Skocz do zawartości

[rozmiar] Rama 19" za krótka a 21" za wysoka, co robić?

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Wybierałem właśnie nowy rower bo mój już ma swoje lata.

Chodzi o to że aktualny w rozmiarze 19" jest dłuższy niż współczesne.

Idealną długość mają dopiero ramy 21" ale za to są na tyle wysokie że przekrok mam na styk.

W nowych często są krótkie mostki, inne geo i się zastanawiam czy brać 19" i modyfikować czy 21" lepiej.

Co byście poradzili?

Pozdr.

Rozglądałem się za kilkoma np: Cube Aim czy jakieś MTB z Rockiriderów czy Rometów mustangów.

np. taki Cube Aim: przekrok mam 85, idealnie na 19" czyli jak teraz ale jak usiadłem to jest krótko i dobre kilka cm. Za to przy moim 186 rozmiar 22 jest idealnie jeśli chodzi o długość ale przekrok ociera o rame ;( Podobnie jest w Romecie czy Rockriderach.

12 minut temu, gkc napisał:

Rozglądałem się za kilkoma np: Cube Aim czy jakieś MTB z Rockiriderów czy Rometów mustangów.

Dam Ci odpowiedź, taką samą jak Ty podajesz konkrety.

Według mnie, musiałbyś być strasznie nieproporcjonalny, żeby nie móc wpasować się w obydwa rozmiary. Czasy się zmieniły, geometria też i pewnie tutaj bym szukał przyczyny że siedzi Ci się "inaczej", co nie znaczy że to jest złe.

1 godzinę temu, gkc napisał:

tu znowu duży opad rury i musiałbym mieć sztyce mocno wysuniętą czyli duża dzwignia źle dla ramy

Albo krótka sztyca albo sensowny przekrok. Nie przeskoczysz tego.

Podaj jaki masz obecnie rower (łącznie z rocznikiem i rozmiarem) lub zmierz długość rury podsiodłowej oraz całkowitą długość od osi suportu do powierzchni siodła ewentualnie prętów montażowych siodła.

W swoich rowerach mam sztyce wysunięte od 26 do prawie 30cm. Nie mogę powiedzieć z czystym sercem, że nic się z ramami nie dzieje, bo niestety w zeszłym roku odkryłem w dwóch pęknięcie.
W najstarszej i największej nie do odratowania, bo tuż nad spawem górnej rury. Pewnie zmęczenie materiału lub konkretniejsze przeciążenie. No ale miała wtedy 16 lat i sporo ze mną wycierpiała (cross jeżdżony w terenie, w tym lokalne wyścigi XC, potem dzień w dzień po mieście) i sztyca na obecne standardy dosyć chuda, bo 27,2mm.
W drugiej od tyłu pod zaciskiem. Lat mniej bo 11, sztyca szersza 31,6mm do tego 450mm bo rama ciut kusa na mnie. Głównie w terenie jeżdżona ale tutaj być może kiedyś przesadziłem z zaciskiem, bo mi ciągle sztyca zjeżdżała (a jak mi ofermy w serwisie napsikały jakiegoś wd40, to aż zgiąłem zacisk...).

Nawet jeżeli te pęknięcia były spowodowane długimi sztycami, to po 10 latach i tak rower zaczyna się nudzić, części wyeksploatowane i prawie taniej kupić cały nowy.

Przejmować się można jakbyś ważył powyżej 100kg, a tak nie jeździć jak worek kartofli i podnosić tyłek z siodła przed najazdem na krawężniki, korzenie, dziury.

O rany, ten polecany Cube Elite wymiarowo bardzo dobry tylko cena ma za dużo o jedno zero ;)

14 godzin temu, zekker napisał:

Przejmować się można jakbyś ważył powyżej 100kg, a tak nie jeździć jak worek kartofli i podnosić tyłek z siodła przed najazdem na krawężniki, korzenie, dziury.

Dokładnie tyle ważę +/- 2kg wiec właśnie dlatego tak się do tych rozmiarów czaje ;)

• 2 tygodnie później...

Dzięki za pomoc i aby zamknąć temat daje tylko info że wybrałem jednak znowu Treka, mają długie rowery przy takiej samym rozmiarze.

Pozostałe marki są wyraźnie krótsze i na przymiarce na żywo miałem wrażenie za małego roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...