Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Pękła mi plastykowa oprawka w zwykłych okularach słonecznych i znalazłem w necie taki filmik. Patent z wtopieniem zszywacza na gorąco. Z tym, że ja wciskałem zszywacz grotem lutownicy. I udało się. Niestety kleje raczej nie trzymają tych tworzyw. Mozna ew. użyć żywicy do zamaskowania zszywacza. Tak tak, wiem, ze najlepiej pewnie było kupić nowe okulary. A co, jak ktos ma np. drogie rowerowe za kilkaset zł, szkła w dobrym stanie tylko oprawka pekła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munioman Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Bardzo ciekawy patent. Kleje same nie trzymają takich oprawek bo głównie przenoszą obciążenia ściskające, ew ścinające. Alternatywnie można ten problem przeskoczyć podklejajac kilka włokien włókna szklanego na klej epoksydowy i wtedy takie połączenie trzyma mocno, choć estetyka cierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Z klejami jest tak że nie wykazują adhezji do tworzyw. Niewykluczone, ze producenci specjalnie dobieraja skład materiału na oprawki. Ma być tani i nienaprawialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 klej trzyma klika okularów naprawiałem minimalne ślady wizualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Ja raz kleiłem i trzymało ale okularów nie dało się używać. Klejone miejsce było zbyt blisko oka, być może użyłem niewłaściwego kleju ( już nie pamiętam) ale wydzielał cały czas jakieś opary o oko piekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi