Ktyczynski Napisano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Cze! Otóż od paru dni w rowerze zaczęło mi coś stukać podczas jazdy (dźwięk jak trytytka) i tylko podczas pedałowania. Spanikowany sprawdzałem wszystko od siodełka po wymianę łańcucha, rozkładanie korby i przerzutki. Co się okazało strzelały pedały a dokładnie pęknięty gwint który był już raz robiony. Po odkręceniu pedału cały gwint został na pedale oO Od gwintowania przejechałem może 150km więc wydaje się że raczej była to amatorka jeżeli chodzi o robotę chociaż sklep/serwis autoryzowany MARIN. Mam teraz właściwie dwa wyjścia bo nie liczę na kolejne gwintowanie tej samej korby, wymiana całego przedniego blatu czego wolałbym uniknąć lub wymiana tylko prawego ramienia. Problem w tym że nie jestem w stanie znaleźć odpowiedniego ramienia, jedyna dostępna sztuka na Allegro to 175mm FC R3304 a moja to 3030 i stąd moje pytanie. Gdzie można dostać taką częśc? Dodam że ramie jest zintegrowane z stalową tubą która wchodzi w mufę. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć samego ramienia tylko całe zestawy, ew jaki zamiennik by chodził z tym napędem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 29 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Jakąś amatorkę Ci tam odwalili w serwisie. Jak się gwint zerwie to się rozwierca na większy otwór, gwintuje i wstawia na kleju stalowego Helicoila. Dobry serwis powinien to ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktyczynski Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Na tym pedale widać jakąś jakby owijkę stalową, mam wrażenie ze oni właśnie wywiercili całość nagwintowali tylko im się rozmiar nie zgadzał i dowalili tą stalową owijkę na pedał przez co ona pękła w pewnym momencie i zaczęła ''chrupać''. Albo jakimś gównianym klejem kleili. Dodam że pedał mega ciężko się odkręcał, nawet po po kilku obrotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 29 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Hmm, wygląda jak Helicoil. Ale to powinno być na dobrym kleju wkręcone (np. czerwony Loctite), wtedy nie miało by prawa się odkręcić. Ja bym to reklamował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktyczynski Napisano 30 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Tak właśnie zrobię, zwłaszcza że od gwintowania tej korb przejechałem raptem 150km a w zimę rower stał w domu więc nie było prawy zeby warunki pogodowe cos uszkodziły. Ew może za cienka tuleja? Tak czy siak nie jest to moja wina, ja chciałem tylko pedał odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktyczynski Napisano 29 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Nakręcili jeszcze raz to samo, za darmo. Zobaczymy jak długo potrzyma tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.