spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 No masz rację, myślałem że chcesz jeszcze zawartość pierwiastków liczyć 🤭 Ale że miętową żołądkową zepsuli na 30%... 🤣 To dopiero polski ład Cytuj
Gość Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 (edytowane) Nie, miałem na myśli porównanie ile składników znajduje się w jednej porcji produktu z Decathlon, w stosunku do Plusssz. Mówiąc krótko, robiąc jedną miarkę Aptonia, ile to tabletek Plusssz. Czysto ekonomiczny rachunek. No ale nie ważne. Na rower zacząłem zabierać wodę z cytryną i solą. No i rzeczywiście, jest jakby lepiej. Nie twierdzę że nagle zyskałem super moce, ale że płyn zostaje dłużej w organizmie. Edytowane 24 Czerwca 2022 przez skom25 Cytuj
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Ciutkę miodu można jeszcze, rozpuścić w odrobinie letniej wody i domieszać do reszty. Cytuj
GT500s Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 @skom25 w jakich proporcjach? Może też spróbuję. Cytuj
Gość Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Jeszcze nie doszedłem ile czego. Wczoraj wyszło dobre, lekki kwaśny posmak i ledwie wyczuwalna sól. Dzisiaj dowaliłem kwas, że mi się pić nie chciało... Cytuj
GT500s Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Może herbatka? Tutaj znalazłem coś takiego: Cytuj
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 (edytowane) Ja czasami robiłem tak, że brałem kilka cytrusów - co tam było - pomarańcze, grejpfrut - do wyciskarki, potem rozcieńczałem wodą, trochę soli i miód. Dlatego mi się to znudziło, bo za dużo babrania. Jak zacząłem się bawić w keto, to odstawiłem soki, tylko woda, sól i kilka kropli cytryny. Żona kupiła sobie jakieś ketoelektrolity bez cukru ale to drogi biznes. Edytowane 24 Czerwca 2022 przez spidelli Cytuj
Gość Napisano 13 Lipca 2022 Napisano 13 Lipca 2022 W dniu 24.06.2022 o 08:26, spidelli napisał: Ciutkę miodu można jeszcze, rozpuścić w odrobinie letniej wody i domieszać do reszty. https://pantabletka.pl/jak-sie-nawadniac-przepis-na-domowy-izotonik/ A oto przepis na mój domowy izotonik/napój z elektrolitami (zwróć uwagę na proporcje) #turbotonik: 1litr wody – obojętne jaka to będzie woda – ale im lepsza tym korzystniej dla Twojego organizmu; 3 łyżki miodu* (60-80g cukrów) możesz też użyć cukru zwykłego albo trzcinowego – niestety nie da się tego napoju przygotować bez cukru (ksylitol się nie sprawdzi); sok z 1 cytryny; 1/4 łyżeczki soli (obojętne jakiej użyjesz – ja stosuję w kuchni jodowaną sól morską, ale często robię skoki w bok); dodatki smakowe – zioła/lód/imbir – ja używam mięty i melisy z własnej uprawy 🙂 fajnie sprawdzi się też pietruszka. Zioła warto na początku rozgnieść.* Jak wygląda przygotowanie domowych elektrolitów? Składniki połączyć i wymieszać. Wiem, że nawet w trasie na rowerze taniej i zdrowiej przygotować taki izotonik, niż kupić gotowy i przepakowany chemią. Turbotonik doskonale sprawdzi się również jako oręż w walce z kacem. A picie go najlepiej zacząć na równo z %. Tutaj mam dla Ciebie analizę suplementów „na kaca” sprawdź, co działa. Cytuj
spidelli Napisano 15 Lipca 2022 Napisano 15 Lipca 2022 Miód polecam kupować u lokalsów - jak ktoś ma możliwość. Trzeba wspierać pszczelarzy, małorolników i obrót gotówkowy 3 Cytuj
pierotez Napisano 15 Czerwca 2023 Napisano 15 Czerwca 2023 W dniu 13.07.2022 o 19:05, Gość napisał: 1litr wody 3 łyżki miodu* (60-80g cukrów) sok z 1 cytryny Odświeżę. Czy ja dobrze widzę?! Na litr wody 3 łychy miodu i całą cytrynę! Ja na 1,5l. dawałem 1 łyżkę miodu oraz wyciskałem z górą pół cytryny. Czy powyższy przepis jest OK? Cytuj
pecio Napisano 19 Czerwca 2023 Napisano 19 Czerwca 2023 A sól do kompletu aby osmotyczność napitku była ? 1 Cytuj
nossy Napisano 19 Czerwca 2023 Napisano 19 Czerwca 2023 Teraz pytanie, czy 3 łyżki miodu mają 100gram, żeby 60-80gram cukrów prostych z tego wycisnąć. Czy sam przepis dobry-no ww sól by się przydała. Kiedyś podczas wykładów gadałem z prof. od technologi żywienia (jakaś konferencja nt. nawodnienia w sporcie itp.). Miałem lutę, żeby podyplomówkę z tego robić.Się nie udało😀... Wspominał, że miód taki super do końca nie jest bo jest mieszaniną glukozy i fruktozy, a ta druga taka fajna już nie jest. Lepiej aby w izotoniku znajdowała się glukoza 6-8gram na 100gram. Ale to pewnie taka techniczna uwaga na boku. Zimą jeżdżę na herbacie z miodem i odrobiną soli w podobnych jak wyżej proporcjach i jest oki. Latem sok z pomarańczy z wodą 50/50 plus sól albo sok z pomarańczy se staropolanką 2000. Też podobne proporcje wychodzą. 1 Cytuj
Labell Napisano 3 Sierpnia 2023 Napisano 3 Sierpnia 2023 Posiadam 3 litrowy bukłak, który chcę zalać w całości izotonikiem na potrzeby przejechania 100 kilometrów. Wskazane jest, żebym miał jeszcze przynajmniej jeden bidon z czystą wodą czy można jechać tylko z takim zapasem izotonika? Cytuj
Greg1 Napisano 3 Sierpnia 2023 Napisano 3 Sierpnia 2023 Wskazane jest mieć bidon z czystą wodą, chociażby żeby ręce czy twarz przemyć jak zajdzie taka potrzeba 2 Cytuj
spidelli Napisano 31 Sierpnia 2023 Napisano 31 Sierpnia 2023 Zawsze jest opcja, że można uzupełnić zapas płynów czy to w sklepie czy na stacji paliw. Warto mieć jakieś drobne przy sobie (zakładam, że kartę/telefon ma każdy ale o gotówce też warto pomyśleć). Zamiast wieźć zapas wody na 100 km lepiej chyba wziąć jakieś awaryjne zapięcie do roweru, takie na 5 minut pod wiejskim sklepem, chyba że to 100 km po górach albo bezdrożach, to ok albo upał jest nieznośny... Można też wieźć zapas izotonika w tabletkach i w miarę potrzeby rozpuszczać w wodzie kupowanej w sklepach, fakt że czasami bidon strzela, bo napój buzuje ale jeśli nie chce się polegać na sklepowych napojach to też jest opcja. Jak Kolega powyżej - wodę też zawsze mam, co prawda mineralną ale w razie W coś nią przemyć można. Wolłabym wieźć izotonik w bidonie + zapas w tabletach, a w bukłaku wodę - i do picia i jako zapas. Mniej czyszczenia... 1 Cytuj
RowerowyMaciej Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Hej, pozwólcie, że odświeżę temat. Przez lata używałem Isostar w tabletkach, bo było to najwygodniejsze na wyprawach. Woda ze sklepu, tabletka do bidonu i gotowe. Chciałbym jednak coś maksymalnie neutralnego: bez smaku, zapachu i cukru. Polecicie coś? pozdrower! Cytuj
pecio Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 @RowerowyMaciej"....Chciałbym jednak coś maksymalnie neutralnego: bez smaku, zapachu i cukru...." - zostaje tylko czysta H2O . 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 I to jeszcze jakaś demineralizowana! 1 Cytuj
pecio Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Ja na długie wyprawy aby oszczędzić na wadze i miejscu w bidonach wożę wodę w proszku. 2 Cytuj
Greg1 Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Myślałem, że prawdziwy góral to wozi mleko w proszku... mleko owcze oczywiście 😁 Cytuj
pecio Napisano 10 Sierpnia 2024 Napisano 10 Sierpnia 2024 (edytowane) @Greg1 prawdziwy baca w bidonie wozi .........herbatkę ze spirem w proporcjach " fifty / fifty"🤣 I nigdy na trzeźwo nie podejmuje decyzji gdzie ma skręcić . A z tą wodą w proszku to oczywiście sobie 🥚 robiłem.😁 Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez pecio 1 Cytuj
pierotez Napisano 10 Sierpnia 2024 Napisano 10 Sierpnia 2024 Activlab sporo miej cukru, przynajmniej w smaku. Limonka najbardziej neuralna Może coś droższego typu Olimp, SIS? Cytuj
pecio Napisano 11 Sierpnia 2024 Napisano 11 Sierpnia 2024 @pierotez Olimp po moich testach muszę stwierdzić ,że jest strasznym szajsem. Nawalone słodzików i potwornie" namolne " smaki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi