Skocz do zawartości

[Przerzutka tylka] shimano xt - zamiana z 11-46 na 10-51

Sajmon6619

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Formalnie z wymianą przerzutki, kasety i łańcucha. Jednak często istnieje możliwość wyregulowania poprawnie rd-m8000-gs do współpracy z kasetą o takiej rozpiętości. Rozumiem, że pozostajesz przy 11s.

Napisano

Nie. Chciałbym zrobić napęd 1x12. Pytanie dotyczy, czy można zamienić kasetę 11s na 12s. Czy się zmieści i czy się zamontuje taką bez zmiany koła/piasty ( przerzutkę rozumiem, trzeba wtedy wymienić ?)

Napisano
15 godzin temu, Sajmon6619 napisał:

Cześć

Czy można zamienić kasetę Shimano SLX (CS-M7000) 11-46 , na 10-51 ?
(przerzutka Shimano Deore XT (SL-M8000) 1x11)
Z czym się to wiąże ?

Dzięki

Wymiana: conajmniej bębenka na microspline, kasety, łańcucha, przerzutki i manetki.

@Dokumosa Nie wyregulujesz SL-m8000 z jej zakresem projektowym 31T na kasecie z zakresem 41T.

Napisano

Wyregulowałem, działało w 3 różnych rowerach. Nie gorzej niż dedykowana przerzutka m5100. Na YT też spori tego można znaleźć. W czwartym rowerze (hak direct mount) działało ale były trudności (zrzucanie działało leniwie).

Napisano

Jak zwykle.

Rozumiem, że kąt opasania na 11T jest taki sam jak na dedykowanym napędzie ?
Działa tak samo po 2000km kiedy łańcuch jest cały rozklepany, a nie tak samo sztywny bocznie?
Kiedy napęd jest oblepiony błotem, piny przerzutki nieco rozklepane a górne kółeczko przerzutki już lata na boki?

Napisano

Jeden z tych rowerów przejchał z całą pewnością więcej niż 2kkm na jednym łańcuchu. Żadnych problemów. Opasanie 11T obejmowało co najmniej 2/3 zębów. Kółko prowadzące było rozsądnie blisko każdej koronki. Nie stosowałem żadnych "goat-linków" czy dłuższych śrub B. 

Domyślmy zakres projektowy rd-m8000-gs, o której tu rozprawiam to 35 nie 31T przy oficjalnej pojemności 39T.

Napisano

Domyślny zakres projektowy rd-m8000-gs to 31T.

Te "35" to jest takie z przymrużeniem oka, gdyż shimanowskie 11-46 to 11-42 gdzie tylko ostatnia koronka jest większa. Działa to tylko dlatego, że wózek ma offset górnego kółeczka.

Dlaczego piszesz o opasaniu 11T, skoro mowa o 10-51? Swoją drogą, 2-3T opasania to cieniutko, bałbym się o zęby. No i jazda na tym zarżnie 11T błyskawicznie. Ie takie opasanie da 10T? 2T? Fajnie, widzę, że bogato u Ciebie.

Napisano

Z przymrużeniem czy bez formalnie jest przeznaczona do 35T róznicy na uzębieniu kasety.

Co do opasania to zazębienie na 7 zębach z 11 to mało? (2/3 = dwie trzecie = ~66%). To więcej niż natywnie w napędzie 12s.

Napisano

Zamiast pitolić i oskarżać może osobiście zbadaj temat i podziel się wlasnymi spostrzeżeniami.

Daleki jestem od twierdzenia, że taki mix będzie działał w każdym przypadku (nie testowałem np. na rowerach FS, w każdych warunkach i w przypadku skrajnie zużytego napędu). Mi się udało, działało nie tylko na stojaku, jakieś tam przebiegi się osiagnęlo bez żadnych trudności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...