dww3 Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Poszukuję roweru MTB ktory ma być takim rowerem uniwersalnym. Robię dużo wypraw gdzie raz trzaskam 100km po różnej nawierzchni a raz jadę w łaś w nieznane gdzie teren jest żwirowy, piaszczysty itp. Gravel średnio się sprawdza na takie rzeczy a już na green velo to bluzgałem na gravela na odcinkach kamiennych. Zależy mi na hardtailu który będzie mial dość komfortową pozycje aby spędzić cały dzień w siodle. Myślałem o NS Eccentricu do takiego zastosowania ale może jest coś fajniejszego? Budżetu nie mam konkretnego. Ważne aby napęd był 1x11 lub 1x12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Wydaje mi się, że podobne rozterki miał Bushcraftowy i bodajże na Wanogę wybrał Marin Team 1. Generalnie fajny rower, nawet robiłem do niego przymiarki ale jak na wyprawowca to mało miejsca w ramie (chyba tylko na bidon), bagażnik tylko kombinowany (Bushcraftowy montował coś drogiego na ośkę). No i stalowy Pine Mountain - zaprojektowany w tym celu z dziwnym standardem tylnej piasty. Będę śledził temat z zaciekawieniem, bo o rowerach MTB nie wiem nic, ale trochę jeżdżę z sakwami na barankach i myślę też o Green Velo Ja się wytłukłem na zmodyfikowanym Tribanie 100 z Decathlonu (najtańszy w ówczesnej ofercie) i po zeszłorocznej wyprawie powiedziałem - dość, zmieniam rower. Wpadł gravel, do którego wsadziłem oponę 40 i jest lepiej, ale de facto nic trudnego nie jechałem w tym roku, Odra - Nysa to głównie asfalt, czasami dobry szuter i jedynie w miasteczkach kostka albo do wyboru - chodnik z puzzli. A czym obleciałeś GV? Edytowane 25 Czerwca 2022 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Wspomniane Mariny, i do zestawu jeszcze Bobcat trail. Czyli trzy rowery o podobnej geometrii. Z tym że Bobcata trzeba sobie nieco poprawić, chociażby zmienić widelec w piątce. Mój dopiero dostosowuje - zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Korekta - Bushcraftowy ujeżdżał TM2, ja myślałem raczej o TM1 ale jak budżet nie ogranicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Green Velo na Focus Atlas 6.8 z oponą 43. Wytelepało mnie strasznie na niektórych odcinkach. Ogólnie chyba nie jestem stworzony do graveli bo bolą plecy, kark i nadgarstki. Ewentualnie na jakiś fitting trzeba się wybrać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 @dww3 Kawał konkretnego roweru, może faktycznie coś z pozycją do poprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Tak, idę na bikefitting niebawem do Velolab. Mam nadzieję że coś poprawią bo bolało mnie dosłownie wszystko. Niemniej Hardtail wyprawowy również się przyda i te Mariny wyglądają fajnie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Ciekawym rowerem jest ten Giant: https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-2 Trudno nazwać go MTB ale mnie się podoba, przymierzałem się do L-bo tylko taka była w sklepie ichoc za duża to po prostu chciałem się przymierzyć 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Miałem na myśli SLR 1 - jest lepiej wyposażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Tak jak pisałem, Team Marin ma jedną wadę jako wyprawowiec - brak oczek na bagażnik. Pozostają albo tobołki albo zakup bagażnika na ośkę albo na obejmy. Tymczasem w ofercie Marina jest przecież DSX, reklamowany jako gravel z prostą kierownicą. Ma oczka na bagażnik, nawet z przodu. Wadą wydaje się być hałasujący napęd. Od niedawna w ofercie jest też model FS - z amorem (czyli bez oczek montażowych z przodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Salsa Fargo stalowa. Wchodzą szerokie opony, masz baranka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Nie chce baranka. Niewygodne są dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi