hawkeye Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Od kilku dni pojawił się w moim rowerze hałas, takie strzelanie. Występuje podczas ruszania lub przyspieszania z niskiej kadencji na ciężkim biegu (w warunkach testowych podczas naciskania na korbę z zaciśniętymi hamulcami). Co ciekawe często po zdjęciu nogi z pedału "odstrzeli". Wyjąłem i wyczyściłem korbę, wyczyściłem i nasmarowalem też śruby od blatu. suport mam nowy, ninja token skręcany (rama pressfit), trochę go jeszcze dokręciłem. Kręciłem korbami na sucho, wszystko dobrze i cicho działa. Stanąłem na pedałach i kręciłem do tyłu, również cisza... Czy to możliwe żeby łańcuch tak strzelał? Tylko wtedy dlaczego ten dźwięk odstrzeliwuje? Ewentualnie czy możliwe że suport (ninja reklamowana jako lekarstwo na strzelający pressfit)? Proszę o rady co i jak jeszcze sprawdzić, wyczyścić, dokręcić itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Jak koła na zaciski sprawdź czy dobrze zaciśnięty jest na tylnym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Wyciągnąć sztycę, wyczyścić, nasmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Sprawdź pręty siodełka i sztyce. U mnie strzelało jarzmo sztycy, a dźwięk tak szedł po karbonie ze słyszałem to w sterach. Doszedłem podmieniając kolejno elementy. Pod koniec został mi amor i sztyca. Dobrze że to było to drugie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 4 godziny temu, Majkel napisał: Jak koła na zaciski sprawdź czy dobrze zaciśnięty jest na tylnym kole. Trafione co prawda mam sztywną oś, ale po oczyszczeniu ramy i trochę mocniejszym dokręceniu cisza. Niewiarygodne jak te dźwięki niosą się po ramie... Byłem pewien że to okolice korby. A w życiu o osi bym nie pomyślał. Co do sztycy to zapomniałem dodać we wstępie że na stojąco również hałasuje . Ale poprzednio to właśnie sztyca tak strzelała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 U mnie przy jeździe na stojąco też potrafiła wydać dźwięk. Musiało coś wracać na swoje położenie. Dlatego nie mogłem dojść co to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.