NajmeR Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Moja Reba 2016 w hardtailu, po przejściu już kilku serwisów, przestaje już działać poprawnie, wytarta anoda, a chyba tym bardziej wytarte bushing w dolnych widłach powoduje że amor jest nie sztywny, tak jakbym miał poluzowane stery. Coś się też stało z pokrętłem tłumienia, da się regulować tylko kombinerkami, bo palcami tego nie obrócę, (cały rower kiedyś spadł na to pokrętło). Szukam czegoś nowego do hardtaila. A że waże 95kg, to chciałbym coś grubszego. 34-35mm, najlepiej z 120mm, (żeby wypłaszczyć odrobinę kąt), rura Taper oraz z 51mm offset Najważniejszym parametrem jest czułość, a drugim sztywność i niezawodność. Prostota serwisu też jest ważna, serwis do tej pory robiłem samodzielnie. Nie musi być manetki blokady, tą rzadko używam. Znalazłem popularnego pike'a https://www.rowertour.com/p/246884/amortyzator-rock-shox-pike-select-rc-29-offset-51mm-czarny Albo mało spotykanego suntora axona 34, (tutaj nie ma danych o offsecie) https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/axon/29-cali_axon-rl-rc-pcs-29-boost-34-szary-mat-taper-equalizer-2022/2202 Co byście polecali? Jak czuły jest pike z debon-air,? Z regulacją reby maiłem sporo problemów, skończyłem z w połowie uciętym trzecim tokenem w komorze. Czy ktoś tutaj używał tych nowych Axonów, jak są czułe i sztywne, jak z serwisem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Do HT XC Pike to przesada. Celowałbym w nowego SIDa https://www.sbike.pl/amortyzator-rock-shox-sid-ultimate-race-day-debon-air-29-120mm-15x110-boost-niebieski-o_14253.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajmeR Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Tyle że te wszystkie nowe amory mają offset 44mm, nie wiem jak to może zmienić geometrię i prowadzenie. Wiem że trochę przesada, ale waga amortyzatora też u mnie nie gra roli, tak samo jak manetka. Tylko by był czuły i niezawodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Pike jest bardzo czuly i wybiera wszystkie liście pod warunkiem że liście mają grubość 10cm Taka spexyfika amorów do rypanki po kamienaich. Spójrz raczej w stronę SiDa 120 (golenie 35mm) lub FOXa 34 (mniej sztywny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajmeR Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Teraz spostrzegłem że w okolicach 3500zł jest też dostępny Pike ultimate 120mm z 51mm offset, ten też jest słabo czuły, w angielskich recenzjach określany"trail hugger". https://www.rowertour.com/p/196660/rock-shox-pike-ultimate-amortyzator-29-15x110-da-51off-tapered-czarny#rozmiar-120mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Uczepiłeś się offsetu. Nie odczujesz tej różnicy. Prędzej wyczujesz, że przód będzie wyżej z powodu większego skoku amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Axony mają offset 44 i 51mm. Z tego co pisze wiekszosc ludzi różnica w prowadzeniu roweru przy zmianie offsetu jest minimalna. Krótszy offset lekko zwiększy trail, z kolei skróci bazę kół, ale to tak nieduże wartości, że należy to raczej uznać za dzielenie włosa na czworo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajmeR Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Wydaje mi się że ten skrócony offset jest specjalnie wdrażany do tych nowych rowerów z nową płaską geometrią i krótkimi mostkami, mój superior ma kąt 70% i mostek 100mm. Wydaje mi się że zmiana amora ze 100mm na 120mm przy tym że zdejmę ten ostatni 1cm podkładek pod kierownicą i być może będę jeździł na trochę większym sagu niż dotychczasowy 15-20% nic nie zmieni w pozycji, jeśli amortyzator jest tak samo wysoki i ma taki sam offset. Wydaje mi się że ten krótszy offset sprawi że w rzeczywistości uczynię kąt główki jeszcze bardziej stromym, bo koło będzie jeszcze bliżej i rower będzie zamiast stabilniejszy jeszcze bardziej nerwowy w sterowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pemekscreen Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 dokładnie tak, inny offset zmieni geometrię, to oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Poważnie rozważyłbym to: https://www.olx.pl/d/oferta/widelec-rowerowy-manitou-magnum-120mm-tlumik-gratis-CID767-IDOAt8E.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.