Giacamix2 Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Witam zużyła mi się tylnia kaseta i łańcuch. Chcę coś zmienić na coś lepszego. Aktualny osprzęt tylna przerzutka Shimano deore . Kaseta Shimano cs-Hg300 9 rzędowa (11-34T). Przednia kaseta 1 rzędowa 38T Też do wymiany ale na większą tylko nie wiem jaką przy 50km/h już za szybko kręcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Kaseta jest tylna, nie tylnia. Przednia jest zębatka, koronka korby a nie 'kaseta'. Kaseta ciut lepsza którą możesz rozważyć, to HG400. A co do koronki korby, musisz podać model obecnej korby, przecież sposobów montażu zębatek jest ze sto różnych. Jeśli chcesz dobrać koronkę 'profesjonalnie', to możesz użyć kalkulatora przełożeń, np http://ritzelrechner.de/ ...klikasz COMPARE, na jednym poziomie wrzucasz aktualny sprzęt, na drugim ten, który planujesz kupić i w ten sposób wysterujesz czego Ci potrzeba. Bo jeśli np utwardzenie napędu większą koronką ma spowodować, że pod górkę Ci zacznie brakować przełożenia, to wtedy zwiększasz zakres kasety na np 11-34. Albo jeśli teraz najlżejszego biegu nie używasz wcale, to może warto przesiąść się na 11-32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 @cervandes Skoro kaseta jest tylna a nie tylnia, to dlaczego zębatka nie jest przedna a jest przednia!!?!!?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Trzeba prof. Miodka zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 57 minut temu, RabbitHood napisał: @cervandes Skoro kaseta jest tylna a nie tylnia, to dlaczego zębatka nie jest przedna a jest przednia!!?!!?! Bo nie ma takiego słowa jak 'tylnia'. Tylnie to liczba mnoga. https://jaksiepisze.pl/tylna-czy-tylnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Korba to 8fun ac08-2 ale na koronce jest tylko 38T napisane, zmienił bym na 42T lub wyżej . Więc wezmę HG400 i do tego jaki łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Ale byś napisał, że to elektryk?! Napisy na przedniej zębatce mogą być od strony osłony. Wykręć 4 śruby kominowe i zobacz. Na zdjęciu wygląda to na 104BCD ale pewności nie mam. Jak to elektryk to pchaj tam stalowe 50T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Tak to elektryk, odkręciłem i na zębatce jest tylko CW 38T. To jak bym zmienił na 50T to trzeba więcej oczek w łańcuchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 No i co z tego? I tak łańcuch jest do wymiany. Raz, że rozciągnięty a dwa zardzewiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 53 minuty temu, Mihau_ napisał: No i co z tego? I tak łańcuch jest do wymiany. Raz, że rozciągnięty a dwa zardzewiały Czytałeś wyżej co napisałem? Że jest do wymiany. Po co te zbędne komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 To po co głupie gadanie Cytat To jak bym zmienił na 50T to trzeba więcej oczek w łańcuchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Napisz coś w temacie nie każdy się urodził z łańcuchem od roweru na szyi 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Niestety ale nie mam zamiaru pomagać w sytuacji, kiedy efekt będzie służył łamaniu obowiązującego prawa👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Te, szybciej od ciebie i tak nie pojedzie. Giacamix, pozwól, że przetłumaczę z "naszego na wasze". Jak kupujesz nowy łańcuch w woreczku, to on jest DUŻO za długi, bo one mają standardowe długości. Podczas zakładania się dobiera ile ogniw usunąć. Tak więc nie, nie będzie problemu z długością łańcucha bo jak sobie wstawisz większy blat, (znaczy się, że przednią zębatkę) to potem cobie łańcuch ustawisz jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Ok dzięki to kaseta HG400, Łańcuch rowerowy Shimano CN-HG93 (114 ogniw) tylko nie mogę znaleźć więcej ogniw lub Łańcuch rowerowy Shimano E6070 9/ (6,6 - 6,8 mm) 138 ogniw. Przednia zębatka jest tyle tego że nie wiem co wybrać ale to jest taka co na zdjęciu. Aktualnie łańcuch mój ma 114 ogniw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 https://allegro.pl/oferta/zebatka-narrow-wide-46t-104bcd-czarna-snail-11026987898 https://allegro.pl/oferta/lancuch-rowerowy-sram-pc-971-9-rz-114-spinka-oem-12302262167 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Łańcuch będzie za krótki jak zmienię na zębatkę 46T bo ten co mam ma 114 ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Do szosy z blatem 52 trzeba skracać łańcuchy a ten ma 114 ogniw przy 38t i kasecie 34. Bez jaj. Albo nie masz racji (i łańcuch miał 114 fabrycznie, przed skróceniem) albo jest za długi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Tylko jaką te szosy mają długość tylnego widelca (oś koła - oś suportu), a jaką ma ten elektryk? Nie widzisz różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 https://allegro.pl/oferta/tarcza-mechanizmu-korbowego-miranda-46t-bosch-1-10919259988 Tak sobie myślę, ż e tutaj to stalową trzeba. Dużą i stalową! Łańcuch będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giacamix2 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Łańcuch nie wiem czy był skracany 1 zdjęcie na 34T a drugie na 11T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Jak to co masz to 114 ogniw, to przy 42T tez będzie działać (patrząc na pierwsze zdjęcie). Ogólna zasada, jak zwiększasz blat o 4T, to łańcuch powinien być dłuższy o 2 ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malysek Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Witam podepnę się pod temat. Który łańcuch będzie lepszy do kasety CS-HG400? Czy CN-HG53 cz CN-HG93? Ostatnio miałem 2 sztuki HG93 i przejechałem na nich około 11000km zanim stwierdziłem, że zostały rozciągnięte i dodatkowo zajechałem kasetę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.