty temu, nossy napisał: A pytałeś w zwykłym sklepie co ma gianta czy giant store? I tu i tu. Nigdzie rama się nie pokazuje. Właściciel twierdzi, że roweru nie oddawał na gwarancji. Sklep w którym kupiono to samo - rower przyjechał z takim numerem z hurtowni. 5 minut temu, nossy napisał: Zawsze możesz zmierzyć rurę podsiodłową i wtedy wyjdzie. Tez mi tak Pan w Giant proponował zrobić. Rozmiar powinien wynosić dla M - 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Jak już coś mierzyć to główkę ramy, nie ma miejsca na błąd w pomiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Pozycja D ? Edytowane 3 Listopada 2022 przez artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Tak, mierzysz po prostu rurkę od krawędzi do krawędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Faktycznie lepiej główkę ramy. U mnie w contendzie ar w rozm M główka 150mm, podsiodłowa od osi suportu do górnej krawędzi 480mm, od krawędzi 500mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur_ Napisano 4 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Hmm a powinno być 150... jest jeszcze A ale jakies takie nie w calosci Edytowane 4 Listopada 2022 przez artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 ale jazda...główka w m-ce powinna mieć 150mm, s-ka ma 135, podsiodłowa jeśli mierzona od krawędzi do krawędzi to wychodzi m-ka. Na serio nie ma rozmiaru nigdzie na ramie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 W dniu 4.11.2022 o 18:54, artur_ napisał: Hmm a powinno być 150... Lol to niezla ta glowka w M-ce taka racingowa - dziwne w h.... chyba ze liczone z podkladka przez producenta toby sie wszystko zgadzalo poniewaz ona ma zazawyczaj 10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi