grzegorz007 Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Witam, chciałbym poprosić o wyjaśnienie w jaki sposób mam wyregulować docisk bieżni w moim typie sterów. W tej chwili przy zaciętym hamulcu przednim i pchaniu roweru w tę i z powrotem (lub hamowaniu w czasie jazdy) słyszę charakterystyczne cykanie/pykanie z okolicy sterów. Zamieszczam zdjęcia. Nie mogę rozszyfrować w jaki sposób docisnąć odpowiednio mocno bieżnię do górnego łożyska, nie ma tu jakiejś śruby dociskającej, jak np. w systemie A-head. Pierścień z widocznę mała śrubką imbusową jest zaciśniety w tym elemencie z większą śrubą imbusową i ma charakterystyczny boczny otwór przelotowy na jakąś jakby poprzeczkę i całość leży tylko na górnej bieżni, która wchodzi do wnętrza górnego łożyska. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Strzelam że jeden pierścień ma gwint do kasowania luzu, a drugi służy jako kontra i blokada. Pisz do producenta tego wynalazku lub poszukaj na YT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 W tym karykaturalnym mostku nic nie masz? Tylko najpierw trzeba go ustawić we w miarę standardowej pozycji E: Co to jest na zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz007 Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 @skom25 dobrze strzeliłeś, dziękuję, :-). Wcześniej nie mogłem obrócić części A, bo część B jest z aluminium i jako mało sprężysta pomimo odkręcenia śruby imbusowej była mocno zaciśnięta na gwincie pierścienia A. Dodatkowo pierścień A był zablokowany, dokręcony do oporu - bez szczeliny. Teraz jest szczelina między A i B i niepokojące odgłosy zniknęły. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.