Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Hej, Czy kojarzy ktoś z Was producentów/ modele kasków szosowych, o dość małej objętości skorupy? Jestem bardzo szczupły, przez co w dwóch z trzech kasków które miałem, wyglądałem i wyglądam tak: Nie szukam niczego konkretnego, bo na razie po prostu się rozglądam. Zastanawiam się czy są jacyś producenci, którzy robią wyraźnie "mniejsze" kaski niż inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Abus AirBre.aker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Świetny kask i faktycznie jest dość skromnie obudowany. Jak szukasz w innym pułapie cenowym to tec tical 2.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 No Airbrakeer nieco poza budżetem. Rozumiem że trzymać się ABUS? Kiedyś ktoś właśnie wspominał, że są dość małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Jak nie Airbrakeer, to może Aventor? Nabyłem jakiś 2mce temu i jestem bardzo zadowolony. Lekki, bardzo przewiewny, no i najważniejsze nieGrzyb na głowie (roz. M). Można wyrwać w nice price. Jakbym był na etapie zakupów, to brałbym pod uwagę nowy kask Endura FS260-Pro Mips (2022). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Podbijam abusa. Przy okazji dodam, że warto przymierzyć "teoretycznie za mały" rozmiar Poniewiera mi się też mój pierwszy kask Cratoni, też bardzo zgrabnie wygląda Na pewno trzymaj się z daleka od Giro i hjc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Polecam Airbrakeera. Jeśli kolor nie na znaczenia to na zanym portalu aukcyjnym można znaleźć fajne promocje. Ja kupiłem w bikestacji 250pln poniżej regularnej ceny producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Podbijam abusa. Przy okazji dodam, że warto przymierzyć "teoretycznie za mały" rozmiar Poniewiera mi się też mój pierwszy kask Cratoni, też bardzo zgrabnie wygląda Na pewno trzymaj się z daleka od Giro i hjc No właśnie mam Giro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Zerknij na Alpina Fedaia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Kask jest najlepiej mierzyć na miejscu, tak samo zobaczyć jak wykonany. Swego czasu miałem Abus StormChaser i od razu go zwróciłem, bo na bokach mnie uciskał mimo że mieściłem się w rozmiarówce, kask raczej nie na wszystkie głowy. W dodatku jak dla mnie strasznie badziewiato wykonany, a też do jakiś budżetówek nie należał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Oczywiście że najlepiej, ale czas, a zwłaszcza paliwo też kosztuje. Jeszcze byłbym w stanie gdzieś pojechać, gdyby miejsca z dużym wyborem i dobrymi cenami istniały. Nie jestem zwolennikiem chodzenia do sklepu, a potem zamawiania z internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Podjedź rowerem. Obskoczenie nawet kilku sklepów zajmie Ci półtorej, dwie godziny, miejscami jest ich naprawdę gęsto i mają produkty różnych producentów. Sporo kasków było w AirBike na KEN, ale jak jest teraz - nie wiem. Kilka dni temu byłem w skleprowerowy na Anny German, też sporo ich wisiało. 500m dalej jest jakby co ich kolejny, mniejszy sklep. W przypadku butów i kasków zazwyczaj bez przymiarki ciężko trafić (chyba, że ma się sprawdzonych wcześniej producentów, chociaż i tu bywa różnie), więc jak chcesz zaoszczędzić sobie czasu i roboty z odsyłaniem, to chyba lepiej po drodze z pracy podjechać do jednego czy dwóch sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Po drodze z pracy, to ja mam kuchnię i łazienkę A jak już pojadę do biura, to co najwyżej Decathlon i lotnisko Dzięki za wszystkie opinie, pomyślę. Teraz zastanawiam się czy szukać czegoś z MIPS, tak jak aktualny Giro, czy może odpuścić na rzecz komfortu i objętości. Jestem raczej za tym żeby MIPS był, ale mam wrażenie że on dodatkowo powiększa kask, ze względu na konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Lazer Genesis jest "szczupły". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Teraz sobie jeszcze przypomniałem, że Met Rivale i Trenta też były spoko jak mierzyłem. Są w wersji z MIPS. Ale to i tak zależy od głowy i rozmiaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Podepnę się do pytania, MIPS - warto czy nie, Mój kask się nie rozpadł ani nic, niemniej jeżdżę w nim już 3 lata, trochę przepocony od środka i powoli trzeba go zmienić. Warto jest szukać modelu z MIPS czy nie ma to sensu? Pytam z punktu bezpieczeństwa, czy ten system to chwyt marketingowy czy faktycznie ma merytoryczne uzasadnienie. W moim przypadku kask nie musi być szczupły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Testy wskazują że MIPS działa, ale równocześnie są kaski bez MIPS z lepszymi wynikami. Ogólnie ten system na chronić tylko i wyłącznie przed ewentualnym wstrząsem mózgu. Jak szukasz innych systemów, to Bontrager miał Wavecel czy coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Na szczycie listy w zasadzie chyba już nie ma kasków bez mipsa lub jakiegoś zamiennika: https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html#! Chyba lepiej mieć, niż nie mieć:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 44 minuty temu, skom25 napisał: Testy wskazują że MIPS działa, ale równocześnie są kaski bez MIPS z lepszymi wynikami. Ogólnie ten system na chronić tylko i wyłącznie przed ewentualnym wstrząsem mózgu. Jak szukasz innych systemów, to Bontrager miał Wavecel czy coś takiego. Lazer ma kineticore Smith Optics robi takie wstawki jak plaset miodu plus mips Kask Alpina Delft mi się spodobał, ma mips, ale nie ma żółtego. Fedaia jest ale bez mips fajnie wygląda ta Fedaia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 51 minut temu, Maciorra napisał: Na szczycie listy w zasadzie chyba już nie ma kasków bez mipsa lub jakiegoś zamiennika: https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html#! Chyba lepiej mieć, niż nie mieć:) Jak szukałem dla siebie kilka lat temu, to były bez MIPS. Najwyraźniej się zmieniło, a to chyba dobrze 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 3 godziny temu, Maciorra napisał: Na szczycie listy w zasadzie chyba już nie ma kasków bez mipsa lub jakiegoś zamiennika: https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html#! Chyba lepiej mieć, niż nie mieć:) Ale tam jest raptem 5 marek + kilka nieznanych dla zmyły, więc ten ranking to sobie o rant obręczy można obić... Nie ma ani jednego kasku Abusa, Meta, Uvexa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 1 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 @TheJW Cytat Ale tam jest raptem 5 marek + kilka nieznanych dla zmyły, więc ten ranking to sobie o rant obręczy można obić... Nie ma ani jednego kasku Abusa, Meta, Uvexa... Tyle, że to chyba nie ma być ranking wszystkiego co jest dostępne na rynku, tylko testy bezpieczeństwa tego co im się uda kupić, bo z tego co piszą, kupują kaski za zebrany hajs. Nie piszą jak wybierają kaski, może kupują to co jest najpopularniejsze na rynku w USA, a może to co akurat jest dostępne w sklepach najbliżej uniwersytetu: https://www.helmet.beam.vt.edu/contact.html Także ten, także tego, dla dobra nauki możesz im przelać parę dolców i poprosić czy mogliby kupić Twojego ulubionego METa, czy Uvexa:) Co by nie pisać to pewnie i tak najbardziej obiektywne źródło informacji o bezpieczeństwie kasków, a przynajmniej ja na inne nie trafiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 No i co z tego że nie ma wszystkich? To nie o to chodzi. Widać natomiast trend i to powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.