szaary94 Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 (edytowane) Siemanko, po ponad 10 latach przerwy chciałem odkurzyć i powrócić do swojego jednośladu. Jednak z gry wypadłem dawno i chciałbym prosić i pomoc w doborze części do gruzika. Na początku może przedstawię sprawce sprzęt. Pacjent pochodzi z roku bodajże 2009, Kross Level A2. Fabrycznie napędzany na systemie Sram X7 przód i tył z manetkami Sram SX4, kasetę kojarzę że zmieniałem na Shimano 8 trybów 11-23, korba Shimano Alivio. na tym i na poprzednim fabrycznym zestawie przez 2 lata prześmigałem 8k km. Postanowiłem się z nim pogodzić i zafundować mu niemałą przemianę. Jednak chciałbym żeby wszystko w nim działało tak jak ma działać w związku z czym chciałbym zapytać Was co byście doradzili wybrać w kontekście -napędu (przerzutek przód, tył, korby, kasety) -manetek do przerzutek -amortyzatora(czy blokada skoku z manetki to tylko bajer?) -suportu (trochę poprzeglądałem temat i teraz są jakieś nowe hollowtech 1 i 2 podobno lepsze jednak nie wiem czy podejdzie to do mojego roweru. Mój obecny suport: Truvativ Square LE BB-06-SQ-LE-113/68) -hamulców (zastanawiam się nad zmianą z klasycznych na tarcze ale nie wiem czy aż tak bardzo chcę się w to bawić. Dużo roboty przy zmianie?) Budżet? Nie jest on nieograniczony, ale chciałbym taką półkę co najmniej lepszą niż to co było teraz Aktualnie rower wstępnie rozebrany pod zmianę koloru https://www.fotosik.pl/zdjecie/4a8d68c0c7270d3d Edytowane 24 Czerwca 2022 przez szaary94 Cytuj
Mihau_ Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Daj spokój, kup nowy rower. Chcesz wymienić praktycznie wszystko oprócz ramy, która i tak jest badziewna i mało rozwojowa. Totalnie nieopłacalny pomysł przy obecnych cenach komponentów Cytat -hamulców (zastanawiam się nad zmianą z klasycznych na tarcze ale nie wiem czy aż tak bardzo chcę się w to bawić. Dużo roboty przy zmianie? Nowych kół potrzebujesz 1 Cytuj
szaary94 Napisano 14 Lutego 2023 Autor Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Trochę czasu minęło, faktycznie dałem sobie spokój z tym starym złomem. Nie było sensu go ratować. Poszedłem do sklepu kupiłem taki oto sprzęt. Ładny kolor, części stosunkowo dobre a co najważniejsze sprzedawca zapewnił, że rower jest jeszcze dobry o czym świadczą naklejki. Dziękuję za porady, okazały się pomocne i cenne. Teraz cieszę się swoim nowym rowerem 😃 Edytowane 14 Lutego 2023 przez szaary94 zdjecie Cytuj
chudzinki Napisano 14 Lutego 2023 Napisano 14 Lutego 2023 Cytat Ładny kolor, części stosunkowo dobre a co najważniejsze sprzedawca zapewnił, że rower jest jeszcze dobry o czym świadczą naklejki. Sprzedawca 🤣. A poważnie to oryginalny kolor wybrałeś na ten "nowy" rower. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi