Skocz do zawartości

[Zmiana opon] na większe

lukasz38

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio przeciąłem obydwie opony jeździłem na 28x1.00 700x25C 25-622 i jadąc do pracy mam kawałek przez las i kamloty więc chciałbym zmienić opony na trochę większe ale do widelca z przodu mam tylko 1.5 cm miejsca i moje pytanie ile większą oponę mogę tam wcisnąć 28x1.25 wejdzie ?? Czy wartość 32-622 to różnica w wysokości 7 mm ? W zgledem mojej starej opony 

Napisano

Wejdzie tyle ile masz miejsca, co znaczy że musisz sobie zmierzyć zarówno widelec, jak i ramę. No i jeżeli masz hamulce szosowe, to jeszcze kwestia ile pomieszczą.

25 i 32 to szerokość opony nie wysokość. No ale razem z szerokością, rośnie także wysokość. O ile? To już zależy od producenta.

Napisano

Na codzienne dojazdy, to brałbym przede wszystkim coś mocniejszego, jakieś typowe turystyczne.
Np. Schwalbe Marathon Plus lub trochę słabsze i lżejsze Marathon. Wada to masa tych opon, 500-600g, więc w typowej szosie będą ciążyły. No ale są w odpowiednio wąskich rozmiarach.

Napisano
Cytat

Ciężko mi sobie wyobrazić rower do którego nie wchodzi 32mm

Dowolna szosa z hamulcami obręczowymi.

Napisano

To przynajmniej z szerokością nie będzie problemu xD

Znajdź sobie jakąś tabelkę z obwodami opon (do liczników czy coś) i sobie policz jaka jest mniej więcej różnica na promieniu

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...