gkc Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Hej, Wybierałem właśnie nowy rower bo mój już ma swoje lata. Chodzi o to że aktualny w rozmiarze 19" jest dłuższy niż współczesne. Idealną długość mają dopiero ramy 21" ale za to są na tyle wysokie że przekrok mam na styk. W nowych często są krótkie mostki, inne geo i się zastanawiam czy brać 19" i modyfikować czy 21" lepiej. Co byście poradzili? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Co to za rowery - mamy zgadywać? Jeżeli jesteś idealnie pomiędzy i nie pasuje to szukaj innego. Dziwne też żeby starsze były dłuższe bo trend jest odwrotny zasadniczo (piszę o MTB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Konkrety. Model roweru, najlepiej jak podasz konkretny link. Do tego Twój wzrost, a jeżeli to szosa, to i długość nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Rozglądałem się za kilkoma np: Cube Aim czy jakieś MTB z Rockiriderów czy Rometów mustangów. np. taki Cube Aim: przekrok mam 85, idealnie na 19" czyli jak teraz ale jak usiadłem to jest krótko i dobre kilka cm. Za to przy moim 186 rozmiar 22 jest idealnie jeśli chodzi o długość ale przekrok ociera o rame ;( Podobnie jest w Romecie czy Rockriderach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Cuby od zawsze mają turystyczną geo - krótkie i wysokie. Szukaj wśód innych marek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 12 minut temu, gkc napisał: Rozglądałem się za kilkoma np: Cube Aim czy jakieś MTB z Rockiriderów czy Rometów mustangów. Dam Ci odpowiedź, taką samą jak Ty podajesz konkrety. Według mnie, musiałbyś być strasznie nieproporcjonalny, żeby nie móc wpasować się w obydwa rozmiary. Czasy się zmieniły, geometria też i pewnie tutaj bym szukał przyczyny że siedzi Ci się "inaczej", co nie znaczy że to jest złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 W każdym razie są konserwy jak np. cube i są ramy z geo pod różne przeznaczenie. Dzisiaj kategoria mtb ma z 15 podkategorii różniących sie geo czasami skrajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Na taką budowę (krótkie nogi - zakładając poprawność pomiaru) kiedyś polecane były rowery typu Trek i GT (piszę o MTB), które były, a może nadal są długie i niskie - sprawdź, przymierz, przejedź się kawałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 no właśnie tego na T to posiadam ale bym już chciał inną markę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Generalizując to np.ścieżkowce mają zazwyczaj nisko prowadzoną górną rurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Tu wypatrzyłem jeden Rockrider Explore 520, całkiem całkiem ale tu znowu duży opad rury i musiałbym mieć sztyce mocno wysuniętą czyli duża dzwignia źle dla ramy ;( Mam pewne obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 W ścieżkowcach się tak robi ze względu na sztycę regulowaną. Nie wiiem czh wspomniany RR ma taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Nie, ten nie ma, to raczej prosty model bez fajerwerków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Raczej miałen na myśli rowery typu: canyon stoic, dartmoor primal, ns bikes eccentric itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 1 godzinę temu, gkc napisał: tu znowu duży opad rury i musiałbym mieć sztyce mocno wysuniętą czyli duża dzwignia źle dla ramy Albo krótka sztyca albo sensowny przekrok. Nie przeskoczysz tego. Podaj jaki masz obecnie rower (łącznie z rocznikiem i rozmiarem) lub zmierz długość rury podsiodłowej oraz całkowitą długość od osi suportu do powierzchni siodła ewentualnie prętów montażowych siodła. W swoich rowerach mam sztyce wysunięte od 26 do prawie 30cm. Nie mogę powiedzieć z czystym sercem, że nic się z ramami nie dzieje, bo niestety w zeszłym roku odkryłem w dwóch pęknięcie. W najstarszej i największej nie do odratowania, bo tuż nad spawem górnej rury. Pewnie zmęczenie materiału lub konkretniejsze przeciążenie. No ale miała wtedy 16 lat i sporo ze mną wycierpiała (cross jeżdżony w terenie, w tym lokalne wyścigi XC, potem dzień w dzień po mieście) i sztyca na obecne standardy dosyć chuda, bo 27,2mm. W drugiej od tyłu pod zaciskiem. Lat mniej bo 11, sztyca szersza 31,6mm do tego 450mm bo rama ciut kusa na mnie. Głównie w terenie jeżdżona ale tutaj być może kiedyś przesadziłem z zaciskiem, bo mi ciągle sztyca zjeżdżała (a jak mi ofermy w serwisie napsikały jakiegoś wd40, to aż zgiąłem zacisk...). Nawet jeżeli te pęknięcia były spowodowane długimi sztycami, to po 10 latach i tak rower zaczyna się nudzić, części wyeksploatowane i prawie taniej kupić cały nowy. Przejmować się można jakbyś ważył powyżej 100kg, a tak nie jeździć jak worek kartofli i podnosić tyłek z siodła przed najazdem na krawężniki, korzenie, dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Cuby od zawsze mają turystyczną geo - krótkie i wysokie. Szukaj wśód innych marek. Ten jest "krótki" i "wysoki"? https://www.cube.eu/2022/bikes/mountainbike/hardtail/elite/cube-elite-c68x-slt-prizmsilverngrey/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 To już nieco inna półka (rowery pod ambitniejsze zastosowania - tu XC, są dość niskie, a w każdym razie powinny takie być, bo to pożądana cecha), ale na pewno nie jest zbyt długi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 @Chociemir o ile mnie pamięć nie myli rozważany byl cube aim, który obok roweru xc nawet nie stał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 O rany, ten polecany Cube Elite wymiarowo bardzo dobry tylko cena ma za dużo o jedno zero 14 godzin temu, zekker napisał: Przejmować się można jakbyś ważył powyżej 100kg, a tak nie jeździć jak worek kartofli i podnosić tyłek z siodła przed najazdem na krawężniki, korzenie, dziury. Dokładnie tyle ważę +/- 2kg wiec właśnie dlatego tak się do tych rozmiarów czaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Dzięki za pomoc i aby zamknąć temat daje tylko info że wybrałem jednak znowu Treka, mają długie rowery przy takiej samym rozmiarze. Pozostałe marki są wyraźnie krótsze i na przymiarce na żywo miałem wrażenie za małego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.