spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 Jest to moja pierwsza, mokra robota w tym temacie. Piasta systemu Naild 12-3-9. Nie mam pojęcia, jak to rozebrać. Wygląda to tak: W środku osi widać jakby frezy pod imbus. 10-ka wchodzi ale lata, 11-ka nie wchodzi, bo ten czarny element blokuje. Wydaje mi się, że odkręcenie tarczy nic nie da, bo ten element, do którego jest przykręcona jest chyba jednym fragmentem z resztą korpusu piasty. Z drugiej strony jest tylko miejsce na przyłapanie kluczem: Zapewne po stronie bębenka klucz, od drugiej strony imbus 11, tylko jak się tego czarnego endcapa pozbyć?
uzurpator Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 Wygląda na typowego 4-łożyskowca. Gruby imbus w ośkę, a koncówki albo nakręcone, albo nałożone na o-ring.
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 No właśnie imbus 10 jest za luźny, a 11 nie przechodzi przez endcap. Widziałem film, gdzie odkręcał tarczę ale mocowaną nie jak u mnie tylko jak kaseta - ściągał całość. Potem endcap palcami. Szarpałem tu delikatnie ale nie idzie; chyba jednak innej opcji nie ma.... Musi być na wcisk...
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 Dobra, kolejny poziom desperacji - kombinerki: ...potem imbus ale 12
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 1) Czy smaru nie jest za dużo? 2) Czy po umyciu i rozebraniu bębenka mogę użyć smaru Shimano? 3) Co to za bębenek? Ma 3 zapadki, głośno cyka. Jakiś zamiennik? 4) Ta piasta to budżetówka czy coś lepszego?
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 Ok, rozebrałem, poczyściłem, złożyłem, cyka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.