Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Jaki typ roweru i rodzaj napędu jest typowy do "miasta". Oświeć cię mnie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Cytat Oświeć cię mnie nie. Ja przepraszam ale mam ważny, międzynarodowy telefon Na cioranie to Mike ma dobry pomysł - coś taniego, antykradzieżowego. Jak szalejmy z budżetem, to - imho - jakiś fitness czy ala gravel z płaską kierą typu Giant czy DSX - opona na dziury, błotnik można założyć a rower nie jest przy tym ciężki a taki był warunek. Co do pasków to się nie znam nie moja melodia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Godzinę temu, WZB napisał: Stoję przed podobnym dylematem jak autor tego wątku i wybór padł na rower na pasku z piastą Alfine11. Bardziej z racji samej ciekawości bo mam inne rowery rekreacyjne ale potrzebuję czegoś typowo do miasta jako substytut samochodu i wewnętrzny głos w mojej głowie mówi mi: kup rower na pasku Nie spotkałem się nigdy z rowerami na pasku , czym się charakteryzują ? Godzinę temu, spidelli napisał: Murek dobry pomysł ale ten konkretny za mały - to S-ka a kolega z 172 cm potrzebuje M raczej - to środek tego rozmiaru, wg tabelki na 2022 r. Edyta: Ewentualnie - moja żona nie pokochała kupionego pół roku temu DSX 1 (trochę perfidnie o nim wspomniałem, nie przeczę) akurat w rozmiarze M Ino mieszkam daleko Jak by było jak spakować i dobra cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Krawężniki pokonuje się na każdym typie roweru, trzeba tylko podnieść 4 litery. Jedziemy z moim młodym a przed autem jedzie chłopiec na rowerze, młody pyta, dlaczego on tak dziwnie jedzie, odpowiadam, bo mu ojciec nie wyregulował sztycy podsiodłowej i jedzie za nisko, do tego pedałuje śródstopiem co dodatkowo powoduje komiczność, nie martw się synu stary ci pokaże jak jeździć na rowerze. Btw, rąbek od spódnicy przeszkadza barowerletnicy 🙃 https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-marin-nicasio-rama-52cm-27-5-brazowy-11251475106 https://allegro.pl/oferta/marin-larkspur-1-rozmiar-m-27-5er-1x10-12297594117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-orbea-carpe-20-m-2022-new-12113052580 https://allegro.pl/oferta/rower-marin-presidio-1-czarny-rozmiar-m-700c-12250047712 https://allegro.pl/oferta/rower-marin-presidio-2-srebny-rozmiar-m-700c-12250028356 https://allegro.pl/oferta/rower-bmw-cruiser-rama-m-cali-28-niebieski-11618057176 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Muirwoods i Carpe się nie nadadzą - ja wiem że rodzina rowerów dobra, ale geometria trochę odjechana, Marin długi, Orbea krótka, myślę że autor potrzebuje czegoś dokładnie pośrodku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Czyli taki Giant roam 1 lub 0 to trafiony wybór. Znalazłem jedną sztukę roweru Giant roam 0 ,ale to jest jedna jedyna chyba do kupienia w Polsce i trochę strach czy to nie jakiś wałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Dorzucam Cube SL Road Pro : klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Dzięki , te cube wyglądają ładnie. A tak z innej beczki co sądzicie o takim wynalazku z tego co piszą brzmi sensownie na codzienne dojazdy do pracy ,ale czy tak naprawdę jest? https://sprint-rowery.pl/rower-elektryczny-giant-roam-e-2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 9 godzin temu, MikeSkywalker napisał: I bez przesady, do pracy chcesz tym jeździć, jakie 7 tysięcy. Tutaj prosty rower za dwa wystarczy. Ja jeżdżę czasami do pracy na enduro lub graveu, co w tym złego? I mam z 20km. Nie każdy chce jeździć prostym rowerem, jak jest przyzwyczajony do pewnego standardu, albo jak już wsiądzie w końcu na coś lepszego, to nie będzie juz jeździł składakiem, o ile nie musi. Wg mnie gravel z karbonowym widelcem będzie idealny, o ile ktoś lubi tego typu rowery, taki fajny i szybki pomykacz na sensownej "uterenowionej" oponie. Sam mam Meride Silex 400 i nie narzekam. 9 godzin temu, spidelli napisał: Coś w tym jest - mniej boli kradzież czy uszkodzenie... Chyba że Cię wciągnie kręcenie... To zależy jaki zakład pracy, jak ma monitorowany parking dla rowerów i pracodawca odpowiada za rowery, to nie ma tutaj problemu żeby i szosą Speca S-Works przyjechać, bo znam takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Tylko że tutaj mówimy o rowerze wyłącznie na dojazdy do pracy. I spokojnie da się za nieco mniej kupić wygodny rower z tej wspomnianej wyższej półki. A mam wrażenie że autor chce znaleźć najlepszy rower zwiększając budżet - a nie o to chodzi. Najlepszy rower to dopasowany, do potrzeb i użytkownika, i spokojnie może być ze średniej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vertezo Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Jeśli chodzi o cross do 6k z tego co najczęściej się wymienia - Giant roam 0 ok 5k zł. - Cube sl road pro (fitness) lub Cube naturę exc (cross) 5.5k - polygon heist x7 5.9k - Canyon Pathlite 6 5.8k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Na dojazdy do pracy to moszna sobie skręcić coś nietuzinkowego za 1/3 tej chorej kwoty 🤗 Nawet twój niebieski ptyś @MikeSkywalker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Jeśli budżet to 6000, to trzeba z niego wykroić coś na ciuchy i narzędzia. Ja do pracy jeździłem "elegancko", czasem nawet w garniturze, a to oznaczało, że powoli. Po szybkiej jeździe prysznic i przebranie się są niezbędne. Więc albo wolno, albo w ciuchach rowerowych. Te ciuchy muszą być na różne warunki. Wolę rower za 2000 i dobrą kurtkę, niż za 6000 i ceratę albo jeans. Druga sprawa - rower wymaga utrzymania - przynajmniej smarowanie i czyszczenie napędu. Stąd wyżej proponowałem rowery mało wymagające (wewnętrzne biegi a nawet pasek). Auto oddaję na przegląd raz na rok, a przy rowerze coś trzeba zrobić co kilka dni jazdy - warto mieć na to miejsce i podstawowe środki. Teraz "do pracy" a dokładnie to do szkoły jeździ córka - jest zaskakująco twarda - jeździ przy słabej pogodzie, chyba, że całkiem leje, albo leży śnieg - jej rower to dwudziestoletni góral przerobiony na singla i wyposażony w gładkie opony - brak przerzutek, pancerny łańcuch i wygląd odstraszający złodziei. Fakt - nie ma daleko i droga jest płaska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Cenne rady dajecie moi drodzy odnośnie utrzymania i konserwacji roweru i to z czasem może przerodzić się w pasję Podbijam temat i zapytam się co sądzicie o rowerze elektrycznym w kwocie do 16.500. Jak sprawują się te maszynki i czy znacie jakieś ciekawe mniej wadliwe modele ? Jeśli jest to w miarę bezawaryjne i parametry nie przekłamują jakoś drastycznie to do pracy byłby to idealny środek transportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Za te 16 500 to oblecisz taksówką przez rok 🤭😂 Albo spokojnie kupisz 2 porządne rowery na różne okazje. Nie jesteś za młody na elektryki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xAdam43 Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Do 10000 wystarczy taki elektryk: 1. Cube Acid Hybrid Pro 400 29 https://www.ceneo.pl/73611700# 2. Cube Access Hybrid Exc 500 https://www.ceneo.pl/74099614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 12 km, to mało. Każdy zdrowy nie-emeryt z taką odległością problemów mieć nie powinien. Jak jesteś zdrowy i masz, to znaczy że te dojazdy wyjdą ci na zdrowie, ponieważ w ogóle się nie ruszasz i masz fatalną kondycję. Na rower, który ma głównie służyć do dojazdów do pracy nie ma sensu wydawać dużych kwot, raz że części się zużywają, a w drogich rowerach części są drogie, a dwa że jeżeli nie masz możliwości schowania roweru w pracy w bezpiecznym miejscu, to ktoś sobie go może przywłaszczyć. Jakiś niedrogi fitnesso-mieszczuch jak marin presidio będzie tutaj optymalnym wyborem. Szosy i gravele, to kiepskie wybory dla początkującego rowerzysty. No i też jak na trasie jeździć ma dużo tirów, to zastanowiłbym się jednak nad zmianą trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Rowery na pasku - zamiast łańcucha mają kevlarowy pasek - jak rozrząd w aucie - starcza na 20.000km, nie wymaga smarowania, wymaga specjalnej budowy ramy. Co do typowego roweru do pracy - moje obserwacje: Londyn - szosa, często karbon, czasem z prostą kierą, ale sportowa geometria, wąskie gumy i napęd szosowy albo single speed. Amsterdam - ciężki, stalowy, bez biegów, z absolutnie pionową pozycją, odziedziczony po wuju. Berlin - Solidne alu, błotniki, wewnętrzne biegi i oświetlenie z homologacją Warszawa - Góral, kierownica na przedłużce, do tego rogi na sztorc i silnik 1500W w tylnej piaście. Tyle w temacie stereotypów Cel tej wypowiedzi - wszyscy jakoś dojeżdżają do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 O kradzieże rowerowe się nie martwię ponieważ go sobie ubezpoecze , parking jest monitorowany i są miejsca dla rowerów. Co do elektryków odpuszczam ponieważ ponoć dość szybko się zużywają części i drogo kosztują naprawy. Jesteście bardzo mili i pomocni , w te kilka dni przekazaliście mi dużo wiedzy i pomysłów za co wam dziękuję Popatrzę jakieś rowery ,które do w ogóle dostępne do kupienia ,bo teraz jest jakaś masakra z dostępnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Cytat nie martwię ponieważ go sobie ubezpoecze , parking jest monitorowany Nie byłbym takim optymistą 🤣. Oczywiście źle Ci nie życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-heist-x7d pojawił się do kupienia Na moje 172 raczej rozmiar L prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Patrząc na cyferki to wg mnie M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muffas Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 M jest niedostępna , ale chyba wolę rower ciut większy jak za mały 160-170 M 170-180 L ja mam 172 wzrostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Zawsze najlepiej i najbezpieczniej patrzeć w tabelkę z geometrią roweru: http://rowerypolygon.pl/produkt/heist-x7/ Mówi nam ona, że efektywna długość górnej rury [F] dla rozmiaru L wynosi 620,8 mm. To dużo. Fizycznie będziesz mógł takim rowerem jechać, ale będziesz mocno rozciągnięty i pochylony. Ja bym na Twoim miejscu nie brał L. Tym bardziej w ciemno i bez przymiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.