Karol1994czx Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Siema. Czy Waszym zdaniem jeżdzenie z takim pęknięciem w ramie carbonowej jest nierozsądne? Czy dalsza jazda może spowodować że pęknięcie pójdzie dalej w dół? Wyjmowałem sztycę i od wewnątrz nie widać pęknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Chyba w takim przypadku jestem zwolennikiem "jeździć, obserwować" Masz klucz dynamometryczny? Z odpowiednim momentem to skręcasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol1994czx Napisano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Nie mam klucza, ale w serwisie rowerowym poprosiłem o dokręcanie wszystkiego z odpowiednim momentem ( mam nadzieję że używali klucza dynamometrycznego), czyli to nie jest tak że nagle na zjeździe pęknięcie pójdzie w dół po rurze i polecę do tyłu? Na zagranicznych forach czytałem o wierceniu otworu na dole linii pęknięcia, praktykował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Nie wiem jak w karbonie ale w szkle i tworzywach taki otworek zapobiega rozszerzaniu się pęknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 W stali też taki otworek zapobiega rozszerzaniu się pęknięcia ( np. tarcze do cięcia drewna ) więc może warto zrobić coś takiego skoro pęknięcie nie poszło jeszcze za daleko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Kiedyś taki otworek likwidujący naprężenia wywierciłem na końcu pęknięcia w główce ramy (Author Basic SX, 2005 rok). Dodatkowo z płaskownika wygiąłem sobie obejmę, skręciłem śrubą M5. Miało być żeby oblecieć najbliższy wyjazd tylko... a jezdziłem tak przez kolejnych 11 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.