PiotrWie Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Chciałbym wymienić tarczę napędu - ale nie mogę znaleźć 9 rzędowej. Znalazłem tylko 11 rzędową oraz taką opisaną przez sprzedającego jako 9 - 11 rzędowa. Znalazłem też informację że 9, 10 i 11 rzędowe łańcuchy mają ten sam rozmiar wewnętrzny więc tarcze są kompatybilne. Czy ktoś może to potwierdzić? Edytowane 25 Czerwca 2022 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Tarcz na ile zębów skoro masz 9-kę? Największy blat? Ogólnie musisz szukać tarcz do max napędu 10 rzędowego bo 11-ka z tego co pamiętam ma już inny rozstaw śrub. Wew rozmiar na ogniwach nie ma znaczenia bo liczy się szerokość łańcucha jak się ma przednią przerzutkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Mam napęd 1 x 9 i chcę wymienić tę pojedynczą tarczę. Już poprawiłem, zamiast napisać tarczę napisałem tarcze i stąd to niezrozumienie. Edytowane 25 Czerwca 2022 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Zębatki NW do napędów 1x powinny być w miarę uniwersalne (chyba, że producent pisze inaczej). Szukaj po prostu narrow wide i wybieraj. A tak swoją drogą to dlaczego chcesz ją wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 No to musisz kupić taką pod rozstaw śrub ramienia korby z zębami narrow wide. Co do konkretnego łańcucha to niech inni doradzą bo nie chcę w błąd tutaj wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Tak z innej beczki to jak masz piastę tył nieboost to bierz NW z offsetem 6mm a jak boostową to 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Offset zębatki to domena SRAM i klonów (direct mount). W korbach z montażem na 4 śruby linię łańcucha determinuje korba. Ważny jest rozstaw śrub (zwykle opisywany jako BCD.lub PCD 96 lib 104 do tego bywają rozwiązania niesymetryczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Wiem że potrzebuję okrągłą ( bo są też owalne), symetryczną, BCD 104, problem miałem tylko z tym czy sa różnej grubości, już wiem że nie. A wymieniam bo widać optycznie zużycie - mamy już 12,5 tys przebiegu i od kilku tygodni bezskutecznie poszukuję przyczyn skrzypienia w napędzie, jak nadal nie znajdę to wymienię całość - kasetę, łańcuch i tarcze - może to pomoże. Łańcuch z kaseta wymieniałem jakieś 1,5 tys km temu ale była to druga wymiana i nadal nie zmieniłem tarczy - może to zaszkodziło nowemu łańcuchowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Po prostu zapodaj zdjęcie zębatki i wtedy pogadamy. Rower to jak wielkie pudło rezonansowa - niby gdzieś skrzypi ale to nie oznacza, że tam gdzie myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Wiem, ale ewidentnie skrzypi podczas pedałowania, także na stojąco. A jak już to wszystko rozbiorę to warto przy okazji wymienić tarczę - 80 zł nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 jak krzypi to może z aczznij od pakietu, korby i peałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) Zdjąłem dzisiaj korby i chyba mam przyczynę - na kwadracie widać jakby minimalnie ocierała korba. Wyczyściłem, nasmarowałem i jutro zobaczymy. Czy ktoś jest zorientowany czy oś suportu w napędzie Yamahy z 2018 r ( Syncrodrive Sport ) jest wymienna? PS tarczy nie dałem rady zdjąć - jest tak dokręcona że chyba potrzeba metrowego klucza - takim półmetrowym nie dałem rady ruszyć Edytowane 4 Lipca 2022 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi