Skocz do zawartości

[Opony do górala] na jazdę po trawie

Andrzejx6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na codzień jeżdzę po ścieżkach rowerowych, lecz przyszła mi ochota pojeżdzić po łakach

Jakie byście polecili opony w rozmiarze 26 do górala na jazdę po trawie?

Z tego co słyszałem opony z bieżnikiem kostkowym nie sprawdzają się w tym temacie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Na trawie opony typu "slick" to prawdziwy dramat - na mokrej jest jak na lodzie - przeżyłem dramatyczne chwile. Jak już jest bieżnik, to OK. Te Khany mają głównie bieżnik na bokach a tam jest ważny w zakrętach, gdzie najłatwiej się wyłożyć. Jak to nie downhill to OK, jak jakieś szybkie zjazdy, to ostrzejszy klocek nie zaszkodzi... 

Napisano

Khan to w ogóle taka nijaka opona - ani to lekkie (zwłaszcza wersja z K-shield, której sztywność wkładki daje dodatkowo poczucie jazdy na drewnianych kołach - zero amortyzacji), ani szczególnie szybkie na asfalcie, a te boczne klocki wiele nie dają. Na mokrym asfalcie łatwo się ślizga. Na trawie nie widzę ich w ogóle.

Nawet sama Kenda ma dużo fajniejszych i bardziej uniwersalnych opon w klasie budżetowej, np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/opona-kenda-26-x1-95-k1118-kapture-30tpi-mtb-11458728445

Dużo drobnych klocków będzie miało jak się wgryzać w trawę, dość lekka, szerokość realna około 48 mm, miękkie ścianki boczne, niezła amortyzacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...