osis25 Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Witam serdecznie. Na wstepie chce podziękować wszystkim za pomoc. Po wielu przygodach z rowerami cross, gravel, wyprawowe.... chcę wrócić do mtb. Jestem zawodnikiem dość ciężkim, który na co dzień dojeżdża na rowerze do pracy, po pracy też lubi pojeździć, w weekendy z żoną w dalsza trase W wyżej wymienionych rowerach które miałem brakowało mi uniwersalnisci jak zjazd na holdy, latanie przez lasy itp byłem głównie zmuszony jeździć ulicami oraz utwardzonymi ścieżkami. Czego wymagam od roweru? Na pewno sztywne osie, pozycja bardziej komfortowa niż sportowa, dobry amortzator i sensowne przełożenia. Czy coś w tej kwocie znajdzie się sensownego? Na obecna chwilę mam na oku GIANT Giant XTC SLR 29 1 z roku 2021. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Ten Giant ma sztywne osie, dobry osprzęt i ramę. Na forum było trochę narzekań na amortyzator, ale Giant nie robił problemów z naprawą/wymianą. W nowych egzemplarzach problem powinien już być rozwiązany. Pozycja na tym rowerze będzie uzależniona od Twojej budowy ciała i rozmiaru jaki wybierzesz. Jeśli masz krótki nogi, to będzie raczej wygodna-wyprostowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Tak mam 176 I dosyć krótkie nogi. A jak ciekawa alternatywa dla tego roweru ? Mogę dołożyć do tych 7tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xAdam43 Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 1. Dartmoor Blackbird Intro 27.5 2021 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-dartmoor-blackbird-intro-27-5-2021 2. Dartmoor Primal Pro 29 2020 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-dartmoor-primal-pro-29-2020 3. Orbea Laufey H30 https://www.orbea.com/pl-en/rowery/mtb/laufey/cat/laufey-h30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Podobna geometria i osprzęt. Amortyzator RockShox, ale bez sztywnych osi z tyłu: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/x-caliber/x-caliber-9/p/35112/ Albo coś z Cube'a: https://www.cube.eu/pl/2022/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-tm-olivenlime/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 5 godzin temu, osis25 napisał: pozycja bardziej komfortowa niż sportowa, dobry amortzator i sensowne przełożenia. Co to znaczy dla Ciebie? Bo podajesz rower o sportowej geometrii z napędem bodajże 32 x 10-51. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Mając krótkie nogi należy raczej celować w geometrię sportową. W przeciwnym razie, po obniżeniu siodełka będzie się jechało jak na mieszczuchu. Napęd 1x12 powinien w zupełności wystarczyć. Jeden blat z przodu staje się już standardem w MTB. Zawsze można sobie póżniej wymienić przednią tarczę pod swoje potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-50-s/_/R-p-331990 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Przejechalem sie na giant I jest problem pietami o tylny trójkąt chacze.... wiec odpada..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Masz taki duży rozmiar buta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Ciekawą alternatywą dla typowego roweru XC jest taki scieżkowiec: https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-3 Jest bardziej klocowaty, ale zapewni Ci wygodniejszą pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 1 godzinę temu, marcina napisał: Masz taki duży rozmiar buta? 44 natomiast sprzedawca 39 i te same odczucie.... bardzo dziwnie skonstruowany jest ten rower... A szkoda wielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 To z lewej czy prawej strony (od zębatki) haczyłeś piętą? Jaki rozmiar tego XTC próbowałeś? Też się zastanawiałem nad tym rowerem, ale może w takim wypadku rozważę tego Trek-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Z obu stron, rozmiar M. A co myślicie o Dartmoor Primal EVO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Jeszcze mam do kupienia meride Big.Nine Pro co myślicie o tym rowerku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Jak dla mnie Meridy mają zbyt duży Stack, ale może Tobie przypadnie do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Najgorsze jest to, że rowerow nie ma... i człowiek nie wie co kupić. Macie jakieś jeszcze propozycje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrollRowerowy Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Am50s z deca, możesz mieć w tej cenie fajnego fulla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 On omija posty o Rockrider 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Jakoś do mnie te rowery nie przemawiają i ich nie ma.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 "176 cm i krótkie nogi" a jest M dostępna więc ... czego nie ma ? Oczywiście jak "nie przemawiają" to nie 🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Niby tak ale bez przymiarki to trochę słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insaix3 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 @osis25Kupując rower przez internet masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny i to nie ma żadnego znaczenia, a jeśli masz sklep u siebie w mieście to idziesz z tym rowerem i Ci zwracają pieniądze przy kasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 5 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Merida big nine pro zamówiona bardzo mi przypasowała do gustu. Bardzo przyjemnie się na niej jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.