KapitanSikMik Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 Witam, otóż mój przypadek wygląda tak, iż chciałem zmienić koła w swoim starszym rowerze który leży w piwnicy. Dorwałem komplet kół, który kiedyś ściągnąłem z roweru szosowego. O ile tylne koło udało się wymienić bez problemu tak z przednim mam problem. Oto ośka ze starego koła, pasująca do roweru (pic rel): To ośka koła na które chciałem wymienić (pic rel): Problem w tym, że koło z czarną ośką nie mieści się do ramy ponieważ ma 1mm większą średnicę. Czarna ok. 9mm , srebrna ok. 8mm. W związku z powyższym czy istnieje jakiś sposób na wymianę/ zmianę rozmiaru ośki? Czy pozostaje mi jedynie przepleść koło na inną piastę?
RabbitHood Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 Możesz spróbować "rozwiercić/podszlifować" widełki - raczej nic się nie stanie ale nie wracaj do mnie na forum jak sobie nochala obijesz!
KapitanSikMik Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 @RabbitHood To już wolałbym wymienić widelec na inny 😄 ciężko byłoby rozwiercić z obu stron tak aby została idealnie zachowana oś.
RabbitHood Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 No niby ten 1mm to nie jest jakaś tam filozofia - zresztą przy skręcanych kołach oś regulujesz za pomocą "skręcenia" a nie pełnego osadzenia na widłach - te po prostu same z siebie, fabrycznie potrafią nie trzymać osi. Swoją drogą prędzej bym się pociął łyżką niż przeplatał (i centrował...) koło do takiego zabytku
KapitanSikMik Napisano 13 Lipca 2022 Autor Napisano 13 Lipca 2022 Dla zainteresowanych: Ostatecznie wziąłem pilnik do metalu oraz mała piłę do metalu (to dwie różne rzeczy) i piłując oraz tnąc powiększyłem otwór na ośkę. Piłowałem otwór od przodu (nie z obu stron!) dzięki czeku dociskając do tylnej części otworu, oś daje się ustawić idealnie prostopadle do obu otworów. Wszystko działa, przy mocnym skręceniu nic się z kołem nie dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.