WZB Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Witam. Czy takie coś jak kaseta 9 rzędowa o rozpiętości np. 14-34 w ogóle istnieje? Chodzi o to, że mam dość już leciwy rower crossowy przerobiony na uniwersalny rower do turystyki. Dodane błotniki, bagażnik, etc. Kaseta to Alivio HG400 11-34. W ogóle nie używam dolnego zakresu kasety 11,13 i w sumie rzadko również 15. Stąd pytanie o alternatywę o innej rozpiętości choćby 14-34 czy nawet 16-32 Przód to jakieś Alivio 42-32-22. Nie chcę przerabiać napędu, wymieniać korby czy przerzutek. Mam inne rowery. Stąd pytanie o samą kasetę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Najważniejsze jest to, żebyś jak najczęściej używał środka kasety - skrajne przełożenia są jedynie dla "skrajnych przypadków". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WZB Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Rozumiem istotę Doprecyzowując, chodzi mi o to czy jest możliwość, żeby (za pomocą innej kasety czy jakiejś rzeźby) zamiast dwóch skrajnych dolnych zębatek 11 i 13 dołożyć dwie w środkowym zakresie i jednocześnie "wypłaszczyć" napęd pod moje potrzeby wynikające ze stylu jazdy i korzystania z roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 http://www.uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Kaseta_po_swojemu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WZB Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Świetnie wytłumaczone. Jednym słowem skórka nie warta wyprawki czy też rzeźba w gównie. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.