Skocz do zawartości

[Piasty] Zmiana średnicy ośki przedniej piasty 28"

KapitanSikMik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, otóż mój przypadek wygląda tak, iż chciałem zmienić koła w swoim starszym rowerze który leży w piwnicy. Dorwałem komplet kół, który kiedyś ściągnąłem z roweru szosowego. O ile tylne koło udało się wymienić bez problemu tak z przednim mam problem.

Oto ośka ze starego koła, pasująca do roweru (pic rel):

ZrgEQf.jpg

To ośka koła na które chciałem wymienić (pic rel):

rgsPw5.jpg

Problem w tym, że koło z czarną ośką nie mieści się do ramy ponieważ ma 1mm większą średnicę. Czarna ok. 9mm , srebrna ok. 8mm.

W związku z powyższym czy istnieje jakiś sposób na wymianę/ zmianę rozmiaru ośki? Czy pozostaje mi jedynie przepleść koło na inną piastę?

Napisano

No niby ten 1mm to nie jest jakaś tam filozofia - zresztą przy skręcanych kołach oś regulujesz za pomocą "skręcenia" a nie pełnego osadzenia na widłach - te po prostu same z siebie, fabrycznie potrafią nie trzymać osi.
Swoją drogą prędzej bym się pociął łyżką niż przeplatał (i centrował...) koło do takiego zabytku :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dla zainteresowanych: Ostatecznie wziąłem pilnik do metalu oraz mała piłę do metalu (to dwie różne rzeczy) i piłując oraz tnąc powiększyłem otwór na ośkę. Piłowałem otwór od przodu (nie z obu stron!) dzięki czeku dociskając do tylnej części otworu, oś daje się ustawić idealnie prostopadle do obu otworów. Wszystko działa, przy mocnym skręceniu nic się z kołem nie dzieje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...