Skocz do zawartości

[Stery] Kalkhoff e-Bike Endeavour. Nietypowa konstrukcja sterów.

grzegorz007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym poprosić o wyjaśnienie w jaki sposób mam wyregulować docisk bieżni w moim typie sterów. W tej chwili przy zaciętym hamulcu przednim i pchaniu roweru w tę i z powrotem (lub hamowaniu w czasie jazdy) słyszę charakterystyczne cykanie/pykanie z okolicy sterów. Zamieszczam zdjęcia. Nie mogę rozszyfrować w jaki sposób docisnąć odpowiednio mocno bieżnię do górnego łożyska, nie ma tu jakiejś śruby dociskającej, jak np. w systemie A-head. Pierścień z widocznę mała śrubką imbusową jest zaciśniety w tym elemencie z większą śrubą imbusową i ma charakterystyczny boczny otwór przelotowy na jakąś jakby poprzeczkę i całość leży tylko na górnej bieżni, która wchodzi do wnętrza górnego łożyska.

Pozdrawiam

Stery 2.jpg

Stery 5.jpg

Stery 3.jpg

Stery 1.jpg

@skom25

dobrze strzeliłeś, dziękuję, :-). Wcześniej nie mogłem obrócić części A, bo część B jest z aluminium i jako mało sprężysta pomimo odkręcenia śruby imbusowej była mocno zaciśnięta na gwincie pierścienia A. Dodatkowo pierścień A był zablokowany, dokręcony do oporu - bez szczeliny. Teraz jest szczelina między A i B i niepokojące odgłosy zniknęły.

Pozdrawiam.

Stery 6a.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...