lukwycz Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Cześć, używam manenetki M8100. Ostatnio miałem awarię objawiającą się tym, że biegi działają tylko na trzech najmniejszych zębatkach. Było to na zawodach Najpierw pomyślałem, że to może zapadka się zatarła kurzem/piaskiem i nie zahacza trybu odpowiedzialnego za wrzucanie lżejszych biegów, ale po rozkręceniu okazało się, że pękła sprężynka dociskająca tę zapadkę. Podobno, czytając zagraniczne fora, problem jest powszechny w manetkach XT/XTR, ale nikt nie daje rozwiązania problemu. Są reklamacje, które Shimano bez problemu honoruje, ale niektórzy mają już trzecią manetkę po wymianie. Założyłem ten temat, bo może ktoś to już przerabiał i ma jakieś wskazówki jak trwale to naprawić, bo nowa manetka, jak się okazuje, może nie załatwić sprawy - problem się powtarza jednym po roku, innym po dwóch tygodniach. Manetki nie rozebrałem doszczętnie, ale wydaje się , że ta zapadka jest osadzona na pinie, który jest zanitowany, co utrudni naprawę. Jakby ktoś coś mógł podpowiedzieć, będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Najprostsze rozwiązanie, to zejść grupę niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 No właśnie podobno slx i deore ten problem nie dotyczy. Ale człowiek się przyzwyczaja do "instant release" i puszczania linki o dwa biegi. Jedyne pocieszenie to, że nie kupiłem dwa razy droższego XTRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Rozumiem Twój dramat, mi zepsuła sie SL-M8100 na carpatia divide 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Właśnie dopadło mnie chyba to samo. Manetka nie zmienia biegów, dźwignie chodzą bardzo luźno, tak jak w przypadku braku napięcia linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Ja sprzedałem xt'ka otrzymanego po reklamacji, kupiłem slxa i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Fałszywy alarm, zaczęło działać, ale objawy były dziwne. Manetka normalnie klikała, ale przerzutka się nie ruszała. Wyglądało to jakby linka była bardzo luźna. Po powrocie z jazdy wstawiłem rower do garażu i po poł godziny zaczęło działać. Może sama przerzutka coś świrowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Na zimnie stary smar też może robić takie psikusy w precyzyjnej manetce... W garażu masz trochę cieplej i zaczyna działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toskaffka Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Też mam manetkę m8100, nie mam tego problemu, ale jest mi znany. Jedno mnie zastanawia, czy macie manetki na obejmę czy i-spec? Większosc (o ile nie wszystkie) z tych manetek ktore widywalem uszkodzone to byly manetki na obejmie, ja mam na i-spec i dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Ja mam I-spec i u mnie pękła sprężynka. Na zachodnim forum czytałem , że nowsze wypusty (podawali kod z naklejki, ale nie pamiętam) były już wolne od tej wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Mam 9100 na obejmę i już będzie trzy lata wachlowania ostrego i totalnie zero problemów. Shimano ma tak ,że w pewnych seriach montuje wadliwe części i potem się całokształt sypie. Na całe szczęście robią akcje serwisowe i wymieniają bez problemów. Trzeba tylko do nich napisać i się dopytać czy problem jest im znany oraz czy maja rozwiązanie całej tej sytuacji. Tak było z nieszczęsnymi heblami serii 8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 5 godzin temu, lukwycz napisał: Ja mam I-spec i u mnie pękła sprężynka. Na zachodnim forum czytałem , że nowsze wypusty (podawali kod z naklejki, ale nie pamiętam) były już wolne od tej wady. Kiedy swoją manetkę kupiłeś? Swoją kupiłem kilka miesięcy temu i jestem ciekaw czy też będzie ten problem. Szukam tego o czym wspominałeś powyżej, ale jeszcze nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Ta co padła była z sierpnia 2000, więc to się może potwierdzić, że stary wypust był z wadliwą sprężynką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Cytat Ta co padła była z sierpnia 2000, więc to się może potwierdzić, że stary wypust był z wadliwą sprężynką. Jak w sierpniu 2000 roku nie było grup 12 rzędowych , nawet 11 czy 10. Chyba ,że teleportowała się z przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Pewnie chodzi o 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Godzinę temu, pecio napisał: Jak w sierpniu 2000 roku nie było grup 12 rzędowych , nawet 11 czy 10. Chyba ,że teleportowała się z przyszłości. Kto zrozumiał, ten zrozumiał 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toskaffka Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Pytanie jak sprawdzić który jest rok produkcji, jak sie nie ma pudelka… ja kupiłem w 2021 roku, pochodzenia nie znam. Na razie dziala. Jak padnie to nir majatek bo zaplacilem 100 zł. Kusila mnie manetka XTR, ale wtedy wlasnie trafilem na watek o tym ze padają i zrezygnowalem. Mogliby wypuscic jakis WYRAZNIE zaznaczony NOWY wypust, zeby bylo jasne (oby rodzaju i-spec znowu nie zmieniali…) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Od spodu powinieneś mieć naklejkę z kodem, po tym kodzie dojdzesz. Tylko, że znowu nie mogę znaleźć tego "obcego" forum. Tam chłopaki mieli rozpiskę która literka co oznaczała (rok, miesiąc). Ale było na pewno. Może napiszcie do Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Na małej okrągłej naklejce mam oznaczenie rs TH. Czy dobrze odczytuję, że jest z sierpnia 2020? Edit: Albo raczej sierpień 2021 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano Edytowane 31 Stycznia 2023 przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Wg mnie tak, sierpień 2021. Czyli o ponad rok młodsza od mojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 To jeszcze tylko znaleźć gdzieś info kiedy usunęli wadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 https://www.mtbr.com/threads/shimano-xtr-m9100-shifters-keep-brakeing-no-downshift-intermittently.1150763/ To pewnie będzie ten temat. Są posty, że jakoś od połowy 2021 roku są już poprawione modele, ale nie czytałem wszystkiego i nie są to oficjalne informacje od Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toskaffka Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 U mnie jest „kd RE” czyli maj 2019. Oznacza to ze nie znam dnia ani godziny? 😵 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Trudno powiedzieć. W wątku, który zalinkowałem różnie piszą. Widziałem u kogoś informację, że działały jemu manetki z 2019 i 2020 a posypała się z 2021, inny pisał, że jego z 2019 jest trefna. Ile na swojej już przelatałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toskaffka Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Na razie ze trzy wyścigi i treningi pomiędzy wiec mozna powiedziec ze NIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi